December 31-én a Szellemek a Svábhegyen című túrán jártunk a Bupap (Budapest Aszfalt Projekt) szervezésében. De mi köze a szellemeknek a Svábhegyhez? Nagyon is sok. A túra végigjárása után senkinek nem marad kétsége afelől, hogy a Svábhegy egyike Budapest legvitatottabb és legtöbb rejtélyt övező helyeinek.

Túravezetőnket, Lénárd Annát először kifaggattuk, hogy mi is a Bupap jelentése, missziója. A Bupap célja, hogy rávilágítson a múltra; továbbá a túra során találkozhatsz elődeiddel, mi több, egyfajta fájdalomcsillapítóként begyógyítja a régmúlt sebeit, keserű történéseit.

Utunk a fogaskerekűSvábhegy nevű megállójától indult. Az egykori szőlőtermő vidék a 19. századi idill alatt a politikai és közéleti elit nyaraló- és síelőhelye volt. Jól bizonyítják ezt a hangulatos svájci villák és a hozzájuk tartozó vadregényes kertek. A Fogaskerekű -melyet egy svájci mérnök tervezett, aki annyira beleszetetett a hegybe, hogy ezt választotta lakhelyéül- 1870-ben tette meg első útját Hollán Ernővel az élen. Jókai -akinek szintén a hegyen volt a villája- csak "pöfögő kávédarálónak" nevezte a járművet, ennek ellenére ő is nagy örömmel üdvözölte a fogaskerekű első útját. A Jókai-villa sajnos már nem látható, de Eötvös Karthauzi-lakja ma is a hegy büszkesége. Túránk előtt nem is gondoltuk volna, hogy a Svábhegyen micsoda Bauhaus gyöngyszemekre bukkanunk. Az egykori Majestic, Mirabell, Kis Majestic, Lomnitz és Rege gyógyszállók, szanatóriumok mind a város legimpozánsabb szállodái közé tartoztak, ahová hónapokra elvonulhatott a nyaralni és gyógyulni vágyó közönség.

Ám 1944. március 19-én a német megszállás kezdetén egy csapásra véget ért az idill és egy éjszaka leforgása alatt váltak a helyszínek a Gestapo, az SS, a német Biztonsági Szolgálat és Eichmann főhadiszállásává. A legendás múltú, egykoron a jólét helyszínei már a katonák, börtönök és kínzások színterévé váltak. Mára az épületek -melyek jelenleg lakóházak- vesztettek egységes bauhaus jellegükből, köszönhető ez az egyéni megnyilvánulásoknak, toldozás-foldozásnak, hipp-hopp felhúzott lemez garázsoknak, melyek természetesen a legjobb panorámát élvezhetik. A panorámát mi is élvezhetnénk, ha nem akadna meg a szemünk a Denevér-völgy elburjánzott erdején, ahol a wc-csészétől kezdve minden egyéb szemét megtalálható. De a Melinda utca 16. még mindig igyekszik őrizni pompáját. Nem is hittünk a szemünknek, egy falatka Újlipótváros tárult a szemünk elé. Tovább folytattuk utunkat a Széchenyi kilátó felé, majd számos villa mellett elhaladva a Rendőrtiszti Főiskola múltjáról hallhattunk érdekességeket. Ma már kevesen tudják, hogy a főiskola egykor monostor volt, ahonnan az államosítás idején űzték el az apácákat. Az Isteni Szeretet Leányai egyébként a fogaskerekű tervezőjének, Cathry Szaléz Ferencnek a telkét vásárolták meg annak idején.

A Fogaskerekű végállomásánál megpihentünk egy forró italra, miközben meghallgattuk a szomszédos Vörös Csillag Szálló (előtte Golf Szálló) történetét, ahová ma állítólag a libériai nagykövetség rendezkedett be. A Széchenyi-hegyen nem hagyhattuk szó nélkül a Gyermekvasutat, melyet 1948-ban büszkén nyitott meg Gerő Ernő. A megnyitó ünnepségen Rajk László is részt vett, nem is sejtve, hogy 10 hónap múlva a közeli villában fogják vallatni. Míg a villához értünk megálltunk a nagy múltú és 20 éve még isteni szaunájáról híres Olympia Szálló előtt, melyen ma már csak a cégtábla hirdeti fényes múltját. A túra a már említett villánál ért véget, ahol többek között Mindszentyt és Rajk Lászlót is vallatták. A hátborzongató hangulatot tovább fokozta Szász Béla Minden kényszer nélkül c. esszéje, melyből egy részletet olvasott fel Anna, a hatszög alakú toronyszobáról és a rejtélyes útról a Csengery utcától a Svábhegyig.

Szellemek a Svábhegyen túraidőpontok februárban:
2012. február 18. szombat 11.00 Találkozóhely: a fogaskerekű 'Svábhegy' megállója (megközelíthető a 21-es és a 212-es busszal is) A séta időtartama körülbelül 3 óra.
Jelentkezés itt!
A túra ára: 2000 Ft/fő Diákoknak, nyugdíjasoknak: 1000 Ft/fő Gyerekeknek 14 év alatt ingyenes.
Még többet a Bupapról és túráikról itt tudhattok meg.