Az elszánt diplomata és A panamai szabó írójának (John le Carré) új Oscar és BAFTA eselyes filmadaptációja a hazai mozikban január 26-tól látható. Az árulás, 1974-es regény filmváltozata SUSZTER, SZABÓ, BAKA, KÉM címmel készült el. A filmben három közismert magyar színészre is rábukkanhattok: Kálloy Molnár Péter, Mucsi Zoltán és Csuja Imre is feltűnnek egy-egy jelenetben. Könyvet is nyerhettek, ha lájkoltok és megválaszoljátok a cikk alján található kérdést!

A filmrőlA Suszter, szabó, baka, kém John le Carré világhírű, Árulás című bestsellerének filmadaptációja, Tomas Alfredson (Engedj be!) rendezésében. A forgatókönyvet Bridget O'Connor és Peter Straughan (Kecskebűvölők, Mrs. Ratcliffe forradalma, 66) csapata készítette. 1973-ban járunk. A hidegháború nagyon súlyos nemzetközi konfliktusai a Brit Titkosszolgálat (az MI6) dolgozóit is állandó feszültségben tartják. A hírszerzők Körönd kódnevű székhelyükön folytatják elkeseredett harcukat, hogy fenntartsák a békét az állandó támadások ellenére. A Körönd legelső embere Kontrol (John Hurt – Harry Potter és a bölcsek köve, 1984). A hajdan megkérdőjelezhetetlen, kiemelkedő képességű vezető hosszú ideje magára zárt ajtó mögött folytatja titkos kutatásait. A legendás ötödik emeleten szinte kézzel tapintható a feszültség, míg végre Kontrol lép: magánfeladattal bízza meg operatív tisztjét. Jim Prideaux (Mark Strong – A guardista, Sherlock Holmes, Spíler) egyszemélyes magyarországi küldetése totális kudarcba fullad, Kontrolt a véres bukást követően eltávolítják a Köröndről, ahogy legjobb emberét, az elképesztő intelligenciájú George Smileyt (Gary Oldman – A sötét lovag, Harry Potter és a főnix rendje) is.

Smiley széthulló élete romjai felett szomorkodik, mikor visszahívják a hírszerzéshez. Egyenesen a miniszterhelyettestől kapott feladata mindenki előtt titkos: Kontrol kutatómunkájából arra következtetnek, hogy kettős ügynök, ún. vakond vette be magát a Körönd falai közé, hogy Angliát végső veszélybe sodorva, a szovjetek számára kémkedjen – leleplezése mindennél fontosabb. Smiley a múlt és jelen hihetetlenül kusza és rejtélyekkel teli eseményei között kutatva próbál tényekre találni. Elrejtett dossziék, szétzúzott életek szégyellt emlékei, halálosan veszélyes kémek adják munkája vázát mindaddig, míg egy kiugrott ügynök fel nem tűnik. Smiley Ricki Tarr (Tom Hardy – Spíler, Eredet, A sötét lovag – Felemelkedés) váratlan feltűnésével jut kincset érő információkhoz. Kontrol kutatásait elemezve kiderül az is, hogy a vakond a Körönd felső vezetésének öt, megingathatatlannak tűnő tagjaiból kerül ki. Ők az ambíciózus Percy Alleline (Toby Jones – A rítus, A köd, Elizabeth) – Suszter kódnévvel; a nagyformátumú, közkedvelt Bill Haydon (Colin Firth – A király beszéde, Mamma Mia!, Bridget Jones naplója) Szabó kódnévvel; a kőkemény Roy Bland (Ciarán Hinds – Harry Potter és a halál ereklyéi) Baka kódnévvel; a „kis magyar” Toby Esterhase (David Dencik) Szegényemberként; és Smiley maga. Hogy közülök ki a Kém, még rejtély... Ahogy egyre több tény tárul Smiley elé, egyre tisztábban látja az élet-halálra menő kémjátszmák és a játékosok mozgatórugóit. Végül az áruló portréja egyre élesebbé válik...
Megemlítendő, hogy a filmben magyar színészek is feltünnek a vásznon, többek között Mucsi Zoltán, Kálloy Molnár Péter, Kassai Ilona és Csuja Imre.ÉrdekességekNéhány író volt csak képes a kémek világát olyan mértékben megérteni, mint John le Carré (több mint 20, világhírű regény szerzője). Tapasztalata adja remekbe szabott könyveinek ívét: korábban a Brit Titkosszolgálat (MI5 és MI6) beépített ügynökeként a hidegháborúban működött. Páratlan hitelessége akkor szerzett felejthetetlen élményeiből, tapasztalataiból adódik. George Smiley a legnépszerűbb karaktere: először 1961-ben, az Ébresztő a halottaknak c. regényében tűnt fel. A csendes, visszahúzódó kém visszatérője le Carré legnépszerűbb könyveinek. Ezek egyike tán leghíresebb műve, az Árulás (1974-ben adta ki, azóta is mestermű a kémtörténetek között, számtalanszor utánnyomása készült).

Nyereményjáték! Mely magyar színészek szerepelnek a Suszter, szabó, baka, kém című filmben? A több Oscarra jelölt produkcióban Budapest is megjelenik, így ha érdekel az eredeti történet most megnyerheted könyvverzióját. Lájkold a cikket,és válaszolj kommentben! Sorsolás pénteken :)