Tóth-Deme Dóra gyerekkori álma valósult meg a Kuglóf tavaly januári nyitásakor. A pékségként, kávézóként és reggeliző-, illetve ebédelő helyként funkcionáló üzlet egy éves szülinapjához közeledik, amit a kitartó kísérletezéseket és minőségi alapanyagokat dicsérő kínálaton túl, újabb tervekkel és töretlen lelekesedéssel ünnepelnek.

Édes, sós, barátságos

A Kuglóf a Váci utcáról nyíló kis utcában, a Pesti Barnabás úton található. A hely belülről nem túl nagy, ami a népszerűségnek köszönhetően, szűkös helyzeteket teremthet azok számára, akik itt helyben fogyasztanak. A hely külső részének kedvessége, bent hatványozottan megjelenik; az egyedi, egyszerű, bájos berendezésnek és a péksütemények gusztusos látványának köszönhetően. A tulajdonos azt is elárulta:a Kuglófhoz egy hangulatos, bár kissé lepukkant párizsi bisztró adta az ihletet, ahová többször is visszatért életében.

Az édes és sós sütemények között találunk olyanokat, amik a Kuglóf érdi üzemében kézzel készülnek; egyedi receptek alapján, természetes alapanyagok felhasználásával. Itt dolgozik Patera Gabriella, aki margarin helyett, vajjal hajtja a tésztát, a kötőanyag nélküli tölteléket, illetve belga csokoládét használ, hogy csak párat említsünk a finomságok titkai közül..Édes álmok

Sok kislány álma, hogy a homokozóban formába öntött sütik egyszer élesben is elkészüljenek. Aztán ez a lelkesedés vagy megmarad felnőttként, és sok finomság kerül a családi asztalra; vagy elmúlik a sütés-főzés iránt érzett rajongás. Tóth-Deme Dóra esetében olyannyira kitartott a gyerekkori szenvedély, hogy élete álma vált valóra a Kuglófnak köszönhetően. A tulajdonosi és üzletvezetői teendőkön túl, rendszeresen besegít ő is a sütésbe és az egyéb bolti teendőkbe, annak ellenére, hogy a magánéletben is sokat mozog a konyhában.

Az üzletben szörpök (bodza, meggy, feketeribizli ízben), házi lekvárok, a tulajdonos receptje alapján sütött vajas kifli, kávékülönlegességek, szendvicsek, házi készítésű mézes joghurt és frissen facsart narancslé is kapható. Egyikünk a túrós batyut kóstolta meg, ami megmelegítve tökéletes választásnak bizonyult a hagyományos, édes ízek kedvelőinek. A tönköly croissant házi mézes joghurttal volt a másik, egészségtudatosabb választás. Főként a joghurt miatt azonban mondhatjuk, hogy ez sem járt kisebb ízélménnyel.

Ebédelhetünk is a Kuglófban, a menü egy hétre előre készül, és a háztömbön belüli piarista melegkonyhán készülnek el. A boltban kapható szendvicsek is jó választásnak tűnnek a nap közepén. A kiflikbe például szürkemarha-, illetve mangalica szalámi, prágai- és spanyol sonka kerül.

De mi a helyzet a kuglófokkal? Karácsonykor például egy kétszáz éves recept alapján sütött kuglófot lehetett kapni, most sajnos a mini kuglófok gyártása is szünetel, de legfeljebb tavaszig!Ízes pillanatok

Az egy éves Kuglóf már számtalan kedves történetet zár falai közé. Az egyik legmeghittebb annak a hölgynek a sztorija, aki turistaként tért be reggelizni, majd azt követően minden további Magyarországon töltött napján is így tett. Egy ilyen kávé péksüti kombináció fogyasztása során keveredett mellé egy olyan - szintén külföldi - férfi, akit aztán pár hónappal később meglátogatott Ausztráliában. A vendégek szeretik a Kuglófot, a betérők 70%-a visszajár ide. A külföldiek részéről pedig egészen szokatlan tetszés tapasztalható. Előfordult már olyan is, hogy kis ajándékkal kedveskedtek az üzletben dolgozóknak, megköszönve az itt töltött perceiket.Nem piskóta

„Vagy van érzéked hozzá, vagy hozzá se fogjál”- mondja Dóra. Ő viszont belekezdett és nagyon jó érzékkel folytatja is. Egészen pontosan három nagy terv vár megvalósításra. A helyi üzemé, ami a pékáruk abszolút frissességét garantálja majd. Bővül a kínálat is: nemsokára jó minőségű borokat és azokhoz passzoló falatkákat is lehet rendelni. A további részletek azonban maradjanak csak meglepetésnek. Addig is, biztosan akadnak még fel nem fedezett ízek a Kuglófban!