Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

10 kilométernyi faléc 40 liter fröccsel átitatva – Fainstallációk a 20. Szigeten

Ha nem lenne elég feszkó a Szigeten, „mindent a kéznek is!” mentalitást tűrő, fából készült eco-alkotások garantáltan pozitív irányba csúsztatják a fesztiválos élménygörbénket. Hatalmasak, színesek, különlegesek, használhatóak és ott hatnak, ahol csak lehet. A zöldben, a téren, a réten, a party közelében, alkoholmámor előtt, után és közben. Egyszóval: ezúttal a Szigeten.

AlapanyagJúlius 21-29-ig tartott a Hello Wood alkotótábor, ahol mintegy 140 30 évnél fiatalabb művész állította össze workshopok keretein belül a különböző alkotásokat. Segíts flow-val! Ez lehetne a jelszavuk, hiszen a művészi kibontakozáson és személyes élményszerzésen túl a társadalmi érzékenyítés is cél volt. A különböző szakok összedolgozása és a fafelhasználás ökológiai szemlélete miatt is különleges a Hello Wood, ami alapvetően egy elmaradt dániai worskhopnak köszönheti a létét. Pozsár Péter építész és Bakos Maxim közgazdász a MOME line - design műhely és a Reflekt Stúdió szervezésében hívták életre az alkotótábort, ami 2011-ben egyébként kiegészült és idén tovább bővült az animáció, fotó, újmédia, tájépítészet, upcycling workshopokkal.

Út a SzigetreKét kamion és három nap kellett ahhoz, hogy jelen formájában összeálljon a Sziget Hello Wood része a Világzenei Nagyszínpad mögötti réten, a francia és a holland kolónia közelében. Ha akarnánk, se tudnánk elkerülni a szobrokat? installációkat? szabadtéri bútorokat?, de nem akarjuk. Inkább jó közel megyünk hozzájuk, belenézünk a tigris szemébe, beleülünk a tojás közepébe, megfogjuk a kutya fogát, nyelvét. Szőke Gábor Miklós Dante-jének kapuként működő nyitott szájáról van szó az utóbbi esetében.

A szobrok egyszerű kiállítása mellett van vendégkönyv is, illetve a mini workshopok, amin bármilyen szigetlakó részt vehet. Persze kell hozzá némi ambíció és egészséges önbizalom, hogy olyan neves alkotók után nyúljunk a fához, mint Huszár András, Borbás Péter, Losonczi Áron és még sorolhatnánk, hogy ki mindenki.
A feladat: amár készenlétben álló bamba birkatestekre bundát építeni az alkotótáborból maradt hulladék fából.

A kartonlapokból készülhet sámli és szék, a vállalkozó kedvűek pedig papírsárkányt hajtogathatnak és eregethetnek. Mi eddig nem láttunk serény kezeket, de persze még alakulhat a nap.

Jövő a városbanAki esetleg nem jutna ki idén a Szigetre, az egyrészt, (így a fesztivál elején még csak reméljük, hogy bánni fogja. Másrészt, a szobrokról nem kell lemaradnia, mert a belvárosba is láthatók lesznek.

Az alkotásokkal fotók formájában a Design Hét keretében megrendezett kiállításon találkozhatunk október 1-től a Toldi moziban.

Wood, welcome!
Fotók: Sziget.hu és Hellowood

Hasonló tartalmak

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Kultúra

Nyílt nap a Kelenhegyi úti Műteremházban

December 10-én egy egyszeri programsorozaton való részvételre nyílik lehetőségünk: a Kelenhegyi úti Műteremház kapuja kitárul, az alkotó művészek lakásajtajai megnyílnak, és betekintést nyerhetünk műtermeikbe, lakásaikba. A ház belső és külső terei is életre kelnek: lesz lépcsőházi kiállítás, művészettörténeti és építészettörténeti séták, felolvasószínház és gyermekprogramok is.

Kultúra Szponzorált

Grecsó Krisztián: Tíz eszkimó – Pezsgős szilveszter a Katonában

Tölthetjük kultúrával is a szilvesztert, december 31-én ugyanis a Tíz eszkimó előadással és pezsgőzéssel várnak a Katona József Színházban. A színdarab szövegét Grecsó Krisztián írta, és Máté Gábor rendezte.

Szponzorált Kultúra

Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia: Extázis

Az Extázis című előadás felfedezésre szólítja a nézőt. Egy konstruált miniuniverzumba invitál, egy színpadra sűrített, alternatív Budapest-labirintusba. A több szálon és több idősíkon futó multimédia-esemény egy csapat fiatal mindennapjait követi végig, akik arra az egyszerű kérdésre keresik a választ: hogyan lehetne jól vagy legalább jobban lenni? A zene, a tánc, a színház és a film formanyelvét használva áll össze az Extázis sajátos világa. Ebben a világban elmerülve minden néző a saját narratíváját rakhatja össze dialógusokból és képekből. A bemutatón december 16-án vehetünk részt.

Neked ajánlott

A