Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Sziget - Ákos-koncert és metálnap a nulladik napon

Legjobb dalaiból ad "szintirockos" hangszerelésű válogatást Ákos egész estés nagykoncertjén kedden este a Sziget fesztivál nagyszínpadán; a nulladik napon metálnapot is rendeznek. Ákos a Sziget fesztivál történetében első alkalommal lép színpadra önálló produkcióval; korábban csak egyszer, a 2008-as első magyar dal napján adott elő néhány számot.

"A nyáron ez lesz a leglátványosabb, leghosszabb koncertünk, nagyon készülünk erre a produkcióra" - mondta korábban az énekes, gitáros, dalszerző, aki nyáron - a soproni VOLT és a zamárdi Balaton Sound után - harmadszor lép fel Magyarországon új, általa szintirocknak nevezett produkciójával, amelyben Lepés Gábor szintetizátoron, Bánfalvi Sándor dobon játszik.
A Sziget nulladik napján 20 órakor kezdődő Ákos-koncertet ingyen tekinthetik meg azok, akik karszalagjukkal korábban igazolták, hogy július 11-én ott voltak a Balaton Sound nyitókoncertjén, amely mintegy húsz perc után heves esőzés miatt félbeszakadt. Az előadó mintegy háromórás keddi koncertjén az 1987-től 1995-ig működött Bonanza Banzai időszakából és a csaknem két évtizede kezdődött szólópályafutásából ad elő szintirockosra hangszerelt dalokat, készül néhány meglepetés-feldolgozással, bemutatja őszre tervezett új stúdióalbuma két friss dalát, az Előkelő idegent, valamint a Tipikus sztereót is.

"Egyszerre nosztalgikus, parodisztikus, ugyanakkor büszkeség, hogy visszatértem a nyolcvanas évek szintipopos hangzásához, amelyet annak idején a Bonanza Banzai-jal játszottunk" - fogalmazott korábban Ákos. Mint mondta, tavalyelőtt kiadott legutóbbi, tizenhatodik magyar nyelvű szólólemeze, A katona imája egyik számában, a Főleg régen című dalban régi hangszíneket használtak és akkor fordult a szintipopos irányba, később módja volt kipróbálni a Roland múzeumának analóg hangszerparkját.

A 44 éves Kovács Ákos a Bonanza Banzai frontembereként már a nyolcvanas évek végén rendkívül népszerű volt és ezt gyakorlatilag teljes egészében sikerült átvinnie szólópályafutására.

"Az elején ártatlanabbak és tapasztalatlanok voltunk. Kegyelmi időszak volt, mert bár több hülyeséget csináltunk, elnézőbb volt velünk a közönség és a sajtó is. Ma elképesztően nagy és egymással teljesen ellentétes elvárásoknak kellene megfelelni, de erre se szándékom, se képességem nincs. Megyek a megérzések és a meggyőződésem kijelölte úton" - nyilatkozta Ákos idén márciusban az MTI-nek abból az alkalomból, hogy Kossuth-díjat vehetett át.

A keddi nulladik napon 14 órától a Petőfi rádió magyar zenei nagyszínpadonmetálnapot is tartanak. A nap a Superbuttal indul, az öttagú budapesti heavy metál és rockegyüttes nevét a nyugat-európai közönség is jól ismeri. Velük idén már csak a Szigeten találkozhat a fővárosi közönség. Utánuk a kaliforniai hardcore punk banda, az Ignite lép színre, ezúttal Téglás Zoli énekes nélkül: a jelentős magyar rajongótáborral rendelkező csapat kőkemény, zúzós punkzenét játszik, amelyet gyakran illetnek a melodic jelzővel is.

Portugália legerősebb metál produkciója, a Moonspell folytatja a programot: az Európa-szerte ismert black metál zenekar legfrissebb hanghordozója, az Alpha Noir/Omega White című dupla album áprilisban került a lemezboltokba. Őket követi Oscar Dronjak power metál zenekara, a skandináv metálkultúra egyik meghatározó alakulata, a Hammerfall.


A milánói Lacuna Coil dallamos gothic metál zenét játszik, a metálnapot pedig a Dimmu Borgir, Norvégia első számú black metal bandája zárja. Ők több mint húsz éve vannak a pályán, a skandináv metálzenei elit Európa-szerte ismert zenekarainak szűk köréhez tartoznak, lemezeik többségét a műfaj meghatározó alkotásai között tartják számon, látványos produkciójukkal pedig rendre feltűnnek a fémzenében utazó együtteseknek is megjelenést biztosító nagy európai fesztiválokon.

Hasonló tartalmak

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Kultúra

Nyílt nap a Kelenhegyi úti Műteremházban

December 10-én egy egyszeri programsorozaton való részvételre nyílik lehetőségünk: a Kelenhegyi úti Műteremház kapuja kitárul, az alkotó művészek lakásajtajai megnyílnak, és betekintést nyerhetünk műtermeikbe, lakásaikba. A ház belső és külső terei is életre kelnek: lesz lépcsőházi kiállítás, művészettörténeti és építészettörténeti séták, felolvasószínház és gyermekprogramok is.

Kultúra Szponzorált

Grecsó Krisztián: Tíz eszkimó – Pezsgős szilveszter a Katonában

Tölthetjük kultúrával is a szilvesztert, december 31-én ugyanis a Tíz eszkimó előadással és pezsgőzéssel várnak a Katona József Színházban. A színdarab szövegét Grecsó Krisztián írta, és Máté Gábor rendezte.

Szponzorált Kultúra

Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia: Extázis

Az Extázis című előadás felfedezésre szólítja a nézőt. Egy konstruált miniuniverzumba invitál, egy színpadra sűrített, alternatív Budapest-labirintusba. A több szálon és több idősíkon futó multimédia-esemény egy csapat fiatal mindennapjait követi végig, akik arra az egyszerű kérdésre keresik a választ: hogyan lehetne jól vagy legalább jobban lenni? A zene, a tánc, a színház és a film formanyelvét használva áll össze az Extázis sajátos világa. Ebben a világban elmerülve minden néző a saját narratíváját rakhatja össze dialógusokból és képekből. A bemutatón december 16-án vehetünk részt.

Neked ajánlott

A