Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Hungarikum Falu, a miénk

A 20-ik Szigeten idén negyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Hungarikum Falu, Magyarország ezerszínű népi kultúrájának bemutató helyszíne.

A lakodalom, az aratás, és a szüret után, idén a néphagyomány párosító szokásai köré csoportosulnak a programok. Ezen túl természetesen zenei és színházi produkciók is várnak a helyszínen. A hab a tortán, hogy a Hungarikum Falu szomszédságéban pedig bemutatkozik a világ legnagyobb flódnija...

Esti táncházban páros táncokra perdülhetnek a táncoslábúak, ebben segítségükre lesz a Poros együttes. De itt mutatkozik be a Bartina Táncegyüttes, a Pendelyes Táncegyüttes, illetve Tanac Néptáncegyüttes is. A táncház helyszíne a rendkívül látványos Korona Teátrum épülete, mely az ország egyetlen „mobil színháza”.

Akik rákaptak a kézműveskedésre, a műhelyben népi motívumok felhasználásával készíthetnek maguknak vagy párjuknak páros ékszereket. A népi díszítőművészet motívumait pingáló lányok kezei között találhatja magát minden vállalkozó szellemű, ahol is huszonegyedik századi testfestéssel saját bőrükön tapasztalhatják meg és hirdethetik a magyar motívumok szépségét és változatosságát. Akik pedig kedvet kapnak, régi sportokban, bigében, gólyalábazásban, ugróiskolában, métában próbálhatják meg ügyességüket a Szentendrei Skanzen segítségével.

S ha a sok tánc és játék meghozza az éhséget, ne csüggedjünk hiszen megkóstolhatják akár a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének grillázstortáját, akár a Sokacbabot vagy csülökkel főzött babos egytálételt is. De lesz olyan is ami szájnak nem, de szemnek ingere: Tukacs Roland pékmester péksüteményből készült installációi. S a rengeteg étel biztos bort kíván, tehát mindenkinek javallott a sok finomság mellé magyar borvidékről származó fröccsöt is gurítani. Az estvéli programon tűzugrásban jeleskedhetnek a bátrak. A tüzet átugró szerelmesek, a hagyomány szerint, a bátorság tűzpróbájával megerősítik kapcsolatukat, ami így örökké lángolni fog, akár a katlan. A fesztivál minden estéjén fellobban a Sziget mágikus tüze. A Szigetre látogatók, táncosokkal és zenészekkel együtt ünnepelhetik a 20-ik Szigetet.
Ettől az évtől kezdve - minden évben - a Hungarikum Falu elhoz számunkra egy honos gyógynövényt is, ami az idén a levendula lesz. A levendula nagyszerű tulajdonságai, hogy idegerősítő, nyugtató és segít áthangolni a pozitív működésre. Akik idén a Hungarikum Faluval tartanak, csak pozitívan távozhatnak.A Hungarikum Falu tőszomszédságában pedig egy világrekord is megszületik. Itt állítják össze ugyanis a világ legnagyobb flódniját. A sütemény szakavatott készítője, Raj Ráchel megaflódnija akkora, hogy a kockákra felszelt darabok egymásra téve a budapesti Parlament épületének magasságát (96 méter) adják ki. A rekord eseményen és a rekord hitelesítésében részt vesz Koltai Lajos világhírű operatőr, Till Attila műsorvezető és természetesen jelen lesz Raj Ráchel tortatervező. Amint a rekord hitelesíttetett, már lehet is falni a hagyományos családi recept alapján, kizárólag magyar alapanyagokból, mák, alma, dió és szilvalekvár felhasználásával készült finomságot.

Hasonló tartalmak

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Kultúra

Nyílt nap a Kelenhegyi úti Műteremházban

December 10-én egy egyszeri programsorozaton való részvételre nyílik lehetőségünk: a Kelenhegyi úti Műteremház kapuja kitárul, az alkotó művészek lakásajtajai megnyílnak, és betekintést nyerhetünk műtermeikbe, lakásaikba. A ház belső és külső terei is életre kelnek: lesz lépcsőházi kiállítás, művészettörténeti és építészettörténeti séták, felolvasószínház és gyermekprogramok is.

Kultúra Szponzorált

Grecsó Krisztián: Tíz eszkimó – Pezsgős szilveszter a Katonában

Tölthetjük kultúrával is a szilvesztert, december 31-én ugyanis a Tíz eszkimó előadással és pezsgőzéssel várnak a Katona József Színházban. A színdarab szövegét Grecsó Krisztián írta, és Máté Gábor rendezte.

Szponzorált Kultúra

Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia: Extázis

Az Extázis című előadás felfedezésre szólítja a nézőt. Egy konstruált miniuniverzumba invitál, egy színpadra sűrített, alternatív Budapest-labirintusba. A több szálon és több idősíkon futó multimédia-esemény egy csapat fiatal mindennapjait követi végig, akik arra az egyszerű kérdésre keresik a választ: hogyan lehetne jól vagy legalább jobban lenni? A zene, a tánc, a színház és a film formanyelvét használva áll össze az Extázis sajátos világa. Ebben a világban elmerülve minden néző a saját narratíváját rakhatja össze dialógusokból és képekből. A bemutatón december 16-án vehetünk részt.

Neked ajánlott

A