Budapest ugyan nem zöldterületeiről és kirándulóhelyeiről híres, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy nem rejt lehetőségeket a betondzsungelből való szabadulásra. Ilyen például a Naplás-tó és környéke, ahol mostantól ráadásul pihenés közben okulhatunk is.

A Naplás-tó – hivatalos nevén a Szilas-pataki árvízvédelmi tározó – eddig sem szűköldött a természetjárókat csábító tulajdonságokban. A víztükör és annak körülbelül százötven hektárra rúgó közvetlen környezete ugyanis elképesztő változatosságú állat- és növényvilágnak ad otthont. Az idelátogatók tehát nem egy nyírt gyepű és ültetett növényekkel díszített, galambok és varjak lakta parkba érkeznek, hanem a valódi természet egy szeletébe.
Az 1997-ben tájvédelmi körzetté nyilvánított területen számtalan védett növényfaj él, melyek tavasszal lenyűgöző színkavalkádba borítják a réteket. Nem árt azonban, ha nem is gumicsizmát, de valamilyen ellenállóbb lábbelit veszünk fel a kiránduláshoz, mivel a területek nagy része láprét. Ha felkészülten érkezünk, semmi sem akadályozhat meg bennünket a számtalan természeti érdekesség szemrevételezésében.

Az elkövetkezendő hónapokban nyíló színes virágok és a tekintélyes méretű fák mellett az állatvilág is szép számban képviselteti magát. Ha figyelünk a lábunk elé, rengeteg különleges és ritkán látható rovart szúrhatunk ki a talajon. De a levegőbe is érdemes figyelnünk, ahol olyan szemet gyönyörködtető lepkéket pillanthatunk meg, mint például a nappali pávaszem. A vizes területek felől egész álló nap, de különösen este hallani a békák kuruttyolását és ha szerencsések vagyunk, még mocsári teknőst is láthatunk.A környék legfontosabb és legsokszínűbb lakói a madarak, melyek közül néhányan csak átutazóban pihennek meg itt ősszel és tavasszal. Ezekben az időszakokban több, mint százötven különböző fajú szárnyassal találkozhatunk, de a madárvilág évközben is rendkívül gazdag. Az erdei fülesbagoly, a fakúsz vagy az őszapó mind-mind olyan állatok, melyeket a belváros parkjaiban sosem, vagy nagyon ritkán látni csak.

Ezt az önmagában is tekintélyes vonzerőt március 17. óta tovább növeli a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közreműködésével kiépített tanösvény. Hogy mi is az a tanösvény? Egy olyan, többé-kevésbé kiépített útvonal a természetben, melyet végig informatív és érdekes táblák szegélyeznek. Ezeknek köszönhetően a kiránduló nem csupán lelki nyugalmának mérlegét billentheti helyre, de elméjét is csiszolhatja. A látottakat azonnal érdekes és alapvető információkkal egészíthetjük ki, és így a kíváncsi gyermekek kérdéseire sem kell kitérő választ adni.A megnyitó napján több izgalmas programon is részt vehettek az egybegyűltek, volt íjászat, horgászverseny, pálinkakóstolás és még sok egyéb érdekes esemény. Természetesen akkor sem kell sajnálkozni, ha nem sikerült ide eljutnunk, mivel októberben az Európai Madármegfigyelő Napok keretében hasonlóan színes programkínálat várja majd a kirándulókat. A tó és környéke pedig immáron az új tanösvénnyel gazdagodva egész évben tárt karokkal vár mindenkit, könnyen megközelíthető és ingyenes lehetőséget biztosítva a felüdülésre.