A Gozsdu udvar új lakóval bővült. Meglátogattuk a város első élő növényfalát magáénak tudó Szomszédot. A két tulajjal, Harsányi Andrással és Nagy Győzővel beszélgettünk.

Mikor nyitottátok meg a helyet?
Harsányi András: Két hete, nőnapon.
Nagy Győző: Igen. Nőnapi meglepetésként nyitottunk és nagyon meg is lepődtek a nők.
Miért nyitottátok a kocsmátokat?N.Gy.: A két tulajdonos tanácstalanul egymásra néz.
H.A.: Mind a ketten gyökeresen más szférából jövünk, mint a vendéglátás. A multis, irodás munkánkat félredobva vágtunk bele a Szomszéd megnyitásába.
N.Gy.: Igen, egyrészt gazdasági megfontolása is volt, de azért főként az gondoltuk, hogy ez egy olyan életvitel lesz, ami sokkal közelebb áll majd hozzánk.

És kiknek nyitottátok a helyet?
H.A.: Hmm, ez nehezebb kérdés.
N.Gy.: Egyrész magunknak. Azt gondolom, hogyha csak a jövedelmezőség számítana, akkor egy drognagykert kellett volna nyitnunk. Másrészt természetesen gazdasági érdekek is vezettek, mivel azt látjuk, hogy a környéken eléggé mennek a kocsmák, vagy hívhatjuk őket szebben bároknak is. Válság ide vagy oda, az emberek még mindig értékelik, hogy el tudják inni a pénzüket. Tehát olyan helyet akartunk csinálni, ahova a a barátaink is és mi is szívesen járunk, mivel ahogy az előbb kiderült aktív hajnalig részegeskedők vagyunk. Életvitel szerűen akarunk kocsmázni a saját helyünkön (nevet). Persze a magyar közönség mellett a lokalitásnak köszönhetően külföldiekkel is nagyban számolnunk kell.
Melyikek a kedvenc helyeitek, amik szellemében megnyitottátok a sajátotokat?N.Gy.: A konkurenciát hájpoljuk? Nem nehéz feladat. Az Ellátó az egyértelműen a kedvencek közt van. Emellett a Kertem. A nyári Kertem.
H.A.: A téli nem hozta azt, amit vártunk volna a nyári után.
N.Gy.: És a Hajógyárin a Csónakház még nagy favorit. Nyílván szeretjük a szomszédaink közül a Castrót és a GMK-t.
H.A.: De minden helyet az ott dolgozók határoznak meg. Mi is ebben a szellemben válogattuk össze a pultosainkat.

Fog még változni a hely?
H.A.: Igen, kezdeti stádiumban vagyunk még. A belső dizájnt még otthonosítjuk, de a legmeghatározóbb elem, a növényfal már nyitástól fent van.
Készültök Szomszédos programokkal?N.Gy.: Kisebb volumenű eseményekkel tudunk kalkulálni, mint mondjuk a GMK, mivel a hely nem túl nagy. A kulturális értéknövelés természetesen számunkra is fontos és ezalatt a kiállítástól az élőzenén át az EB és a BL mérkőzések közvetítését értjük.
H.A.: Igen, ezt elég fontos megemlítenünk, hogy van egy projektorunk és egy szuper falfelületünk, ahol a fényviszonyoknak hála, még napközbeni meccseket is tudunk közvetíteni.

Szetenétek még valamit elmondani?
H.A.: Igen, még annyit, hogy mi nem 2 és 4 cl-ben mérjük a töményet, hanem 3 és 5 cl-ben.
N.Gy.: Én még azt szeretném megemlíteni, hogy ha netalántán olvasná egy döntéshozó ezt a cikket: KÉRJÜK, LEGYEN NYITVA ÉJSZAKA A GOZSDU UDVAR DOB UTCA FELŐLI BEJÁRATA IS!
A kedves látogatókat pedig arra kérjük, indítsanak önszerveződő népi demokratikus tömegmozgalmat ezen magasztos cél érdekében! Köszönjük!
Facebook
Cím:

1072 Budapest, Dob utca 16.