A bor és csokoládé kóstoló hallatán megoszlanak a vélemények, van aki számára összeférhetetlen, és van aki kecsegtetőnek ítéli. Egy biztos: garantáltan összefut a nyál a szánkban e két szereplő hallatán.

A vinoWonka kóstolójára látogattunk. A barátságos kis üzlet egy családi vállalkozásként jött létre a csoki és a bor iránti szerelemből, majd ezek egyesítéséből. A vinoWonkában kizárólag magyar, prémium minőségű kézműves csokoládékat és borokat lehet kapni, kóstolni. A sós falatkákat helyben sütik, be lehet térni reggelizni vagy szendvicsezni is.
A kóstolót a csokik világában jártas borász hölgy vezette, aki hatalmas szakértelemmel ásta bele magát a csoki és a bor együttélésébe. Az est a fűszerek jegyében zajlott, így igazán érdekes párosításoknak lehettünk íz-tanúi. Miután mindenki megkapta 6 tételből álló bonbonos tálkáját , indulhatott az utazás a kakaóbabok és a szőlőültetvények világába. Az első kör a Bolyki 2010-es Sauvignon Blanc-al kezdődött, egy könnyű, savas, bodzás-ribizlis jegyeket felmutató borral az Egri Borvidékről. Jó párosítás volt ehhez a szintén bodzás ízű, ámbár sós, ropogós étcsoki kérgű bonbon, a Pelle-Molnár páros jóvoltából. Szakértőnk hozzáfűzte, hogy az a jó bonbon, ahol a csoki roppan és törik, nem pedig tompán hajlik. Ezt a minőségi elvárást maximálisan beváltotta a Pelle-Molnár páros. A bonbont azonban nem illett egészben megenni, hiszen az érdekesség kedvéért tartogattunk egy harapást a második borhoz, hogy valóban érezzük az ízek érvényesülését. Így összepárosítottuk a sós-bodzás falatkánkat a Tokaj-HegyaljaiErzsébet Pincészet félszáraz 2009-es Muscat Lunel borával. Itt teljesen eltérő íz-élményt kaptunk. Ennek az almás grapefruit-os bornak a valódi párosa egy édes, három fahéjas bonbon volt. Az ízlelés közben ismét gyarapodott a tudásunk, megtudhattuk a 3 féle fahéj közötti különbséget és azok jellemzőit.

A két fehér után rátértünk a vörösekre. A pécsi Szabó Zoltán néhány hektáros birtokáról a 2009-es Pécsi Kadarkát kóstoltuk egy fahéjas kardamonos édességgel a győri Lavende manufaktúra jóvoltából. Azt mondhatjuk, hogy talán ez a párosítás osztotta meg leginkább a közönséget a bor fanyarsága és a csokoládé rendkívüli édessége miatt. Miközben mindenki eldöntötte, hogy tetszik-e neki a párosítás vagy sem, gyors csokoládé történelmet hallgattunk, onnan kezdve, hogy Hernán Cortes betette lábát Dél-Amerikába. Most már tudjuk, hogy ha csokoládét akarunk venni, érdemes a criollo, forastero és trinitario típusokat keresni, hiszen ez a három magasan a legjobbak. Bár ez a pénztárcánkon is megmutatkozik. Egy nagyobb szünet következett, amit jól ki is használtunk, hiszen nem győztük harapni a frissen sütött, illatos sós pogácsákat az édességek elfogyasztása után.

A második felvonás Iványi Zsófi 2008-as Villányi Merlot-jával indult. Zsófi kézműves borászatában spontán erjesztéssel, természetes körülmények között készíti borait, melyek, erősek és testesek, olykor csaknem fekete színűek. A borhoz egy szilvás fűszeres bonbont kóstoltunk melyet az FG kézműves csokoládé műhely készített. Utolsó előtti borunk és csokoládénk beváltotta az esthez fűzött reményeket és valóságos ízbombaként robbant a szánkban. Ez nem volt más mint Gál Antal 2007-es Tringa Cabernet Sauvignon bora a szekszárdi Kerékhegyről, és a chilis bonbon párosítása. A bort fűszerpaprikás illat és élénk savak jellemzik. Először a pikáns csokit kóstoltuk, ami önmagában nem is volt annyira csípős, de egy korty bor elfogyasztása után felélénkültek az ízek és valóságos tüzet indítottak. Na végre! –gondoltuk-, itt történik valami. Az estet a köveskáli Pálffy Pincészet 2009-es Szűzfurmintja zárta le, kevésbé intenzív, birsalmás, mangós jegyekkel. Mellé ismét a Lavende manufaktúra kényeztette az ízlelőbimbőkat egy karamellás , szárított almás tejcsokival.

Nehezen lehet leírni ezeket az ízélményeket, melyet az is nehezít, hogy itt abszolút szubjektív megítélésekkel szembesülünk. Mindenesetre érdemes végigkóstolni egy szakértelemmel összepárosított bor és csokoládé sort, hiszen ahogy a vinoWonka honlapján is olvasható, a csokoládé és bor párosítása szokatlan, de egyáltalán nem megszokhatatlan.

vinoWonka Csokoládé és Borbár
Cím:

1082 Budapest, Corvin sétány 2. Nyitva tartás: H-V 14:00-22:00
Facebook