2011. szeptember 10-én a Tűzraktér stábja új kulturális helyszínt nyit a budai Király fürdőben. A nyitás előkészületeiről, programokról és a további tervekről beszélgettünk Simor Ágnessel.

Szeptember 20-án folytatódik a Terézvárosi Önkormányzattal a per a Tűzraktér
Hegedű utcai épületéért, mi lesz, ha megnyeritek?Simor Ágnes: Előre nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni a per kimenetével kapcsolatban, az tény, hogy a Tűzraktér és a hely alkotói a Terézvárosi Önkormányzat intézkedései miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. Az már biztos, hogy a Tűzrakteret nem lehet az eredeti formájában működtetni, hiszen több hónapja megszűnt a vendéglátó ipari tevékenységünk, ami jelentős károkat okozott nekünk. A Tűzraktér újbóli „felépítésére” már nincs esélyünk, illetve, hogy ez megtörténhessen, Terézvárosnak kellene minden segítséget megadnia, amire lássuk be, elég kicsi az esély… Persze ha mégis találunk valamilyen lehetőséget a Tűzraktér további fenntartására, akkor megteszünk minden tőlünk telhetőt.
A Vízraktér esetében különálló projektről van szó, természetesen a Tűzraktér egyes elemei megmaradnak, például összművészeti programokkal várjuk a látogatókat, bizonyos designelemeket is átveszünk, viszont a hely adottságainál fogva nem tud alkotóház és próbateremként funkcionálni.

Hogyan jött a nem mindennapi helyszínválasztás? Miért nem egy belvárosi épületet kerestetek vagy egy régi lepukkant gyárépületet, mint amilyen anno a Tűzraktér volt?
S.Á.: Egy ismerősünkön keresztül találtuk meg ezt a helyet, szerencsére a fürdő fenntartója, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nyitott arra, hogy a Tűzraktér szellemiségével alakítsa ki és töltse meg ezt az épületet. A Király gyógyfürdő egy 16. században épült törökfürdő, műemlékileg védett épület, régi török építészeti elemekkel van díszítve, valamikor rekonstrukcióra fog szorulni, addig viszont olyan arculati elemekkel látjuk el, ami a Tűzraktér alkotóinak a szellemiségét, ízlésvilágát hordozza, pl. a Tűzraktérben egymásra találó alkotók Art Station nevű csapata fogja kerámiákkal díszíteni a helyet, ezáltal a fürdőnek művészeti arculata is lesz, ami természetesen az örökségvédelmi kötelezettségekkel is összhangban van.

Csak fürdőruhában lehet a programokat látogatni vagy lesz kinti rész is?
S.Á.: Lesznek fürdőruhás programok, aki a Vízraktér programjait látogatja, annak kedvezményes fürdési lehetőséget biztosítunk, de lesz külön „szárazjegy”, amellyel az összművészeti eseményeken lehet részt venni, ezen kívül kialakítunk egy kerthelyiséget is, aminek egy részét téliesíteni is fogjuk. Ahogy a Tűzraktérben megszokhattuk, lesznek ingyenes és kedvezményes árú programjaink is, annak érdekében, hogy minél szélesebb réteg számára tegyük hozzáférhetővé a Vízraktér szolgáltatásait.

Kialakítotok-e olyan alkotóhelyek, mint amilyenek a Tűzraktérben voltak?
S.Á.: Sajnos az itteni tér nem ad lehetőséget alkotóhelyek kialakítására, de egy cirkuszi sátrat felállítunk és lesz tűzzsonglőr próbanap is. A Király fürdő szabadtéri részén táncosok fognak próbákat tartani, lehetőségük lesz színházi társulatoknak is próbálni, de az a típusú alkotóház, ami a Tűzraktérben működött, biztos nem lesz elérhető. Ennek ellenére reméljük, hogy egy igazi közösségi tér fog itt is kialakulni, a Vízraktér sok alkotót fog vonzani és összekovácsolni.

Mennyi időre kaptátok meg a Király fürdőt? A Tűzraktérrel történtek fényében tudtok hosszú távra tervezni?
S.Á.: Mindenképpen azt szeretnénk, ha hosszú távú együttműködés alakulna ki a Királyfürdő és a Vízraktér között, első körben erre az évre tudtuk végiggondolni a tevékenységünket, akkor meglátjuk, hogy működőképes-e a Vízraktér ebben a formában. Remélem, hogy csupa olyan dolgot tudunk csinálni, ami megerősít minket is és a környezetünket is, hogy szükség van ilyen jellegű kulturális befogadó helyekre.

Milyen programokat terveztek a Vízraktérben?
S.Á.: Lesznek színházi előadások, táncelőadások, performance-ok heti rendszerességgel, irodalmi estek, kiállítások, workshopok, beszélgetések. Filmes téren a közösségi filmforgalmazást meghonosító csapattal, a magyarhangya mozgalommal fogunk együtt dolgozni, filmklubokat tartunk és a kerthelyiségben – amíg az időjárás engedi – kertmozit is kialakítunk. Fellép nálunk majd az Egy Kiss Erzsi Zene, Specko Jedno, az Anselmo Crew, ezen kívül világzenei napokat is fogunk szervezni, ill. a Tűzraktérben eddig minden szerdán hallható Jazz Jam Session sorozat is nálunk folytatódik, a „Szabad az Á” partnersége pedig egyéb irodalmi vagy zenei érdekességekkel is kiegészít. Cirkuszi előadások lesznek heti rendszerességgel, minden vasárnap családi napot tartunk, illetve a jógabérlettel egyben a fürdőt is igénybe lehet venni.

A gyógyfürdők látogatói általában idős emberek, mit gondolsz, hogyan fogadják ők Vízraktér programjait?
S.Á.: Remélem, hogy lesznek olyan programjaink, ami az idősebb generációt is érdekli, pl. kiállítások, irodalmi estek stb., ezen kívül szívesen látjuk őket is a kerthelyiségünkben.

A Vízraktér nyitóbulijának programja elérhető itt.
Az interjút a romkocsmak.hu készítette, köszönjük Nekik!