A parkok és erdők élénk színekbe öltöznek, a fák, növények festői ruhát öltenek, a Gellért-hegy festményként lebeg a Duna vize fölött. A zugligeti Libegőről gyönyörködhet a káprázatos őszi tájban, városligeti sétáját pedig múzeumi látogatással kombinálhatja. Az ősz nem csak a szabadtéri programoknak kedvez, ilyenkor indul az új színházi és operaszezon.

Őszi programokA nyár áldásai megmutatkoznak a szőlőtermésben is – és a borokban. Az ősz a szüret ideje, amelynek eredménye a folyékony öröm, a bor. Érdemes valamelyik híres borvidéken eltölteni egy hétvégét, ha alkalma adódik. Kóstolja meg a borok királyát, a Tokaji Aszút egyenesen a szülőföldjén, Tokajon.

A magyarok büszkék a hagyományos magyar konyhára, szeretnek sütni, főzni, enni és versenyezni is, ebből erednek a főzőversenyek. Valamelyik kisebb városban szinte biztosan akad ilyen rendezvény, csak kövesse a lecsó, a kolbász, a halászlé vagy a libamáj illatát.

Mivel a főváros a Duna partján fekszik, érdemes kihasználni a vízi utazás előnyeit. Ősszel a kirándulóhajók általában „téli álmot” alszanak, de a szórakozóhelyekké átalakított járművek ilyenkor is nyitva tartanak. Az egyik legkülönlegesebb az A38, amely nem csak kiváló ételeivel, hanem változatos zenei programjaival is kiemelkedik a kínálatból.Kultúra

Budapesten ősszel sincs hiány a kulturális programokból. Mindig akad egy új kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, Picassótól Hundertwasserig, Van Goghtól Dalí-ig. A zenei, színházi és opera színpadok friss premierekkel élednek újjá, válogasson a MÜPA, a Nemzeti Táncszínház, a Trafó vagy a Magyar Állami Operaház repertoárjából.
Budapesti Őszi FesztiválAz évente megrendezett eseménysorozat alternatív és modern darabok széles skáláját mutatja be a közönségnek, különféle kiállítások és egyéb programok mellett.
Borászati és gasztronómiai fesztiválokSzeptemberben, amíg még a vénasszonyok nyara kedvez a szabadtéri időtöltésnek, látogasson el valamelyik borfesztiválra, például az Etyeki Kezes-Lábosra, vagy a budafoki, szentendrei, Vörösmarty téri, esetleg balatoni rendezvényre.

Szent Márton napjaNovember 11.

hagyományosan a mezőgazdasági munka végét jelenti, és Márton szent ünnepét. A legenda szerint Szent Márton a köpenye felét odaadta egy koldusnak, ami megvédte őt a fagyhaláltól. Szent Márton napját országszerte „libafesztiválokkal” ünneplik, az egyik legnívósabb a szentendrei Skanzen tradicionális programja.
KirándulásHa nincs sok ideje, egy félnapos kiruccanás (például Etyekre) ideális program lehet. Kóstolja meg a legfinomabb borokat, sétáljon a szőlősben vagy fedezze fel ezt a gyorsan fejlődő települést. Hétvégén a Cinnamon étterem a legjobb választás, ha pedig túl sokat fogyasztott a borokból, a Rókusfalvy Fogadóban megpihenhet. A professzionális borkóstolást is kipróbálhatja az Etyeki Kúria Borászatában.Október 23.Az 1956-os magyar forradalom volt a kelet-európai kommunista uralom elleni első spontán megmozdulás. A felkelés október 23-án kezdődött egyszerű diáklázadásként, majd nem sokkal később ezrek csatlakoztak a felvonuláshoz Budapest utcáin. A forradalom gyorsan szétterjedt az országban, a kommunista kormány megdőlt, és Nagy Imre vezetésével új kormány alakult. Nagy Imre volt az utolsó olyan vezető, aki mind a szovjetek, mind a nyilvánosság körében nagy népszerűségnek örvendett.
Miután beleegyeztek, hogy tárgyalnak a szovjet csapatok kivonásáról, a hatalom képviselői meggondolták magukat, és leverték a felkelést. November 4-én óriási szovjet haderő szállta meg Budapestet és az ország többi részét. Nagyot titokban bíróság elé állították, bűnösnek találták, a halálos ítéletet pedig 1958 júniusában hajtották végre.

A kommunizmus bukása után a Magyar Köztársaságot is október 23-án kiáltották ki, 1989-ben, részben a forradalom emlékére. Az ország azóta is tisztelettel és méltósággal emlékezik meg a történtekről. A hagyományos ceremóniák mellett (mint például az ünnepélyes zászlófelvonás), sokféle színes programot rendeznek az országban.

Legtöbbje valamiféleképpen az ’56-os eseményeket idézi meg, hogy a fiatalabb generáció is megismerje a forradalom jelentőségét. Egy merész és jellegzetes múzeum is nyílt a közelmúltban, melynek állandó és időszaki kiállításai az ’50-es évek, a kommunista uralom képeit és világát mutatják be, ez a Terror Háza. Amit itt láthat, az a meztelen igazság. Az érem másik oldala a Szoborparkban található, ahova a monumentális emlékműveket szállították. Ezek a műtárgyak az élő múlt szemtanúi.

1956 harminc évnyi többé-kevésbé elfojtott érzelmet hordoz magában. A társadalom egyes tagjainak még ma is nehéz elfogadnia és azonosulnia az ünnepség szellemével, mert csak 1989 után rehabilitálták az eseményeket. Akik szeretnének közelebbről megismerkedni az ország akkori helyzetével, számos érdekes program közül választhatnak, amelyek elhozzák a történelmet a XXI. századba. Íme egy kis ízelítő: az Operaházban ünnepélyes gálaest idézi meg az ’50-es éveket, illetve több budapesti mozi vetít eredeti dokumentumfilmeket a korszakról.
Az ősz ízei

Bográcsozás -

A magyarok imádnak a szabadban sütni-főzni, ennek pedig nélkülözhetetlen része a hagyományos edény, a bogrács. Általában nyolc vagy annál is több fő gyűlik össze, hogy kivegye a részét az előkészületekből és a főzésből. A bográcsban olyan jellegzetes magyar ételek készülnek, mint a halászlé, a paprikás krumpli, a gulyás vagy a pörkölt. Bográcsozás pedig nem létezik néhány kupica jóféle pálinka nélkül.
Sütőtök – Bár a Halloween nem kötődik a magyar folklórhoz, a fiatalabbak körében terjedőben van a jelmezes szórakozás. Ezenkívül a sült tök népszerű nassolnivaló a hideg októberi-novemberi estéken.

Gyümölcsök – A szüret idejével felhalmozódnak az üzletekben a friss, ízletes idénygyümölcsök és zöldségek. Szőlő, körte, alma, szilva, füge, sült gesztenye, vagy dió, csak néhány példa a legfinomabb, egészséges gyümölcsök közül. A legízletesebb magyar fajtákat bármelyik élelmiszerboltban megtalálja.

Must – Frissen préselt szőlőlé, amely tartalmazza a gyümölcshúst, a magokat. A must préselése a borkészítés első lépése. Régen a lányok és asszonyok mezítláb taposták a szőlőszemeket, miközben énekeltek és táncoltak. Ma már mindez gépesítve zajlik, ennek ellenére ne hagyjon ki egy kóstolót a mustból, legyen az borfesztiválon vagy vidéken. Még a gyerekek is ihatják, hiszen 100%-os gyümölcslé.

Traubisoda – A Traubi hamisítatlan magyar legenda. A rendszerváltás előtt hihetetlenül népszerű volt, afféle szőlőízű, magyar Coca-Cola. Zöld üvegben, ezüst felirattal árusítják, manapság a retro-érzés jegyében ismét egyre felkapottabb.