A fenomenológiai vizsgálódások szerint persze végül úgyis mind a falmelléken végzi, de az addig eltelt időben csodás események zajlanak le a fogyasztókban.

Az elmúlt évek során számos ital örvendett komoly népszerűségnek a Duna ékkövének italozóiban és a házibulikban is, tekintet nélkül arra, hogy gangos belvárosi ház egy lakásában, a budai hegyek erődítményeiben, vagy egy külvárosi panelben folyt éppen az épülés. A sör mindenhol folyik, a bor szintén, és külön értekezést igényelnek, így ezekről nem ejtünk a továbbiakban szót.
Mielőtt azonban továbblépnénk, a borhoz kötődő szép és kiterjedt hagyományról, a fröccsök széles skálájának készítéséről és fogyasztásáról feltétlenül meg kell emlékeznünk. A fröccs bor és szóda a fröccs típusától függően különféle arányú keveréke. Remek nyári hűsítő, finom, és ezen túlmenően is, csak jó tulajdonságokat tudunk róla elmondani. Infantilis és édesszájú italozóknak lehet alternatívája a macifröccs, amelyben az szent duó málnaszörppel nemesedik trióvá.A fogyasztást, a fogyasztói kosárból, a rendelkezésre álló források igen jelentős részben befolyásolják, hiszen a lopás nem helyes cselekedet, ezért vásárolni érdemes.

Amikor kevés a zseton, a leleményes városi polgár a marósan savas, hol kénköves, netán cuppogóan cukros borok, és a három hónapja lápban ázó kecskebundára hajazó íz világú sörök közé menekíti magát a világ fájdalmas valósága elől. Mi most nem ezt az állapotot, és az ehhez kötődő alkoholfogyasztási szokásokat mutatjuk be, hanem azt, amikor van mit a pohárba aprítani.Sokan kezdték a pályafutásukat a három betűs borzalommal. VBK, azaz vörösboros kóla. Talán kínos, és szinte mindenki számára az ízlésfejlődés első lépcsőfoka előtti lépést jelenti, mindenesetre biztosan a múlt itala. Leginkább házibulikban tenyészett, és bár keveset találkozni vele manapság, léteznek emberek, akik őszintén és mélyen szeretik, és vonzódnak hozzá mind a mai napig.
A legmagyarabb rövid a pálinka, a számos gyümölcsfajtából készített párlat.
Gyümölcsbrandy névvel is illetik, a német rokon schnaps, a francia a l’eau de vie. Számos gyümölcsből készült, és nagyon sok erőfeszítés történt az utóbbi időben, hogy minősége és híre is méltó magasságokba emelje. Több kiváló pálinkát előállító főzde működik Magyarországon, érdemes mértékkel kutatni a legjobbakat. A jó pálinkat szobahőmérsékleten illik fogyasztani, a rosszat pedig kerüljék el úgy, ahogy van.Az egyik legnevezetesebb magyar alkoholos ital a gyomorkeserűk családjának jeles tagja, az Unicum. Jellegzetes, gömbölyded üvege, könnyen azonosítható logója még illumináltabb állapotban is biztos pontnak bizonyulhat a fogyasztásra vágyó számára. Tudjuk persze, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség, és a kulturált, teremtő befogadás a követendő. Az Unicum ugyanúgy kötelező program, mint a Hősök tere, vagy a Budai Vár.

Örök favorit a vodka.

A vodka sokszor a kezdet, és ebben az esetben a kamaszkori tompulási vágy egyik biztos kezű hatóanyaga sokszor a narancslével lép szövetségre. Aztán elmúlik, de később ismét visszatérhet. Sokan idegenkednek tőle, mások éppen ellenkezőleg állnak hozzá. Néhány évvel ezelőtti felbukkanása, vodka-szóda álnéven, gyakorlatilag híg vodkát jelöl, amit a lime tesz elegáns hűsítővé a forró nyári éjszakákon. Az egész tulajdonképpen azért érdekes, mert a minőségi vodka, amelyhez sajnos igen kevés embernek van szerencséje, kiváló itóka, ha egy feles iránt ébred vágy az ember lelkében. Jégbe hűtve új egzisztenciává nemesül gabona vagy burgonya, amelyből készül.A vodka egyik híres-hírhedt alteregója a Sarki Fény, röviden Fény. A legelterjedtebb recept szerint kevés alma-, narancs-, vagy málnaszörpre szódásszifonból felturbózott felesnyi vodkát engedünk rá, és a habzó ital gyorsabban üt, mint Mike Tyson fénykorában. Ismert a recept szörp helyett citromlével, sőt pezsgővel is, ezeknél egy az egyhez arányban keverednek a hozzávalók.

Meg kell emlékeznünk a tequiláról is. A tequila az elmúlt évtizedben élte virágkorát, amikor néhányan úgy vélték, hogy fontos tudomány az ezüstöt lime-mal vagy citrommal és sóval, az aranyat pedig naranccsal és fahéjjal fogyasztani. Pedig a tequila valójában kísérő nélkül fogyasztandó ital, és maximum a gyenge minőségű lőrék ízének elfedése lehet a valódi cél a fűszerezéssel, csak gyorsan hasson az alkohol benne. Ugyanakkor az elmúlt évek során felhajtott rengeteg tequila nagy része sem éppen a prémium kategória mezőnyéből került ki, talán ez esetben is egy mára jobban megismert és értékén kezelt rövidről beszélhetünk.A whiskey népes rajongótáborra tett szert. Olyannyira, hogy több szakbolt jött létre a városban, amelyek kínálatban és kultúrában is igyekeznek mutatni a felfelé vezető irányt. Azért persze ez az ital sem kerülhette el a sorsát, függetlenül attól, hogy skót, ír, vagy netán bourbon. A whiskey kóla kombinációt minden szórakozni induló csípőből tudja felelni az egyszeri közvélemény-kutatónak.Mindig népszerű a talán szűkebb, de fanatikus rajongótábort magának tudó gin tonik, amely kivételesen nem egy „ne érezzük az alkohol ízét” indíttatású keverék, hanem egy valóban finom ital.
A rum és más tömények inkább koktélalapként szolgálnak, de rumot is szokás kólával inni, ez volna a szintén nagyon menő Cuba Libre. Több ital, így a már említett vodka és whiskey is kerül egyesek gyomrába különféle energiaitalok kíséretében.

A koktélok közt számos kedvelt vagy hírhedt kreációt ismerünk. Elsőként emlékezzünk meg a Long Island Ice Tea-ról. Kell bele gin, vodka, rum, tequila és triple sec. Ehhez kerülnek hozzáadásra a nem alkoholos alkotórészek, a sour mix és némi kóla. A sour mix citrom vagy lime levének és szimpla szirupnak a keveréke. Borzalmasan hangzik, nem igaz? Remélhetőleg igen, de mégis egy világszerte igen népszerű, ráadásul még iható löttyről van szó, amely óriási népszerűségnek örvendett néhány éve. A másik nagy kedvenc a mojito, amely sok más nagy klasszikus mellett minden bárban megtalálható. Ilyen klasszikus még a Margarita, a Caipirinha, a Pina Colada, a Daiquiri, a Bloody Mary, a Gin Fizz, vagy a Nagy Lebowski című film által népszerűvé tett White Russian.Nagyon népszerűek a városban csak shot-ként aposztrofált italok, amelyek más tájakon shooter-nek is neveznek. A shot nevével összhangban egy gyors mozdulattal történő elfogyasztásra készül. Nem több mint három-négy centiliter, amely általában két-három összetevőből jön össze. Ezek lehetnek alkoholosak, de sokszor akad benne nem alkoholmentes összetevő is. Az egyik legismertebb shot a három különálló rétegből álló, fogyasztás előtt meggyújtott B-52, de a legnépszerűbb manapság talán a Kamikaze, amelyet egy-egy rész vodka, triple sec és lime alkot. Koktélokért a Boutiq’bar felé vegyük az irányt!