Az egykori Hungária Fürdő épülete közel 200 éve áll a vendégek szolgálatában. Hol így, hol úgy, fürdőként vagy színházként, és ma impozáns modern szállodakánt.


A Dohány utca legpatinásabb épülete az egy éve működő Continental Hotel ****Superior Budapest. A kalandos és olykor hányatott sorsra visszatekintő épület ma újra tündököl, és fogadja a vendégeket ahogy egykoron tette. A 7. kerület minden épülete mesélni tudna fénykoráról és keserű pillanatairól. Így a Hungária Fürdő épülete is. Története az 1820-as évekig nyúlik vissza, amikor kútásás közben ásványi sókban gazdag hideg vízre bukkantak.

A helyiek 1840 óta emlegetik Hungária Fürdőként a Nyár, Klauzál és Dohány utcák által határolt területet. Az idők során folyamatosan fejlesztették és átépítették a vendég- és fürdőszobákkal, pihenőkerttel rendelkező épületet. Gyorsan a kerület fürdőkomplexumává vált, a Nyár utca felől nyílt a kőfürdő, a hatvan kád- és a négy gőzfürdő, a Klauzál utca felől pedig a gyógyvizes népfürdő várta a vendégeket, ezerötszáz kabinnal, büfével és külön ún. divatosztállyal.

Az 1900-s évek elején ismét rendkívüli és nagyszabású változtatásokat hajtottak végre; Ágoston Emil tervei alapján kialakították a bécsi szecessziós stílusú épületet, amelyben a korábban megszokott fürdőhelyiségek mellett egy úszóversenyek lebonyolítására is alkalmas, oszlopos úszócsarnok is helyet kapott. Az 50 méteres uszoda üvegkupolája mechanikusan mozgatható volt, amelyet szép idő esetén széttoltak, hogy a vendégek a szabad ég alatt fürdőzhessenek.

Az 1920-as években a Nyár utcai szárnyban megnyitották a Continental Szállót, a Klauzál utcai szárny helyére pedig egy art deco stílusú épületet húztak fel. A fürdő tulajdonosváltása, és a lakásokban beépítésre kerülő fürdőszobák elterjedésének köszönhetően a Hungária már nem fogadta többé a fürdőzni vágyó vendégeket, örökre véget ért népfürdő státusza. Így a szecessziós épületrészben Kamara Mozgó néven filmszínházat hoztak létre, majd több társulat váltotta egymást. A Bányász Színház, a Fővárosi Nagy Varieté, majd a Tarka Színpad szórakoztatta a közönséget 1963-ig.

A 70-es évektől kezdve végleg bekövetkezett a romlás, hiszen a Continental Szálló is bezárta kapuit. A 80-as években mutatta legsiralmasabb állapotát, a díszes majolikákat és csempéket elhordták, megsemmisült az üvegkupola, és a hajléktalanok vették birtokba a helyet. 1996-ban volt egy próbálkozás egy 210 szobás termálvizes szálloda építésére, de a terv nem valósult meg, és életveszélyes állapotok között hagyta a helyszínt.

2005-ben műemlékké nyilvánították az épületet. Nagyjából ekkortól számítjuk az épület megmenekülésének idejét is, amikor a Zeina Hotel Szolgáltató Kft. vásárolta meg a területet, és megálmodta a második fővárosi Zara Hotel létrehozását. A munkálatokat példásan és a határidőt megtartva végezték Hegedűs Péter (vezető tervező), Vékony Péter (helyreállítás) és Bor Ferenc (restaurátori munkák) irányítása alatt. Az alapkőletételtől számítva 15 hónapon keresztül zajlottak a munkák, ahol a főépület visszanyerte eredeti üvegkupoláját, oszlopcsarnokát, réz forgókapuját és homlokzatát a Zsolnay csempékből készült felirattal.

A Continental Hotel ****Superior Budapest kialakításával egy zöld oázis jött létre a nyüzsgő és folyamatosan élő 7. kerület hangulatos utcácskái között. Az épületen a szecesszió, art deco és a modern design jegyei érvényesülnek. 272 szobával rendelkezik a szálloda, egy 150 fő befogadására alkalmas étteremmel, és egy igazi kuriózummal, a hotel tetején található wellness részleggel, szabadtéri medencével és füvesített terasszal. Jó hír a helyiek számára, hogy a terasz elérhető áron látogatható napijeggyel, illetve bérlettel. Az Araz étterem szintén kiváló ebédmenüvel és tematikus vacsorákkal várja a fővárosi közönséget.

Tehát ha a Dohány utcán haladunk, érdemes megállni egy pillanatra az épület előtt és a fent említett dolgokat szemrevételezni. Nem mindennapi helyszín, nem mindennapi sorssal. Bátran lépjenek be az impozáns réz forgókapun, kedves fogadtatásban lesz részük. Csodálják meg az oszlopcsarnokot miközben egy kávét kortyolgatnak a Galéria Kávézóban.