Véget ért a Balaton Sound, sokak kedvenc nyári fesztiválja. Mi is most értünk haza, s nem titkolt célunk, hogy megpróbáljuk összeszedni a gondolatainkat és megosztani veletek, hogy milyen is volt az ötödik Heineken Balaton Sound!

A számok tükrébenA 2011-es volt az ötödik Balaton Sound, ami idén a VOLT-hoz hasonlóan szintén rekordot döntött. Ide is több mint százezer ember látogatott el és akárcsak a VOLT-on, itt is az utolsó nap volt teltház. David Guetta újból megtöltötte a nagyszínpad előtti teret, immár negyedik alkalommal, ami azért is elképesztő, mert mindannyian ismerjük a francia lemezlovas zenéjének mélységét és bonyolultságát. Idén is pontosan elég volt Guetta bulislágeres vonala.

27-22-25-27,5 ezer: így osztottak meg a látogatók a napok között, akik idén is főleg 18+-os egyetemista-főiskolás diákok és fiatal felnőttek közül kerültek ki. A látogatóknak kb. tizede volt külföldi az idén, főleg franciák, olaszok, hollandok és németek érkeztek a balatoni fesztiválra.FellépőkA szervezők mindjárt az első napot egy hatalmas durranással indították: Snoop Dogg robbant be a színpadra, aki a fesztivál egyik legemlékezetesebb showját nyomta le. A hip hop fenegyereke őrületes bulit csinált és leghíresebb számai közül, mint a Doggystyle vagy a Sensual Seduction egy sem hiányzott. A közönséget keményen megmozgatta, s ígérete szerint rövidesen újra láthatjuk.
Snoop Dogg után Tiesto foglalta be a nagyszínpadot, de mi inkább kihagytuk a sok fehér szeletelő legnagyobb buliját. Az Adagio for Strings-t még meghallgattuk, de utána az OTP színpad felé vettük az irányt, itt szerencsére már a Zagar játszott, aki rendesen odapakolta magát a fesztiválon. Az animációik igézőek voltak, Törőcsik Mari a körhintán ugyanolyan boldog volt, mint a Zagar zenéje, a Wings of Love-ot pedig már mindenki kórusban énekelte a végén.

Csütörtökön a pontot az I-re Axwell és Ingrosso tették fel, akik a Burn sátor legjobb 2011-es buliját nyújtották. A Swedish House Maffia tagjai úgy megtáncoltatták a közönséget, hogy a végére már alig éltek, de a Destination Unknown című számra visszatértek az életbe. Össszegezve, a csütörtök volt a legerősebb nap, de azért a hét további részében sem unatkoztunk.A pénteket az OTP színpadon indítottuk egy lightos Kolinnal. Az általuk képviselt provokatív stílus még mindig lenyűgöző és vicces. Kis szünet után Mika jött a nagyszínpadon, de ő inkább csalódást okozott. Ugyan eljátszotta az összes népszerű számát, mégsem volt egy átütő jelenség, simán elmentünk közben hamburgerezni. Mika aranyos tinglitangli számai után 180°-os fordulat volt a Portishead. Ez is teljesesn ambivalens élmény volt. Az első 3-4 szám gyönyörű volt, az animációik megbabonázták a közönséget, akik néma csendben figyelték az előadást, de fél óra után sokan nem bírták az érfelvágós-depressziós hangulatot, ami sajnos eléggé rányomta a bélyegét az este további részére. A Magnetic Man a dubstep-őrültek terepe volt, sok egyedi táncstílust fedeztünk fel, köztük az ún. "monkey-zást", ami a standard dubstepes mozgás elnyújtott műfaja. Lehetett zúzni, de magát a koncertet elsöpörte a dubstepet egy-két éve felkapó hipster tömeg, ezért összességében elég semmilyen volt, akárcsak az őt követő Fedde le Grand, így el is mentünk hamar lefeküdni…

Szombaton volt a legkevesebb ember a fesztiválon, ez érezhető volt, sokkal lazább volt a tömeg. Parov Stelart érthetetlen módon berakták a legnagyobb kánikulában délután 5-kor a nagyszínpadra, így nem voltunk valami népesen, VOLT-on sokkal jobban sikerült a fellépésük, a koncert után pedig mi is visszakívánkoztunk még a vízbe. A Neo fél 8-tól játszott az OTP-n, utána pedig ESKMO folytatta. Az amerikai dubstep-DJ lenyűgözően bánt a keverőpulttal és nem mindennapi eszközöket is bevont a zenéjébe. Helyenként vödröket, vizes ballonokat, faágakat használt, nagyon egyedi élmény volt. Sajnos annyira belefeledkeztünk ESKMO zenéjébe, hogy Underworldről szinte teljesen elkéstünk, már csak 1-2 számot hallgattunk végig.Vasárnap már minden tartalékunkat elő kellett venni, hogy bírjuk a bulizást, hiába mindenki elfárad egyszer. Karányival indítottunk a T-Mobile teraszton 5-től, strandolás közben pedig az Asteroids Galaxy Tourt figyeltük fél füllel. Amikor a leghíresebb

"Heineken reklámos számuk" megszólalt, akkor mindenki felpattant, de hamar vissza is feküdt a napra. Őket a Thievery Corporation váltotta a nagyszínpadon, ami lazaságban eléggé vitte a prímet. Ezután jött Guetta, akire majd’ harminc ezren vártak.

Nagy elvárásaim voltak vele kapcsolatban, mivel a tavalyi koncert borzasztó unalmas volt, de csalódnom kellett. Ugyanazok a számok, ugyanazok az animációk, ugyanaz a belehalkítós – parasztvakítós tálalás és hozzá akkora tömeg, hogy szinte már a Balatonban is álltak. Guetta után szétszéledt a tömeg és jött a dübörgő Simian Mobile Disco és Rusko az OTP-n végül pedig Armin van Buuren a Burnben, de ember legyen a talpán, akinek sikerült még hétfő hajnalban is életben maradnia ezeken a bulikon.Evés-ivásBár a Balaton Soundon sosem tudtunk éhenhalni a számtalan ételes bódék között, idén még rátettek egy lapáttal. A nagy ötlet az volt, hogy a Heti Válasz borfesztivált kiköltöztették a VIP mögötti placcról a Balaton partra, így sokkal többen becsábultak fröccsözni és falatozni, mint régen. A nagyok körül kint volt a Gere pincészet, az Ikon, a Janus borház és a DiVino, de a sok kevésbé ismert borászat is iható fröccsöket osztott. A borfalu legjobb büféje kétség kívül a Baldaszti’s standja volt, ahol igazi gourmet burgert és hot dogot vacsorázhattunk, nekünk törzshelyünkké vált. A fesztivál többi részén a szokásos büfék mellett újdonság volt a Nordsee elszállt árai mellett a Fish Guru, ahol 1200-ért már kaphattunk egy egész nagy boxot, a VIP-ben pedig a Pastrami rendezett be egy komplett éttermet.

AnyagiakElmondhatjuk, hogy ma Magyarországon a Balaton Sound a legdrágább fesztivál. A hetijegy elővételben is 30.000, szállást nagyon nehéz találni: egy privát kepmingben is 6-10 ezer forint között szóródik fejenként a sátrazás, az apartmanoknál pedig 8-10 ezer/fő/éjszakától indulnak az árak. A fesztiválon belül a sör 450-nél kezdődik, az ásványvíz egységesen 290, a nagyfröccs az olcsóbb pultoknál 5-600 Ft, a DiVinonál 1600, egy jóféle burger pedig 1200, de 1000 Ft alatt gyakorlatilag lehetetlen jót enni vagy jóllakni. Zamárdiban a közértek erre a hétre kb. 20%-os áremelést alkalmaznak és az ország legdrágább Mc Donald’s-a is a siófoki, így összességében kb egy százas elmegy egy kényelmes balatoni fesztiválozással. Viszont meg kell jegyeznünk, hogy a Metapay rendszer kevésbé volt gördülékeny itt mint a VOLT-on. Hosszúak voltak a sorok, nem tudtak pontosan visszaadni és nem egyszer a VIP-ba kellett járnunk kártyát tölteni, hogy megkíméljük magunkat egy fél órás sorban állástól.ArcokAkik olvasták a Sound-os divattrendekről szóló cikkünket, nagyjából láthatják, hogy mi volt a menő idén. A közönség igazából nem változott. A fiatal városi értelmiség, egyetemisták és főiskolások adták a kemény magot idén is, a 18-35 korosztály tette ki a legnagyobb részét a csapatnak. Tiniket nem nagyon láttunk, nekik valószínűleg drága ez a fesztivál. Külföldiek sem hemzsegtek, pedig a színvonal tényleg bárhol a világban megállná a helyét. Mindenesetre idén is jól megfért egymás mellett a Snoop Dogg alatt szüntelenül „füstölgő” és a Tiestora szeletelő társaság. David Guetta így fogalmazott a koncertjén: "There is no place on Earth with a better carma" - még ha ezt kicsit túlzónak találjuk is, azért van benne valami...

Végül pedig idén is nagy szerencsénk volt az időjárással, a majd’ 40-fokos kánikulát Pesten lehetetlen lett volna elviselni, ilyenkor értékeli igazán az ember, hogy a vízparton van a fesztivál. Személyes kedvencünk a csütörtöki nap volt Snoop Doggal, Zagarral, Axwellel és Ingrossoval, a legjobb húzás pedig a borfalu kitelepítése volt a vízpartra. A legnagyobb trend a kamu Ray Ban, a legnépszerűbb koncert újból David Guetta, a legjobb kaja a Baldaszti’s burgerja, a legjobb terasz a Master Card Paypass Lounge, a legjobb színpad az OTP Stage, a legjobb tánctér az Inmedio Music Pub, a legjobb délutáni elfoglaltság pedig a vízben frizbizés volt. Összességében az idei Soundot is nagyon élveztük, a helyszínt nem lehet megunni, és hiába van döglött halszag a T-Mobile terasznál, jövőre is jövünk!