Ez a két szó magában rejti az egyhetes fesztivál lényegét: itt vannak, megmutatják magukat, romáknak és nem romáknak bemutatkozik az ezerarcú cigány kultúra megannyi művészeti ágban magas színvonalon, a főváros közepén a Gödörben.

A fesztivál célja, hogy a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek, hozzájáruljon a hétköznapi félreértések csökkentéséhez és az emberi méltóság tiszteletben tartásához. Mindezek alapfeltétele az ismeret. Az Athe Sam-on találkozik roma és nem roma, oláh, beás és magyar cigány, ismeretségek, barátságok, szerelmek köttetnek, együttműködések, kezdeményezések alakulnak, új tehetségek kerülnek reflektorfénybe, hol sírva, hol nevetve szembesülünk a cigány lét problémáival, értékeivel és szépségével. Reményeik szerint programjaik hosszútávon hozzájárulnak a roma társadalommal kapcsolatos káros előítéletek leküzdéséhez.

A programok több síkon közelítenek a roma kultúrához és a cigányság aktuális kérdéseihez. A hangsúlyos zenei programok mellett, kiállítások, irodalmi estek, kézműves bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, filmvetítések, színházi előadások, táncházak és gyerekprogramok egyszerre teszik lehetővé a megismerést és a szórakozást. Programjaik között nagy hangsúllyal szerepelnek a roma és nem roma művészek közös produkciói és a tehetség-gondozás; fórumot biztosítanak civil szervezeteknek és egyéni kezdeményezéseknek modellértékű programjaik bemutatására; a kerekasztal-beszélgetésekkel a roma társadalom érdekérvényesítő képességének fejlődéséhez kívánnak hozzájárulni. Az Athe Sam fejlődéstörténetében fontos állomás volt a tavalyi év; tapasztalatcserét, közös gondolkodást kezdeményezve 2010-ben több hazai és külföldi összművészeti fesztivállal vették föl a kapcsolatot annak érdekében, hogy a hasonló tematikájú fesztiválok együttműködésével határon kívül és belül egyaránt hatékonyabban tudják népszerűsíteni a befogadó társadalom értékeit.

Mikor? 2011. június 6-12.
Hol?

Gödör Klub, 1051 Budapest Erzsébet tér Mennyi?

ingyenes
További infók: katt a hivatalos oldalra!