A VOLTfolió Kulturális Médiadíjat 2001-ben alapították a VOLT Fesztivál főszervezői, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert. A VOLTfolió elsődleges küldetése tíz év távlatából is változatlan: mindazokat a médiumokat és  médiaszemélyiségeket évről-évre elismerésben kívánja részesíteni, akik és amelyek a kultúra közvetítéséért a legtöbbet és a legjobb színvonalon tesznek.

A díjátadó gálát 3 éven át előbb Sopronban, majd két alkalommal Budapesten rendezték meg. Néhány év szünet után, 2011. július 1-jén, a VOLT Fesztivál keretében a Soproni Petőfi Színházban újra átadásra kerül a VOLTfolió Kulturális Médiadíj. A VOLTfolió szakmai partnere az MTI és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, társszervezője pedig a ProArt – Szövetség a szerzői jogokért, amely a “Vetted? KÖSZ!” című kampánnyal kapcsolódik az eseményhez.

A 2011-es VOLTfolió díjat Zámbó István, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze tervezte. A VOLTfolió gálát július 3-án a Magyar Televízió felvételről közvetíti.

A nyolc médiaketagória mellett különdíjak is szerepelnek az idei nomináltakat felvonultató listán. Szavazni lehet a legjobb budapesti és vidéki klubokra – amelyek ugyan nem tekinthetők médiumoknak, a kultúraközvetítés terén betöltött szerepük azonban rendkívül jelentős. Ugyancsak különdíjat kap – a szakma szavazatai alapján – egy rádiós zenei szerkesztő, valamint a kuratórium tagjainak döntése szerint életműdíjat ad át az MTI.
A szavazás rendszereA VOLTfolió Kulturális Médiadíj két részből áll: szakmai- és közönségszavazásból. A VOLTfolió alapítói szakmai kuratóriumot hívtak életre, amely tagjaiként elismert személyiségeket: elsősorban zenészeket, producereket, kulturális menedzsereket, rendezvényszervezőket és médiaszakembereket kértek fel.

 A kuratórium feladata volt kiválasztani azt a félezer hazai “szakmabelit”, akiket a szakmai szavazásra kértek fel.

A szakmai szavazás május közepén lezárult. Azok a jelöltek, akik és amelyek a kategóriájukban a legtöbb jelölést elérték (kategóriánként 5-6 jelölt), részt vesznek a közönségszavazáson. A közönségszavazás június 20-ig tart a www.voltfolio.hu oldalon.