Sétánkat időzítsük ebédidőre. Elindulunk a Dob utca elejéről, lássuk, miket is találhatunk itt!

Rögtön kezdhetünk egy zöldségessel. A zöldségesek jelentősége alábecsült, de valójában nem csak otthonra kell náluk vásárolni. Az élet nagy örömei közé tartozik, ha az ember útközben vesz egy gyümölcsöt az éppen arra eső egységben, majd azt vidáman falatozva halad tovább. Ez persze hordoz magában némi egészségügyi kockázatot, de az élet úgyis csupa veszély. Lényegében mindegy is, hogy melyikbe térünk be, de ha igazán jó kínálatra vágyunk, kitérőt kell tennünk a Jókai tér felé, itt ugyanis csodás árut felvonultató zöldséges található.

Enni lehet persze mást is az utcában. Itt található a Shalimar indiai étterem, de talán még egzotikusabb a Hanna ortodox kóser étterem.

Hamar keresztezi utunkat a Rumbach Sebestyén utca, ahol balra fordulva kis kitérőt tehetünk. Egyrészt megtekinthetjük a frissen felújított Zsinagógát, másrészt még előtte betérhetünk a város egyik legjobb üzletébe, amely a Printa névre hallgat. Az üzletben kisszériás kortárs sokszorosított grafikákat, és ezekkel díszített használati tárgyakat vásárolhatunk, de akár elsajátíthatjuk a szitanyomás fortélyait is.

Az utcából nyílik a Gozsdu udvar egyik bejárata, amelyen mindenképpen érdemes átsétálni, mert bár még nem igazán kelt életre a komplexum, az építészete, a története, és a városszerkezetbe illeszkedése egyaránt nagyon érdekes. Itt rendezik vasárnaponként a Gouba elnevezésű kirakodóvásárt is, ahol főleg kézműves termékeket vásárolhatunk.

A passzázs bejárata mellett kóser élelmiszer boltot találunk. A Gozsduval szemben található a Spinoza ház, ahol esténként élő zene van, és étterem funkciója mellett színházként is működik. Nem sokkal messzebb található egy ócskás, a Dob 22 Galéria, tele hamisítatlan kacatokkal, régi könyvekkel, bútorokkal, és minden egyébbel, amit ember el tud képzelni. Nagy fogásra itt ne számítsunk, de érdemes turkálni, és sosem lehet tudni, mikor pottyan az ölünkbe egy olyan tárgy, amelybe menthetetlenül beleszeretünk.

A Klauzál térre érve, kellően megéhezve átsétálunk a tér túloldalára, ahol a Kádár étkezdében töltjük el jól megérdemelt ebédünket. A legendás étkezdétől mi nem vagyunk asztal alá ájulva, de érdemes meglátogatni az intézményt. Az ebéd után visszasétálhatunk a Dob utca 22. alatt található Fröhlich cukrászdába, amely ötvenhét éve létezik, és az ország egyetlen kóser cukrászdája, bár ezzel legfőbb erényeit számba is vettük. Ezek után a legjobb, amit tehetünk, hogy visszasétálunk a Klauzál térre, és ejtőzünk egy órát a napsütésben.