Köszönhető ez annak, hogy az összes nagy egyetem a belvárosban, de legalábbis a belvároshoz közel található. A kollégiumok és albérletek sem megfizethetetlenek, így a legtöbb diák megengedheti magának, hogy a buli zóna közelében lakjon. A négy legnagyobb budapesti egyetem, a Corvinus, a BME, az ELTE és a SOTE. A legtöbb külföldi diák is ezeken valamelyikében tanul, meg persze azokban a néhány külföldi intézményekben (pl. IBS, CEU) amik kifejezetten a nemzetközi közeget célozzák meg.

Egyetemi kocsmákAz olcsó belvárosi kocsmákról szóló cikkünkben, már bemutattuk a tíz legjobb körúton belüli kocsmát. Ez számos diák törzshelye, de hogy hova ülnek be az egyetemisták órák után sörözni az már más történet. A Corvinus környékén a legnépszerűbb kocsmák a szocreál Jópipa, az alter Trapéz, a pincés Corvinus Café, a vízipipázós Kicsi és az otthonos Gabi Presszó. A bátrabbaknak megteszi a lerobbant Havas vagy a Csarnok is, az igényesebbek pedig a füstös, de menő Pedálban és a trendi Coffeshopban ücsörögnek.

A Duna túlpartján, a műszakisok a Martos kollégium Ars Presszójában csocsóznak, a budafoki út kocsmáiban söröznek órák után, mint az Icsa becenévre hallgató Italcsarnok vagy a Popcorner. Az infopark közkedvelt helye pedig a Szertár, ami a BEAC sportpályán van. A Vásárhelyi kollégiumban van az örök kedvenc, a Drönk, ahol minden második szerdán hatalmas Palibácsi emlékestekkel dobják fel a hangulatot.Az ELTE dél budai campusán sokan a „műszakis” kocsmákat látogatják, az Icsa, Popcorner vagy a Szertár a TÁTK-n is népszerű. A campus közelében van a Kocka, ami nyáron kellemes a kiülős padjaival, a Kamrában pedig néha szerveznek diák bulikat. Az ELTÉ-s kolibulik elsősorban a KCSSK-ban (Kőrösi Csoma Sándor Kollégium) vannak, ami egy eléggé lepusztult, szocreál helyszín, de ha feltűnik a Kozmix vagy Sterbinszky, akkor a ’90-es évek kedvencei mellett, szinte garantált a jó hangulat. A Grund hostel szintén gyakran ad otthont hasonló rendezvényeknek.

Az orvosi az Üllői út elején áll, így diákjai a VIII. és IX. kerület közeli kocsmáit látogatják, például rögtön a zebra túloldalán álló Medikus kocsmát. Nagyon népszerű a Vaskapu vagy a Zöld Macska, mindkettő nagy és olcsó pincehelyiség. Az előbbi a Szentkirályi utcában, az utóbbi az Üllői úton. Akik számára fontos a környezet, azok jellemzően az elegánsabb Zappában és Füvészkertben kávéznak. Az olcsó tippek közé tartozik a Frisco a Mátyás utcában, vagy az Ali Baba, ahol a bor decijét 80 Ft-ért mérik.Diák klubokHol lehet olcsón berúgni és sokan együtt bulizni hajnalig az aktuális toplistás slágerekre akár egy vasárnap vagy kedd este is? Ezek a nagy belvárosi szórakozóhelyek az egyetemistákon kívül sok tinédzsert is vonzanak, akik – ha szerencséjük van – még be is jutnak. Jellemzőek még a szinte túlzottan is kedvező italakciók pl. a Morrisons elhíresült és méregerős 500 Ft-os koktéljai, vagy az ingyen sör és tequila kuponok a School Clubban.

Öt ilyen nagy, tipikusan diákokat célzó szórakozóhely van a városban: A Morrison’s Opera, ennek a helynek a nagytestvére, a Morrison’s 2 a Vígszínháznál, a régi School Club a Corvinus egyetem pincéjében, ami ma már Morrison’s Közgáz néven fut, a Living Room az Astoria és a Ferenciek tere között félúton és a Trefort kertben a Könyvtár Klub.