Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

szabadidő

szerkesztés

Magyarország és környéke - Prága, Csehország

Szerzők

  • We Love Budapest

2011. 02. 14. 1:00

A legtöbb közép-európai országot a Habsburg uralom több évszázadnyi közös történelme kapcsolja össze. Nincs ez másként a csehek és a magyarok esetében sem, s ez a hatás a mai napig érezhető.

Csehországról
Csehország Közép-Európa északnyugati részén található, délről Ausztria, keletről Szlovákia határolja. Földrajza igen változatos: a nyugati rész főleg az Elba és a Vltava által kialakított medencéből áll, míg az ország keleti része inkább dombokkal tarkított síkság.

Az ország mérete nagyjából azonos Magyarországéval és Ausztriáéval, valamint lakosainak száma is hasonló: mindhárom országot körülbelül tízmillió ember lakja. A Cseh Köztársaság népesebb városai: Prága, Brno, Ostrava, Plzen, Olomouc, Liberec, Hradec Kralove és Karlovy Vary - mindegyik fontos turistacélpont, de ezúttal a főváros, Prága (csehül Praha, angolul Prague) kerül terítékre, amely egymaga turisták millióit vonzza minden évben.
Prágáról
Prága a Vltava partján áll és már 1100 éve a cseh állam politikai, kulturális és gazdasági központja. Aranyvárosként, száz tornyú városként is becézik. Lakossága alig haladja meg az egymillió főt, de a vonzáskörzetében közel két millióan laknak. A történelmi városközpont 1992-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Prága közel ezeréves története a IX. században, a nyugati szláv népek bevándorlásával kezdődött, akik a Vysehrad várat építették (a magyar Visegrádhoz hasonlóan). Ebből a kastélyból nőtt ki Prága, a középkori Bohémiai Királyság fővárosa. Bohémia a XIV. században német uralom alá került, de a város sokat nyert ezen - Prága Német-Római Birodalom, később a Habsburg-birodalom jelentős városává vált. A német megszállás évszázadai Prágát német nyelvű, alapjaiban németes várossá alakították, de a független Cseh Köztársaság kikiáltása óta radikális változásokon ment keresztül. Azóta is az új állam büszke fővárosa.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Látnivalók
Nem csoda hát, hogy egy ilyen nagy múltú város tele van kihagyhatatlan látnivalókkal, kastélyokkal, palotákkal, templomokkal és egyéb épületekkel - az egyedülálló sörkultúráról nem is beszélve. A Vasfüggöny lebontása óta Prága a kontinens népszerű úticélja lett, a hatodik leggyakrabban látogatott európai város. Legtöbb épülete ma is eredeti formájában áll, keverve a legkülönfélébb építészeti stílusokat (barokk, reneszánsz, kubista, gótikus stb.). Legfontosabb nevezetességei az Óváros, az asztronómiai óra, a festői Károly-híd, a Régi-új Zsinagóga, a Vencel-tér, a Vysehrad-kastély és a Prágai Vár a Szent Vitus-katedrálissal. Persze a modernkori építményeket is érdemes megnézni, ilyen a Lennon-fal, az Andel-negyed és a Mucha Múzeum.

Ha kedvelted Budapest underground-alternatív világát, Prágában sem fogsz csalódni. Az utóbbi néhány évben diákok és fiatalok kedvelt találkozóhelyévé nőtte ki magát. Bár árai valamivel magasabbak a Budapesten megszokottaknál, Prága is megőrizte a tipikus, "keleti-blokkos" vonzerejét, amely olyan különlegessé teszi Berlint és Budapestet is.
Utazás
Őszintén szólva Prága elég messze van Budapesttől, de szerencsére a 600 kilométernyi távolság sokféle közlekedési eszközzel megtehető. Legegyszerűbb és leggyorsabb persze autóval, a teljesen felújított autópályákon közvetlenül Prágába lehet menni; de a tömegközlekedés is kínál néhány kényelmes, bár jóval lassabb alternatívát. Az OrangeWays olcsó buszjáratai vagy a MÁV-ajánlatok között biztosan talál megfelelőt. A Keleti pályaudvarról naponta négy alkalommal indulnak vonatok, az utazás pedig körülbelül hét óráig tart. Ha nem félsz a repüléstől, választhatsz a különböző légitársaságok járatai közül is.

Hasonló tartalmak

Admin mode