Újabb színfoltot mutatunk be a karácsonyi vásárok budapesti palettáján! November 25-től december 24-ig a Király utca 13. szám alatt, a Gozsdu udvarban is karácsonyi portékákkal- és programokkal találkozhatunk.

BiokarácsonyVajon fehér lesz az idei karácsony? Reméljük, de egy biztos: a karácsonyi vásárok eddig még havat nem láttak. Más szempontból is zöldellnek az idei portékák, rengeteg ugyanis a természetes alapanyagokból, kis mennyiségben, őstermelők által előállított termék. Gyakran maguktól a termelőktől vásárolhatunk, akik esetleg kora reggel még készítettek valami finomságot az aznapi kipakolásra. Ez persze megteremti a lehetőséget arra is, hogy bátran kérdezzünk tőlük, érdeklődjünk. A Gozsdu udvaron is megtehetjük ezt, ahol főként a hazavihető finomságok különlegesek.


Ilyenek a natúr zöldségkrémek (például: hagyma, brokkoli, patiszon) és a lekvárok, amelyek Vámosmikola kertjeiből származó gyümölcsök felhasználásával készülnek (például: mák, eper, málna, pirosribizli, vilmos körte ízben). Ezentúl som, kökény, galagonya, csipkebogyó, bodza, illetve áfonya lekvár is kapható. Egy hatalmas kutyát ábrázoló plakát hívja fel a figyelmünket arra a standra, ahol szarvas- és erdei gombát, valamint ezekből készülő készítményeket – így a fűszersók, chutney-k, vajak – szerezhetünk be.Sajtos karácsony

Ki hallott már füstöltsajtról? Mindenki. Na és gyümölcssajtról? Talán arról már kevesebben. A tájékozott keveseknek is ajánlom azt a sajtstandot, ahol garantáltan találkozik majd olyan sajtféleséggel, amit még nem kóstolt. Vagy legalábbis nem egészen úgya, ahogyan a Gozsdu-udvaron kínálják. Borsajtot például 960 ft/ dkg-ért kaphatunk. Ha inkább hűtést nem igénylő finomsággal lepnénk szeretteinket, szemre (is) való választásnak tűnik a ChocoMe csokoládé, ami mérete és színei miatt is vonzzák a tekintetet.Divatos karácsonyArról még nem volt szó, hogy helyben mikkel örvendeztethetjük meg a hasunkat. Talán nem is érdemes, mert már mindenki kívülről fújja a tipikus vásár-menüt. Forralt bor, kürtőskalács, rumos tea, sütemény. Bár a hidegben és az illatok közt nehéz elvonatkoztatni az étel-ital duótól, a Gozsdu udvarban egy pillanatra azért érdemes. Találhatunk Swarowski ékszereket, kézzel készített táskákat. A kiegészítők közt pedig talán azok a legkülönlegesebbek, melyeket fekete-fehér képek díszítenek.
Ha a belvárosban mászkálunk érdemes akár csak átsuhanni is a Gozsdu udvaron. Ha szerencsénk van elkapjuk a verkli hangját, de a kellemes illatokat mindenképpen magukba szívhatjuk.