WeLoveBp: Mit szeretnétek üzenni a szlogenetekkel, miszerint a TIPTON "Extraordinary Eyewear for Extraordinary People"? (Rendkívüli szemüvegek rendkívüli embereknek)
Zachary Tipton: Tulajdonképpen a kezdetektől személyre szabott kereteket készítünk. Régen, ha eljött valaki hozzánk, lefényképeztük az arcát és megterveztük a lencsét, a szárat és az arcához alakítottuk a szemüveget. Ezekben az időkben sokat tanultam a formákról, méretekről és arányokról. A legtöbb ember, aki a mi szemüvegeinket viselte, különleges volt, mert soha nem találták meg a boltban azt, ami kellett nekik. Például volt egy hegymászó, akinek olyan szemüveget készítettünk, amivel tudott folyamatosan felfelé nézni. Beállítottuk a keretet, hogy jó szögben üljön a fején, így tud szemüvegben sziklát mászni, anélkül, hogy kitekerné a nyakát. Biliárdosoknál is bevetettük ezt a módszert, mivel itt is a lencse felső részén át kell kukucskálni.

Ezekből a rendkívüli megbízásokból keletkezett a szlogen, hiszen minden megrendelőnk egyedinek számított a saját egyedi tervezésű szemüvegével.
WeLoveBp: Miért kezdtél el szemüvegeket készíteni?
ZT: ’98-ban kezdtem először kísérletezgetni, mert sehol sem találtam olyan szemüveget, ami tetszett volna. Eleinte csak hobbiból raktam össze kereteket a barátaimnak, majd kinőtte magát az ötlet. Kezdetben műanyagokkal dolgoztam, de nem találtam megfelelőt, ezért szükségem volt egy másik anyagra. Így esett, hogy összeragasztottam sok-sok hanglemezt apukám gyűjteményéből. Eképp indult a bakelites ötlet, ami egyre inkább továbbfejlődött és fejlődik ma is.
WLB: Mi volt az eddigi legérdekesebb munkád, ami kihívásokkal járt?ZT: Egyfolytában vannak kihívások. Ha nincs, akkor valamit biztosan kitalálunk magunknak. Az éppen aktuális megmérettetés, hogy a design minőséget növeljük. Szerintem az emberek érzik, még ha nem is tudják pontosan leírni, hogy mi az a minőség. Az embernek van egy belső érzékelője, tudja mi a jó és rossz. Nagy kihívás jelenleg, hogy összefussanak a vonalak egy-egy szemüvegen, szépek legyenek az ívek és próbáljuk elfedni, hogy a szemüveg több darabból áll. Sokat modellezünk számítógépen, hogy kiküszöböljük a hibákat és javítsuk a formatervezést. Meglehetősen nagy munka van ebben, temérdek minden az apró részleteken múlik, de úgy tűnik, hogy az emberek értékelik az igyekezetünket.

WLB: Ha választhatnál egy hírességet, kinek terveznél legszívesebben szemüveget?
ZT: A Dalai Lámának! Neki elég jellegzetes szemüvege van, fém-műanyag keverékek. Kíváncsi lennék, hogyan passzolna egy TIPTON szemüveg a Láma egyszerű életviteléhez.

Ha nem élő személyről beszélünk, akkor Benjamin Franklin-t választanám. Ő volt az, aki két lencse összeillesztésével feltalálta a bifokális szemüveget, így a történelemben először lehetett ugyanazzal a szemüveggel egy időben írni, olvasni és dolgozni. Híres nők közül örömmel alkotnék szemüveget Chanel-nek, vagy a pilóta Amelia Earhart-nak terveznék egy különleges repülős szemüveget. Egyébként tervezzük, hogy készítünk klasszikus motoros szemüvegeket is, melyek bőrkeretesek lennének, és hátul kellene megkötni őket. Természetesen ez egy elég szűk kört célozna meg, de nagyon élvezném.

WLB: Európában melyik országban vagytok a legsikeresebbek?
ZT: Franciaországban rengetek az ügyfelünk. A helyzet ott azért szerencsés, mert az egészségügyi biztosítás sokat fedez a szemüvegek árából, így a piac is rá van állva erre a vonalra. Sokkal több bolt van, ahol veszik a szemüvegeinket és az emberek, ha megtehetik, sokkal nyitottabbak az új designra és ötletekre.
WLB: Lehet nálatok egyénileg terveztetni?
ZT: Terveztetni persze. Gyártatni más kérdés. A leggazdaságosabb megoldás viszont egy meglévő keretet átalakitani. Bárki bejöhet egy szemüveg recepttel, és akkor dioptriás szemüveget készítenünk neki. Azonban nem jellemző, hogy teljesen egyedi tervezést kérnek tőlünk, legtöbbször a bemutatótermünkböl választanak. Bejössz, kinézel egy keretet, és ha úgy alakul, akkor változtatunk a keret vagy lencse színén, formáján. Vagyis az arcodhoz szabjuk.

WLB: A Cinematique kollekció azért kivételes, mert filmszalagot raktok a szemüvegszárakba. Mitől függ, hogy milyen filmet látunk a száron?
ZT: Ez a kollekció általában színesebb, mint a többi. A filmeket aszerint választjuk, hogy mennyire passzolnak színekben a kerethez. Ez a legfontosabb szempont. Például egy fekete kerethez remekül illenek a fekete-fehér filmkockák, ezek nagyon népszerűek. De egy barnás, borostyános szemüveghez színes filmet választunk. Nem könnyű megtalálni a legjobb pillanatokat a filmben, mert a legtöbb megrendelő az eseménydús filmeket szereti, ahol sok minden történik egy-egy filmkockán, ellentétben a drámákkal, ahol rengeteg a közeli felvétel a szereplők arcáról.

WLB: Vannak szemüvegeitek, amiben pornós filmkockák szerepelnek. Ezek miért és hogyan keletkeztek?
ZT: Egyszer egy olyan szemüveget készítettünk, amibe egy dezodorreklámot építettünk be. Ebben szerepelt egy meztelen nő, és rövid idő alatt nagyon felkapott lett. Rájöttünk, hogy az '50-es, '60-as évek kultikus pornófilmjei közkedveltté teszik ezt a vonalat is.
WLB: Milyen lesz az új kollekció?
ZT: Olyan szemüvegeket tervezünk most, melyekben a műanyag és fém anyagok keverednek. Kényelmes szilikon orrpapucsot kapnak és egyedi lesz a rugózásuk, ami azt jelenti, hogy, jobban odafogják a szárat a fejhez és kényelmesebbek, mint az eddigiek. A formán és színeken még finomítunk, de az alapkonstrukció már kész. Azon vagyunk, hogy jobban összedolgozzuk a szárat a kerettel, és az alkatrészek egyező színűek legyenek.

Címkék