Ha az aktuális slágerajándékok szükségességéről nincs is mindenki meggyőződve, abban azért egyetérthetünk, hogy az ünnepi összejövetelek kulcsfontosságú szereplője az asztalra kerülő étel. A konszezus viszont csak eddig tart, hiszen mindannyian más hagyományokat őrzünk és rúgunk fel évről-évre. Havas Dórával, a Lila Füge reklámszakemberből lett gasztrobloggerével első szakácskönyvének megjelenése kapcsán beszéltünk: hiszen ki ne lenne kíváncsi, hogyan is zajlanak a dolgok egy közülünk való profi konyhájában?

Ha a karácsonyi vacsoráról van szó, ki főz nálatok?

Régóta az a szokás, hogy a nagymamáméknál gyűlik össze az egész család, nagyjából huszan ünnepelünk együtt. Pár éve, miután a nagyi betöltötte a 80-at, ez megváltozott. Most úgy néz ki, hogy a család nőtagjai közösen készülődnek a konyhában, felosztjuk a feladatokat. A többiek általában a hagyományosabb fogásokat sütik-főzik, például mindig van lazac, gesztenyével töltött pulyka, húsleves és töltött káposzta. Én az extravagánsabb ételeket szoktam elkészíteni saját recept alapján, például salátákat. A nagyszüleim tíz évig éltek Párizsban, így a bejgli mellett mindig sütünk fatörzset is és persze aprósüteményeket.
Honnan szerzed be az alapanyagokat az ünnepre?
Libamájat például a Fény utcai piacon, a bejárattól balra áruló termelőtől veszek, finom lazacot vagy más halakat pedig a Metroban lehet vadászni. Jól bevált hentesem van a Nagycsarnokban, aki mindig kedvesen udvarol, és rendszeresen járok a 12. kerületi biopiacra.

Gyerekkorodból milyen emlékeid vannak, mi határozta meg a karácsonyodat?

Bár Budapesten laktunk már kicsi koromban is, de közelebb a város pereméhez, Hidegkúton.

Az ünnepi időszakban nem igazán mentünk be a belvárosba, viszont sok időt eltöltöttünk a reptér környékén, és ahogy közeledett a szenteste, számoltuk az ablakok mögött feldíszítve álló karácsonyfákat az utcában. Mi apukámmal és a nagypapámmal közösen aznap délután mindig sétálni vittük a bernáthegyi kutyánkat és mire kipirult arccal hazaértünk, az angyalkák már meghozták az ajándékokat. Annyi idősen még nem az étel volt a központi kérdés.

Szoktál gasztro-ajándékokat adni? Ha igen, hol szerzed be őket?

Ha ilyesmit adok, akkor általában kézzel készítem el: finom lekvárokat, libamájbefőttet szoktam ajándékozni. Egyszer édesanyámnak olívaolaj-kóstolót adtam ajándékba, amiben egy barátom, Giuseppe segített.

  • A We Love Budapest tippje!

Ha Dórához hasonlóan libamájbefőttet ajándékoznál, receptet

itt találsz. Kísérletező kedvű konyhatündéreknek pedig szuper választás a

Lila Füge szakácskönyv

egy példánya a fa alá. A Baráth Dávid grafikus által szépre szabott könyv öt fejezete (Ráérős reggeli, Családi ebéd, Nyári piknik, Délutáni falatozás, Váratlan vendégség) Dóra és családja életét követi, így a receptek már elsőre is biztosan sikerülnek majd és ki tudja, akár innen is kikerülhetnek a következő generáció karácsonyi fogásai.