Egy vallomással kezdeném: Újlipótváros az a városrésze Budapestnek, amit utcáról utcára ismerek. Számtalan sétát tettem itt először újdonsült lakosként, munka után, vágyakozva nézve az aprócska boltok kirakatait; aztán később napközben, immár gyerekestül, felfedeztem minden zegét-zugát. S bizton állíthatom, igazi paradicsom a kisgyerekesek számára; legyen szó játékról, ügyintézésről, bevásárlásról, vagy sétáról. Lássuk hát!

Legszebb arcát akkor mutatja, ha elindulunk a frissen felújított Pozsonyi úton. Egy saroknyira a körúttól rögtön egy varázslatos csokibolt vár minket - ez a Keserédes. Mi leginkább ajándék bonbonért ugrunk be ide, de vannak tábla csokik, díszek, forró italok is. (Aki más édességre vágyik, az menjen pár házzal arrébb, a házi rétesekhez!) Az utca túloldalán, a házak tövében vár minket Újlipótváros gyerekvilágának egyik központi helyszíne, a Nohastúdió. Két fő helyszíne a terem és az alkotóműhely. A műhely magában is varázslatos világ, agyagozás, varrás, sokféle kézműves foglalkozás helyszíne, míg a terem különféle tornáknak, mozgásssal teli foglalkozásoknak ad otthont. Ide már egész kicsikkel is lehet jönni, velük-mellettük alkotni, mozogni, a nagyobbakat pedig iskolai szünetekben különféle tematikus táborok várják. S figyelem, hamarosan bővülnek, érdemes visszalátogatni! Ha megtetszett, lehet itt szülinapot tartani, vásárolni a helyhez kötődő alkotók munkáiból, de ez az átvevőhelye a friss, termelőktől származó termékeket kínáló Szatyor Bevásárló Közösségnek is.

A Noha másik fő erénye még, hogy szorosan összedolgozik a többi újlipótvárosi szereplővel-ilyen például a Briós. A Brióst nemcsak a névadó péksüteménye miatt szeretjük, hanem azért, mert a “gyerekbarát” szemlélet itt nem merült ki egy IKEÁs játszósarok elhelyezésével. A felső rész szuper gyermekbirodalom, terepasztallal, játékkal, könyvekkel, a kölköknek szóló innivalót kérés nélkül kis pohárban, szobahőmérsékleten hozzák - ha találkozót kell megbeszélni úgy, hogy nincs hová rakni a gyerkőcöt, ez jó választás lesz mindkettőtöknek, főleg ebédidőben, mert nagyon jó a menü kínálatuk. (Húsmentes-és bioételeket kedvelő, tudatosan étkező  anyukáknak pedig a mellette lévő Keleti Életmód Centrumot ajánlom).

A következőkben a könyvek és játékok szerelmeseié a terep: a  Pozsonyi-Radnóti utcák sarkán nemrég nyílt a Nyitott Mappa, ami több egy egyszerű könyvesboltnál. Foglalkoznak gyerekkönyv kölcsönzésével, de megtalálhatjuk itt illusztrátorok, grafikusok képeit, képeslapjait, különféle szépséges játékokat, kiegészítőket és különleges atmoszférájú fényképeket is.

Tovább sétálva a Pozsonyi utcán elérkezünk a Pagonyhoz. A könyvesbolt és kiadó idén ünnepli 10. születésnapját, szemléletüket legjobban  leginkább saját jelmondatuk tükrözi: “nagyra tartjuk a kicsiket!” Igen komoly könyvgyűjteményre lehet szert tenni Pagonyéknál,  miközben az írókkal, illusztrátorokkal is találkozhatunk. Várnak még játékokkal, mindenféle programokkal és egyedi hangvételük miatt nagyon szeretem a hírleveleiket is.

Hozzájuk képes fiatal versenyző, de nagyon jól teljesít  a Szent István park szélén található Park Sarok. A Lares Alapítvány által működtetett hely rövid időn belül megtalálta helyét a kerületben. Nemcsak programjaikra (pl. cellux műhely, dalolka) várják a gyerekeket, hanem vállalnak gyerekfelügyeletet is, egy-két órára, vagy akár egész délelőttre. Hétvégente pedig a színházi előadásoké a terep.

No és itt van a PARK, igen, a nagybetűs. A Szent István Park ugyanis e városrész ékköve; szépséges virágaival, füves rétjeivel, no meg a hatalmas homokozóval és hajóra hajazó mászókájával. Amíg az idő engedi, nemcsak játszani, sétálni, futkosni lehet itt, hanem nagy pokróccal piknikeket rendezni. Többgyerekes anyukák kevésbé szeretik, mert a játszórész nincs körbekerítve, így hamar el tud tűnni a gyerkőc és iskolai szünetekben nincs sok hely a kisebbeknek, mert a mászóka inkább a  három éveseknél idősebbeknek való; mindezek ellenére mi időnk tekintélyes részét itt töltjük  A kertet gondozók nagyon helyesek a gyerekekkel és öröm leírni: van vécé! (100 Ft, de van!)

(Nagy bánatunkra azonban nagyjából a sötétedéssel zár, így délután már nem érünk ki.) Aki a délelőtti parkos séták mellé meleg italt keres, az a Sarki Fűszereshez menjen kávéért (a gyerkőcnek meg vegyen vajas kiflit). A Duna Park Kávéháznak pedig ezúton üzenem: hiába állnak hosszú sorok nyáron a fagyiuk előtt, az nem azért van, mert finom és jó áron adják. Csak azért, mert ez van a park mellett. Talán jövőre nemcsak az árakat emelik, hanem a minőséget is... :( Aki kicsi gyerkőcöket legeltet, az, a Tátra utca -Victor Hugo sarkán lévő apró játszótérre menjen - itt biztosan lehetünk abban, hogy a gyerek nem tűnik el a szemünk elől, nem fut ki a világból. S ami a legjobb: még nagy kupacban állnak a lehullott falevelek! Ha a Körút felé indulnánk vissza, menjünk a már említett Tátra utcán. Két olyan bolt is van itt, ahová messzebbről is eljönnek a vevők: Egyik a Pöttöm Panna ruhabolt, ami kicsiknek szóló, gondosan válogatott ruhaturkáló. Tekintve, hogy  ez a korosztály arcpirító gyorsasággal képes kinőni igen drága göncöket, érdemes válogatni a használt ruhák között. Ezek a darabok  ráadásul egyediek, nem koszosak, nem szakadtak. (épp ezért drágábbak, mint az  én kedvenc turkálómban, a Háda Váci út 19. sz. alatti üzletében, ahol kilós áron túrhatunk, viszont sok idő és két kéz kell hozzá. Gyerekcipőben viszont a Háda melletti  Csóra Cipőbolt verhetetlen: új, bőrből készült, német gyerekcipők, kaphatók és a legdrágábbja 4200 Ft).

No de vissza a Tátra utcára: a másik emblematikus bolt a Mamami Bolt. Aki járt márMamami fórumon, az tudja, hogy az oldal látogatóknak igen határozott elképzelései vannak a kötődő nevelésről és a mosható pelenkáról, a szoptatásról, meg a gyermek játékokról nem is beszélve. Ez a bolt mindazt nyújtja, amihez a baba körül szükségünk lehet, de gondoltak a mamákra is. Ráadásul rengeteg szépséges, kötésre csábító fonaluk van!

Turkálni nem csak ruhák közt lehet; több játékturkáló is működik Újlipótban, ahol befogadják a gyerek használt játékait és olcsón választhat újat. A Félkrajcár az egyik legjobb ebben: nemcsak használt dolgaik vannak, hanem teljesen új, vagy csomagolás sérült játékaik is.

Aki inkább táncolni vágyik, látogasson el a Néptáncosok kellékboltjába. Új üzletükben, a különteremben foglalkozásokat is tartanak, helyben kipróbálhatjuk a megvásárolt topánokat.

Van egy különleges ajánlatom azoknak is, akik nem valami tárgyat, hanem valami mást, hasznosat szeretnének ajándékozni karácsonyra: az elintézzük.hu-nál sorbaállnak helyettünk, elintézik a TAJ kártyát, GYED papírjait...segítségükkel ajándékba is adhatjuk a szabadidőt, ügyfélszolgálatuk itt van a Pannónia úton.

Végezetül bemutatnék két bababoltot, annak bizonyítékaként, hogy nem kell nyakunkba venni a várost, ha babakelengyét szeretnénk venni: a Bababdiszkont ott van a Lehel térnél, érdemes figyelni az akcióikat, ha babakocsiba, bútorba szeretnénk beruházni - a Mária Bababolt pedig a Westend mögött található, két utcányira onnan, hétvégén is nyitva vannak. Mellettük sóbarlang, játszósarokkal-van időnk szusszanni, meginni egy kávét.

Hát ezért szeretem én-szeretjük mi-az Újlipótvárost. Sok kicsi bolttal, parkkal, ismerős arcokkal és a barátainkkal-minden egy helyen. Az én kis falum.