A WeLoveBudapest arra volt kíváncsi, hogy zsidó témában mit tartogat még a város látogatói számára, s hol az a hely, ahol valami mást kaphatunk, mint például a Terror Házában, vagy a Zsidó Múzeumban. Ezen apropóból felkerekedtünk, hogy nagyító alá vegyük a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot.

Amikor épp beköszönt a tél, hajlamosabbak vagyunk mélyebben elgondolkodni valamiről, és talán könnyebben rászánjuk magunkat egy ilyesfajta programra. Az Emlékközpont bejáratánál a szigorú átvizsgálás után szemügyre vehetjük az önmagából kifordult világot érzékeltető furcsa térvilágú épület. Jegyváltásunk után észreveszünk egy kis asztalon pár sárga füzetecskét, azaz Életútlevelet. Mindegyik belső oldalán egy-egy holokauszt áldozat apró fényképe, születési és halálozási adata olvasható. Emellett az Emlékközpont emléket állít olyan közismert emberek számára, mint például Radnóti Miklós, Szerb Antal és Rejtő Jenő, de a több, mint ötszázezer magyar áldozat sorsát is bemutatja.

A tárlat különös hangulatot áraszt. Sötét falaival és halvány fénycsíkjaival az 1930-as, 40-es évek szorongó és nyugtalan éráját idézve. A személyes kiállítási tárgyak vészjósló karakterisztikája miatt elkerülhetetlen, hogy az ember szomorúan szemlélgesse a családok történeteit és azok tragédiáit. Az első teremben egy nem megszokott installációval kerülünk szembe. A falakon érintőképernyős monitoron követhetjük végig az áldozatok történetét és interaktív térképeken figyelhetjük meg, hol épült gettó, hogyan dagadt a deportáltak száma, és merre változtak az ország határvonalai.

Kétségkívül a legmegdöbbentőbb audiovizuális élményt a digitális fotó- és videótár tartogatta, ahol szembesültünk az antiszemitizmus történelmével és sokkoló felvételeket láthattunk a táborok felszabadításáról. Furcsa döbbenet suhant át rajtunk, és megértettük a tárlat fontos üzenetét: a megsemmisülés a holokauszt idején bármelyik pillanatban bekövetkezhetett.
Ezzel felfedtük, a Holokauszt Emlékközpont másságát, ez a hely elénk tárja a világégés tagadhatatlan tényeit, ma már tragikomikusnak látszó plakátok, szigorú kiáltványok, letaglózó képek, kisiklott emberi történetek formájában. Az emlékközpont célkitűzése nem az, hogy terrorizáljon vagy sajnálatot keltsen. Csupán mutasson valami mélyen megdöbbentőt, amire tényleg emlékezni fogsz.