Van egy hely a Damjanich utcában, pár lépésre a Városligettől, ahová belépve úgy érezhetjük magunkat, mintha egy darabka Spanyolország tárulna fel előttünk – legalábbis, ami a hangulatát és a borait illeti. Őszinte, tüzes, tele érzésekkel.

Ha az ember manapság bort szeretne kóstolni Budapesten, elég sok hely közül válogathat – az ízlésének, a hangulatának, és a pénztárcájának megfelelően. Ezeknek a bároknak más-más hangulata van, de olyan, mint amilyen a Vino Castillo Borház – már a neve is árulkodó – talán csak egy volt korábban: Tintofinónak hívták és a korát megelőzve az volt első olyan bor bolt, ahol tapas bár is üzemelt és a borok mellé kifejezetten finom spanyol falatokat lehetett kóstolni. A Vino Castillo ezt a hangulatot hozza – nem véletlenül, a tulajdonosnak köszönhetően, aki annak idején a Tintofinót is megálmodta, és aki szenvedélyesen szereti Spanyolországot. Olyannyira, hogy például a híres zarándokutat, az El Caminót is megjárta, hogy a szellemi megtisztuláson és fizikai próbatételen túl a lehető legautentikusabb módon szívja magába a spanyol borvidékek, borok és szőlők szeretetét és ismerje meg az ottani borászokat és a borkultúrát.

A borház egyik szíve-lelke, motorja tehát a tulajdonos, Zsolt, aki készséggel és igazán részletesen és élvezetesen mesél a borokról a betérőknek. Méghozzá olyan hévvel, hogy utána nagyon nehéz nem azonnal felkerekedni, de legalábbis nem megkóstolni egy-két pohárral. A hely másik motorja, szíve-lelke a sommelier hölgy, Hajni, aki pontosan azt a temperamentumot hozza, ami egy ilyen helynek kell. Ráadásul úgy, hogy tudása is meggyőzően imponáló. Szóval, ha besétálunk a Városligetből, akkor olyan helyre bukkanunk, ahol vendégszeretet és magas szintű, igényes szaktudás vesz körül és fogad minket – és persze a jobbnál jobb borok – nem csak spanyolok, vannak igazán klassz, kézműves magyar tételek és nemsokára már francia pincészetek portékái is lesznek a polcokon –, de akár elképesztően finom olívaolajok is. Szóval, aki egy kicsit is nyitott erre a világra, itt aztán tobzódhat hosszan! Ha pedig nemcsak vásárolni, hanem mondjuk egy hangulatos, borkóstolós vacsorára mennénk a Vino Castillóba, azt is jó szívvel tudjuk ajánlani!Leginkább például azért, mert ezeken az eseményeken szinte mindig garantált, hogy laza és nyitott asztaltársaság jön össze, akikkel kötetlenül, és teljesen normális módon, mindenféle sznobéria vagy hókuszpókusz nélkül lehet a borokról diskurálni.

Ez pedig például azért is nagyon jó, mert azokhoz is közelebb viszi a borok szeretetét, akik esetleg még csak ismerkednek vele – nem is beszélve arról, hogy a bor különben is egy tegezős műfaj, komolykodásnak ott van az opera vagy éppen a sakk, nem? Egy szó, mint száz: ha spanyol(os) könnyedségre vágyunk, vagy éppen szeretnénk egy kicsit kalandozni, kikacsintani a magyar borvilágon kívül is, szeretnénk magunkat nagyobb társasággal is jól érezni – úgy, mintha otthon, mondjuk egy házibuliban lennénk –, a Vino Castillo nagyon jó hely erre. Úgyhogy a közelgő télben érdemes lesz gyakrabban a Városliget és a Damjanich utca környékén sétálgatni, ha egy kis melegségre és temperamentumra vágyunk.

Vino Castillo Borház (bezárt)
Cím:

1071 Budapest, Damjanich utca 47.