Szívünket és testünket is átmelengetve távoztunk az ötödik Budavári Pálinka és Kolbászfesztiválról, ahova a hétvégén látogattunk ki. A zord időjárás ellenére a fesztivál hangulata nagyon kellemes volt, a szervezés kiválóan sikeredett, mondhatjuk, hogy beérett a rendezvény. Miután tavaly teltházas volt a fesztivál, a szervezők idén kibővítették a terepet az Oroszlános-udvarral, így nem csak a bódék lettek szellősebben kirakva, de az embereknek is több hely jutott a sétálgatásra, szédelgésre.

Mielőtt nyakunkba vettük a várat arra számítottunk, hogy egyike leszünk azon maroknyi gasztro-fannak, aki a mostoha időjárás ellenére is ki mer mozdulni a négy fal közül, de kellemesen csalódtunk. Ha nem is volt a Borfesztiválhoz hasonlóan hömpölygő tömeg, egész sokan kilátogattak, pont annyian, hogy ne legyen kínos az űr. Na de lássuk a kóstolóinkat!Pálinkák – a lényeg

Nem sokáig várunk az első kupicával, gyorsan kellett cselekednünk, hogy ne hűljön meg ereinkben a vér. Természetesen kint voltak az ismert, sokfelé kapható „mainstream” pálinkaházak, gondolunk itt a Panyolai, Rézangyal, Gusto, Zsindelyes, Nobilis, Gyulai, Hírös és Ördögi pálinkákra, de mi főleg a kevésbé ismerős márkákat kerestük, fel is állítottuk az 5-ös toplistánkat. Azért csak 5-ös, mert bár ennél jóval több helyen próbálkoztunk, ezeket éreztük erre érdemesnek:

  1. Hegyközi Manufaktúra – Ez volt az első kóstolásunk, de egész este nem sikerült senkinek felülmúlnia. Díjnyertes birs és törkölypálinkákat kóstoltunk. Tökéletesen harmonikus ízt, illatokat, magas de nem tolakodó alkoholtartalmat kaptunk. Mi sosem hallottunk még róluk, kérünk Titeket, keressétek és fogyasszátok! Isteni!
  2. Magna Cum Laude – Az Oroszlános-udvarban állt a Magna Cum Laude pultja. Meglepő, hogy a Pálinkadalon felbuzdulva pálinkafőzésbe kezdett zenekar ilyen jó itókákat produkált. Mi a gyengébb, 30 fokos ágyas meggyet és fahéjas almát kóstoltuk, de teljesen elvarázsolt. Kiemelnénk még a példásan kedves kiszolgálást!
  3. Ördögi Pálinkák – Az Ördögi vadonatúj minimalista arculata egyből megragadta a tekintetünket, és nem csak a miénket, hiszen folyamatos volt a tolongás. A pultnál megtudtuk, mindössze egy hetes az új külső, dizájnere pedig közös a We Love Budapestével. Esküszünk, nem tudtuk! Az érlelt almát és a feketecseresznyét kóstoltuk.
  4. Hírös – A Hírös Pálinkaház is kitett magáért pult-fronton, ők a népművészeti és modern elemek ötvözésével értek el sikert, ehhez persze hozzájárultak a mosolygós kiszolgálók és a kiváló pálinkák is. Mi az ágyas berkenyével és a mézes-ágyas málnával tettünk kísérletet.
  5. Villányi – Utolsó toplistás állomásunk a Villányi Pálinka volt. Itt háziasra vették a figurát, a falon pedig a számtalan emlékérem és díj állt kifüggesztve. Valami igazán különlegeset reméltünk a fesztivál végén, a villányi régió gyümölcseinek legjavából pedig kaptunk egy kiváló törköly és ágyas meggy párlatot.
Beszélsz oroszul? Da, vodka!Immár második alkalommal van díszvendége a fesztiválnak, idén Oroszország kapott külön udvarocskát. Itt állt a Vodka Ház, az Arany Kaviár Étterem kitelepülése, a CMAK Orosz delikát és (számunkra kicsit érthetetlenül) a Moszkva Tér Bisztró pultja.

A Vodka Háznál a kucsmás pultos megkóstoltatta velünk az egyezményesen is a világ legjobb vodkájának tartott Russian Standard (vagy Russzkij Sztándárd) Originalt. A mi orosz ismerőseink is ezt isszák, nem kérdés miért. Kristálytiszta, egyszerű és elegáns. Kipróbáltunk még egy vörös áfonyás vodkát, amit a cirill betűs címkéről kibogarászva Sladkaya Stolnaya Brusnichaya-ként azonosítottunk. Finom volt, érdekes volt, de sajnos valószínűleg soha többé nem látjuk…
Az Arany Kaviár méltán szerzett nagy hírnevet Budapest legjobb orosz éttermeként, tavasszal a Budai Gourmet-n az övék volt az egyik legjobb pult, így nagyon megörültünk nekik. Itt messze földön híres kaviárjukat kóstoltuk és egy halas lepényt, aminek szégyenszemre elfelejtettük az orosz nevét, de az biztos, hogy Cs-vel kezdődött, de nem nyűgözött le annyira.
A CMAK-ban eredeti orosz finomságokat vásárolhattunk és kóstolhattunk a füstölt haltól a kovászos uborkáig. Amit nem értettünk, hogy a szívünknek oly sok kedves tinédzserkori emléket őrző Moszkva Bisztró mit keresett a fesztiválon? Oké, hogy az orosz sarokba be lehet tenni őket a nevük miatt, de a termékkínálatuk nem kifejezetten adaptálódott az eseményhez, kicsit kilógtak a sorból.„Bélben az igazság”Az Országkonyhajelszava sokakat megmosolyogtatott, de végül is a kolbászra való utalás egészen találó szlogenként sült el. Étel fronton nyilvánvalóan a kolbász vitte a prímet, a legjobb ilyen pult a Lukullusz Kft házikója volt, ahol enyhe túlzással még a kerítés is kolbászból volt (a plafon mindenesetre biztosan). Megint találkozhattunk egy régi ismerőssel, a Mangalica és Társa Húspatikával, ami ide is kihozta büszkeségét, a Monte Nevado sonkát és mangalica kolbászokat.

A kolbászon kívül meg kell említenünk a Nagykőrösi Sajtokat, ahol a kézműves sajtok kiváló szolgálatot tettek pár kóstoló után a felesleges alkohol felszívásában. A Papp lekvár pultjánál első osztályú kézműves lekvárokkal találkozhattunk, így a különféle gyümölcs ízekkel tovább kísérletezhettünk. A Fűszerész pedig szintén ismerős vendég a gasztro fesztiválokon, ide is kitelepültek tetszetős csomagolású és hihetetlenül változatos fűszerpalettájukkal.

MelegedőPálinka ide vagy oda, mégis csak öt fokban kellett sétálnunk egész este, így időnként félre kellett húzódnunk, hogy átmelegítsük átfagyott tagjainkat. A 895 Hunnium Pálinka pultjától zseniális húzás volt a két hősugárzó, rajtuk kívül senkinek nem jutott eszébe, így bebiztosították maguknak az állandó vendéglétszámot. Ezen kívül csak a VIP-ban pihenhetett meleg sugarak között a vendég, így továbbra is maradt a belülről öltözködés. A DiVino forralt bora vagy a Lepény és Más teája és forró fahéjas almaitala kiváló szolgálatot tett.Egy kis kritikaAmi szerintünk nem vált be annyira, az az OTP által telepített kártyás fizetési rendszer. A koncepció ugyanaz, mint a Szigetes fesztiválokon. Bár nem voltak nagyok a sorok és gördülékenyen ment a feltöltés, előttünk kétszer is lefagyott a rendszer. Nem tudni, hogy mi voltunk-e elátkozva vagy ennyire gyakori volt-e a hiba, mindenesetre az OTP-s kollégák nem nagyon iparkodtak a kijavításán. Volt, hogy negyed órán át nem tudtak kiszolgálni szegény pultosok. Sebaj, lényeg az, hogy lehetett nyerni egy iPadet, még ha nem is mi voltunk a szerencsések…

UtózöngeLassan a tízedik pálinkánkat isszuk, mi is vidámabbak leszünk. Kóstolni való híján még odamentünk boldogítani a Nemzeti Adó és Vámhivatal kirendeltségét, mivel nagyon furcsálltuk, hogy külön pultjuk van. A nagyon kedves úriember egyből vigyázzba állt, láthatóan örült neki, hogy végre valaki odajött a pulthoz, ahol kizárólag jogtiszta cukorkát és pár szóróanyagot találtunk. Elmesélte, hogy a NAV jelenléte csupán jelzés értékű. Mind a látogatók, mind a kiállítók biztonságban érezhetik magukat, ők így szolgáltatják a minőségbiztosítást.
Még tettünk egy céltalan kört a nagy sátor alatt, a színpadon valaki épp rázendít a kultikus orosz Kalinka című dal adaptált, Pá-pálinká-pálinká verziójára amibe a közönség is bekapcsolódott. Úgy éreztük eljött a pillanat: irány haza, forró fürdő és bebújni a paplan alá!