Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Athe Sam! azaz Itt vagyunk!

Ez a két szó magában rejti az egyhetes fesztivál lényegét: itt vannak, megmutatják magukat, romáknak és nem romáknak bemutatkozik az ezerarcú cigány kultúra megannyi művészeti ágban magas színvonalon, a főváros közepén a Gödörben.

A fesztivál célja, hogy a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek, hozzájáruljon a hétköznapi félreértések csökkentéséhez és az emberi méltóság tiszteletben tartásához. Mindezek alapfeltétele az ismeret. Az Athe Sam-on találkozik roma és nem roma, oláh, beás és magyar cigány, ismeretségek, barátságok, szerelmek köttetnek, együttműködések, kezdeményezések alakulnak, új tehetségek kerülnek reflektorfénybe, hol sírva, hol nevetve szembesülünk a cigány lét problémáival, értékeivel és szépségével. Reményeik szerint programjaik hosszútávon hozzájárulnak a roma társadalommal kapcsolatos káros előítéletek leküzdéséhez.

A programok több síkon közelítenek a roma kultúrához és a cigányság aktuális kérdéseihez. A hangsúlyos zenei programok mellett, kiállítások, irodalmi estek, kézműves bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, filmvetítések, színházi előadások, táncházak és gyerekprogramok egyszerre teszik lehetővé a megismerést és a szórakozást. Programjaik között nagy hangsúllyal szerepelnek a roma és nem roma művészek közös produkciói és a tehetség-gondozás; fórumot biztosítanak civil szervezeteknek és egyéni kezdeményezéseknek modellértékű programjaik bemutatására; a kerekasztal-beszélgetésekkel a roma társadalom érdekérvényesítő képességének fejlődéséhez kívánnak hozzájárulni. Az Athe Sam fejlődéstörténetében fontos állomás volt a tavalyi év; tapasztalatcserét, közös gondolkodást kezdeményezve 2010-ben több hazai és külföldi összművészeti fesztivállal vették föl a kapcsolatot annak érdekében, hogy a hasonló tematikájú fesztiválok együttműködésével határon kívül és belül egyaránt hatékonyabban tudják népszerűsíteni a befogadó társadalom értékeit.

Mikor? 2011. június 6-12.
Hol?

Gödör Klub, 1051 Budapest Erzsébet tér Mennyi?

ingyenes
További infók: katt a hivatalos oldalra!

Hasonló tartalmak

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Kultúra

Nyílt nap a Kelenhegyi úti Műteremházban

December 10-én egy egyszeri programsorozaton való részvételre nyílik lehetőségünk: a Kelenhegyi úti Műteremház kapuja kitárul, az alkotó művészek lakásajtajai megnyílnak, és betekintést nyerhetünk műtermeikbe, lakásaikba. A ház belső és külső terei is életre kelnek: lesz lépcsőházi kiállítás, művészettörténeti és építészettörténeti séták, felolvasószínház és gyermekprogramok is.

Kultúra Szponzorált

Grecsó Krisztián: Tíz eszkimó – Pezsgős szilveszter a Katonában

Tölthetjük kultúrával is a szilvesztert, december 31-én ugyanis a Tíz eszkimó előadással és pezsgőzéssel várnak a Katona József Színházban. A színdarab szövegét Grecsó Krisztián írta, és Máté Gábor rendezte.

Szponzorált Kultúra

Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia: Extázis

Az Extázis című előadás felfedezésre szólítja a nézőt. Egy konstruált miniuniverzumba invitál, egy színpadra sűrített, alternatív Budapest-labirintusba. A több szálon és több idősíkon futó multimédia-esemény egy csapat fiatal mindennapjait követi végig, akik arra az egyszerű kérdésre keresik a választ: hogyan lehetne jól vagy legalább jobban lenni? A zene, a tánc, a színház és a film formanyelvét használva áll össze az Extázis sajátos világa. Ebben a világban elmerülve minden néző a saját narratíváját rakhatja össze dialógusokból és képekből. A bemutatón december 16-án vehetünk részt.

Neked ajánlott

A