Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Budapest és nevezetességei - Cikkek

Ősszel is megéri belevágni – új közösségi kertek Budapesten

2016. szeptember 27., kedd — Jász Annamária

Azt gondolnánk, a kertművelésbe, földtúrásba tavasszal érdemes belefogni, pedig az őszi „kertfoglalás” sok előnnyel járhat. Budapesten két új közösségi kert is nyílik szeptemberben és októberben: a VII. kerületi Kisdiófa Közösségi Kertben már megindultak a munkák, a IX. kerületibe pedig még csak most zajlik a jelentkezés.

Erzsébetváros

1075 Budapest, Erzsébetváros
+36 1 462 3100

Saját, vegyszermentes paradicsomot és paprikát enni a reggelihez, nézegetni a pirosodó epreket vagy saját fűszernövényünket beleaprítani a levesbe – ez a nagyvárosban élők szemében óriási kiváltság. Az aszfaltdzsungel mélyén megbújó közösségi kertek lehetőséget adnak arra, hogy erről akkor se maradjunk le, ha éppenséggel egy tízemeletes panellakás nyolcadik emeletén lakunk.

Fotó: Kováts Dani és Mészáros Annarózsa - Digitalismajalis Photo

Az első közösségi kertek 2012-ben nyíltak meg Budapesten a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) koordinálásával, azóta pedig már 19-re nőtt a számuk (ebből 5-öt a KÉK működtet). A várólista hosszú, egyre többen szeretnének bekerülni. A kertekhez saját kulcsa van a tagoknak, akik évi 10 ezer forintos díjért cserébe szerszámokat, öntözővizet, trágyát, biokertészektől szakmai tanácsokat és egy, a lehető legkülönfélébb emberek alkotta közösséget kapnak.

Fotó: Kováts Dani és Mészáros Annarózsa - Digitalismajalis Photo

Miután kisorsolják a tagokat, jó pár teendő vár rájuk, mielőtt a konkrét ültetésbe belekezdhetnek. Azért is érdemes ősszel nekivágni, mert tavasszal egy már kialakított, saját kertecskében kezdhetjük meg a munkálatokat, télen pedig kockás füzetben tervezgethetünk, magokat csereberélhetünk. Ne feledjük, másfél hónap még hátra van az igazán hűvös őszig.

Fotó: Kováts Dani és Mészáros Annarózsa - Digitalismajalis Photo

A Kisüzem és a Rácskert szomszédságában fekvő Kisdiófa kert javarészt még csak egy nagy halom felparcellázott földnek, mintsem kertnek tűnik, azonban nem árt tudni, hogy az ősz a legjobb időszak arra, hogy felássuk a talajt a télre és a tavaszi időszakra.

Fotó: Kováts Dani és Mészáros Annarózsa - Digitalismajalis Photo

A fellazított talaj könnyebben átveszi az őszi-téli csapadékot, és elraktározza a mélyebb rétegekben. Ha ekkor rendesen kigyomláljuk, a gyomok magjai nem szökkennek szárba tavasszal.

Fotó: Kisdiófa Közösségi kert - Facebook. A kert az átalakítás előtt

A Kisdiófa Közösségi Kert helyén álló, dzsungellel benőtt telket júniusban vették kezelésbe, azóta sikerült rendezni a terepet. A kertátadó ünnepség szeptember 15-én volt.

Fotó: Kállai Márton. Az eligazítás közben besötétedett

A Kisdiófa már betelt, de a IX. kerületben az IBIS Budapest Aero Hotel parkjában, a Ferde u. 1-3. szám alatt nyílik meg októberben az új közösségi kert, amelynek parcelláira szeptember 30-ig lehet jelentkezni.

Fotó: Kováts Dani és Mészáros Annarózsa - Digitalismajalis Photo

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!