Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

2013-ban indult el Budapest egyik legérdekesebb és leglátványosabb művészeti projektje a Neopaint Works közreműködésével. A TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2013 óta már számos csupasz és a városképet csúfító falfelület kapott egyedi festést, és adott ezáltal új fotózkodási pontot a turisták számára. A helyiek is hamar megkedvelték, akár a Zöldségest, akár a hungarikumokat vagy a történelmi pillanatokat bemutató falfestményeket. Az új felületek egyúttal alkotóteret és bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a kortárs képzőművészeknek is. Az első festett mesterművet a Dob utca-Csányi utca sarkán adták át, de azóta töretlen a színes tűzfalak népszerűsége és szerencsére a Neopaint Works alkotókedve is.


 • Színes tűzfalak - Budapest nem ekkora
  Fotó: Farkas András - Színes Város

  A Kazinczy utcában egy 245 négyzetméteres fal hirdeti: Budapest nem ekkora. A Mika Tivadar Mulatónál található tűzfalfestmény elsősorban a VII. kerületben bóklászó külföldiekhez szól, akik csak pár napot töltenek Magyarországon, és azt is leginkább az Erzsébetvárosban vagy a belvárosban. Arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy Budapest és környéke még sok más érdekes helyet tartogat, ahova rövid idő alatt is el lehet utazni. Erre konkrét tippeket is olvashatunk Orosz Richárd tervező jóvoltából, ilyen Vác, Szentendre vagy Gödöllő.

  Elérhetőség

  1075 Budapest, Kazinczy utca 45.
  Módosítanál? Küldd el!
 • Színes tűzfalak - Canga
  Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

  Az Akácfa utca a legkevésbé sem nevezhető szürke terepnek, már több ízben csaptak le itt művészek színesfestékes vödrökkel. Fecskék és Tombolás mellett biciklikkel is gazdagodtak a tűzfalak, így a 11-es számú ház mellett elhaladók életébe a versenykerékpározás és a városi tekerés párosa csempész esztétikai és lelki felüdülést. A felső kép egy sajtófotó, szóval leginkább egy retró reklámplakátra emlékeztet, az alsó pedig egy régi Tour de France-ról származó klasszikus.

  Elérhetőség

  1072 Budapest, Akácfa utca 11.
  Módosítanál? Küldd el!
 • Színes tűzfalak - Fecskék
  Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

  Az erzsébetvárosi Akácfa utca tűzfalára ömlő esőben, 14 nap alatt telepedtek le a fecskék Carlos BreakOne, egy volt MOME-hallgató ecsetének jóvoltából. 80 m2 nagyságú felületet színesített meg a művész, melynek témája és feladata a ,,Nyugalom, vagy tombolás” ellentétpár vizuális megjelenítése volt. Számára a nyugalmat pedig leginkább a Magyarországon fészkelő madár, a fecske személyesíti meg. A tűzfal párját, vagyis a ház másik oldalát, egy Cekas nevű lengyel művész festette meg hasonló tematikában.

  Elérhetőség

  1072 Budapest, Akácfa utca 27.
  Módosítanál? Küldd el!
 • Színes tűzfalak - Felhős játszótér
  Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

  Két híres-neves utca; a Kazinczy és a Király sarkán kapott helyet a Felhős játszótér. Nem nagy, ellenben annál legendásabb hely ez, ugyanis itt kezdődött a VII. kerület tűzfalfestő láza. A Neopaint csapata zöld mezőt, kék eget, fehér felhőket, hőlégballonokat pingált a falra, és így egy mesebeli játszó környezetet hozott létre a kerületbéli kislurkóknak. Egy későbbi projektnek köszönhetően egyébként a játszótér másik tűzfala is kivirult; kerületitérkép és az utca névadójának neve került rá hatalmas, színes betűkkel. A tér játékszer-választéka alapvetően kicsi, de az alapdarabok; hinta, mérleghinta, mászóka és csúszda megtalálhatók.

  Elérhetőség

  1075 Budapest, Kazinczy utca 57.
  Módosítanál? Küldd el!
 • Színes tűzfalak - Király
  Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

  Gozsdu-udvar egyik bejárata mellett magasodik az a bizonyos lámpaoszlop, melyet egy tűzfalra pingáltak. A fal nagybetűkkel hirdeti Krúdy Gyula szavait, aki a Király utcát a legpestibbnek tartotta, és nagy előszeretettel töltötte napjait az itteni kávézókban, éttermekben. A festményen egy hosszabb idézet is olvasható tőle, mely az utca akkori hangulatát festi le, de az 1929-ben megfogalmazott sorok ma is helytállóak. Habár a "nagy málhásszekerek" időközben eltűntek, ez az érzés ismerős lehet: "Megszakítás nélkül következett egyik boltajtó a másik után, mindegyikben más portékát árultak..." Amiről viszont biztos nem szól 20. századi fáma, az például egy színes falú Felhősnek becézett játszótér a Király és Kazinczy utca találkozásánál.

  Elérhetőség

  1075 Budapest, Király utca 11.
  Módosítanál? Küldd el!
 • Színes tűzfalak - 6:3
  Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

  A Rumbach Sebestyén utca egy közel 1000 m2-es falfelületét ékesíti a magyarok egy fontos nemzeti "ünnepe", amit sokan az évszázad mérkőzéseként is emlegetnek. Az Aranycsapat  – benne Puskás Öcsivel – 1953-ban a Wembley Stadionban 6:3-as győzelmet aratott az angolok ellen, és ennek a 60. évfordulójáról a Neopaint csapata 400 liter festékkel és az ország legnagyobb falfestményével emlékezett meg. A hatalmas felületen láthatjuk az egyik gólunk előtti pillanatot, a belépőjegyet és a meccs másnapján megjelent Népsport címlapját is. A festményen szerepel még Grosics Gyula, valamint Buzánszky Jenő, akik az alkotás elkészültekor személyesen is szemrevételezhették azt. Az utcában egyébként gyakori jelenség a színes tűzfal: Sissy és a Rubik-kocka is magáénak tudhat egy-egy jókora felületet.

  Elérhetőség

  1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 6-10.
  Módosítanál? Küldd el!
 • Színes tűzfalak - Zöldséges
  Fotó: Neopaint Works

  Ezzel, a Klauzál tér - Dob utca találkozásánál magasló falon mai napig ugyanazt a koncepciót láthatjuk, amit 2012-ben odaálmodtak, csak egy beázás és újrafestés miatt már frissült változatban. A figurák továbbra is valóságosak, élethűek és szerethetőek: a zöldséges maga Zsuzsa néni, aki a szemközti Lumenben méri az almát. A kidolgozás roppant aprólékos és izgalmas, könnyen el lehet tölteni egy kávézásnyi időt a részletek tanulmányozásával. Utóbbihoz igénybe vehetjük például a Stika háttértámogatását.

  Elérhetőség

  1072 Budapest, Klauzál tér
  Módosítanál? Küldd el!
 • Színes tűzfalak - Rubik
  Fotó: Neopaint

  Közelről apró színes körök, majd ha távolabb állunk, egy 250 m2-es Rubik-kocka rajzolódik ki az erzsébetvárosi tűzfalon. Az Évszázad Mérkőzése (6:3) közelében, 40. szülinapja alkalmából került a falra Rubik Ernő találmánya. A falon emellett ott díszeleg a nehezen hihető, de valós tény: bármely keverésben a játék legfeljebb 20 tekerésből kirakható. A játéktervező egy magvas gondolattal járult hozzá a projekthez, amikor is azt mondta: “mindig van megoldás, és nem is csak egy.” 

  Elérhetőség

  1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 5.
  Módosítanál? Küldd el!
 • Színes tűzfalak - Csodaszarvas
  Fotó: Farkas András - Színes Város

  Még a Duna túlpartjáról is látszik az a színes forgatag, amit Mesterházy Károly, alias BreakOne ecsete hagyott a Régiposta utca méteres falán. Első ránézésre talán fel sem tűnik, hogy amit nézünk, az egy magyar regéből kilépett szereplő: a csodaszarvas. A témaválasztás nem véletlen, a Színes Város Fesztivál záróakkordjaként életre kelt kép szándékosan nyúlik vissza magyar gyökerekhez. Ezzel kapcsolódik ahhoz a másik 7 budapesti falfestményhez, melyek valamilyen hungarikumot ábrázolnak szerte a városban. BreakOne neve egyébként ismerősen csenghet, hozzá kötődik a Fecskék című alkotás is.

  Elérhetőség

  1052 Budapest, Régiposta utca 5.
  Módosítanál? Küldd el!
 • Színes tűzfalak - Sissy
  Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

  Sokféleképpen fejezte már ki a magyar nemzet, hogy Ferenc József felesége, Erzsébet volt a kedvenc királynéja. Elneveztünk róla többek között budapesti körutat, hidat, városrészt, és most egy saját tűzfalat is kapott a karcsú derekáról és hosszú hajáról is híres Sissy. A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógával szemben lévő tűzfal lila színekbe borulva, az 1800-as évek hangulatával hirdeti Erzsébetvárost. A királyné portréja fölött a kerület belső részének utcanevei olvashatók.

  Elérhetőség

  1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 11-13.
  Módosítanál? Küldd el!
 • Színes tűzfalak - Városemberek
  Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

  Ez a Dob utcai tűzfal Tripsánszki Dávid és Jakócs Dorka aprólékos ecsetvonásainak köszönhetően színesedett ki, akik úgy dolgoztak, hogy egyszerre csak kétméteres osztásokban látták az amúgy 16 méteres falat, azt is csak kb fél méterről. Ennek ellenére valami nagyon klasszat alkottak; férfit és nőt, akik a várost szimbolizálják. Stílszerűen Tripó alkotta meg a fekete-fehér férfit, Dorka pedig a színes, Pest-tetkós, orrkarikás nőt. A felirat nagybetűkkel hirdeti; "Mindenkinek van egy városa", de az összkép ennek a fordítottját is hivatott üzenni; minden városnak van egy adott karaktere, ami jellemzi a lakóit.

  Elérhetőség

  1072 Budapest, Dob utca 36-38.
  Módosítanál? Küldd el!

Hasonló helyek

Memento Park

1223 Budapest, Balatoni út – Szabadkai utca sarok