Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Budapest és nevezetességei - Cikkek

"Én tényleg a Jegesmedve utcában lakom" – a legviccesebb, legkedvesebb budapesti utcanevek

Fotó: WeLoveBudapest Instagram

2017. március 20., hétfő — Pákozdi Nóra

Adatfelvételkor nem csak a neveken, születési dátumokon akadnak fenn, sokszor a címek is meghökkentik, megmosolyogtatják a bürokratákat. Ki ne derülne rajta önfeledten, hogy egy komoly üzletember a Nyuszi sétányon lakik? A budapesti közterületnevek Petőfi Sándoron és Kossuth Lajoson bőven túlívelnek és számos olyan utcát, utat találunk, melybe szívesen beköltöznénk. Elvégre ki ne szeretne a Futrinka utcában ébredni? A Gellérthegytől Soroksárig haladtunk.

I. kerület

A Málna utca önmagában csak pavlovi reflexeket ébresztene, de úgy, hogy folytatása a Medve utca, mindjárt más kontextusba helyezi azt. A Gellért-hegyen találjuk a Tündérlaki mélyutat, ami szintén mesebeli képet fest. A Zerge lépcsőről pedig egyértelműen a járhatatlan, viszontagságos hegyi utak vicces elnevezése ugrik be. 

II. kerület

A sóskafélék családjába tartozik a Borbolya utca névadója, szóval nem a bor és a bója népies együttese. A Harmatcsepp utca elég romantikusan hangzik. A Jánosbogár utca elől vajon miért vették el a "szent"-et? A Jegesmedve lejtő és utca is kedves, és ki ne képzelne el egy veknikkel teli tájat a Kenyérmező utca hallatán? A Kilátás utca elég beszédes. A II. és az V. kerületben is találunk Miatyánk utcákat. Szépecske utca – nem szép, csak olyasmi? A helyiekkel vajon mi történik a Turista úton? A Volkmann utca nagy eséllyel a zeneszerzőről kapta nevét és nem gyerekkorunk zenedobozáról. Hűvösvölgyben található a Keskeny utca, amely tényleg csak pár méter széles (illetve keskeny), nem indokolatlanul kapta a nevét.

III. kerület

Fellini is lehet, hogy megirigyelné az életet az Édes utcában. Bízunk benne, hogy volt, aki meglovagolta az utcanevet és kozmetikát nyitott a Gyanta utcában. Még sosem jártunk az Ingovány, és az Iszap utcában, vagy a Mocsaras dűlőn, de a Google térképe szerint nem véletlenszerűek az elnevezések. Békásmegyeren találjuk a Sramli utcát. Tartunk tőle, hogy a Toldás köz egy kényszermegoldást takar. Szuperhős érzésünk lesz a Szélvész és a Vadóc utcáktól. A Pók utca pedig bizton nem örvend nagy népszerűségnek az arachnofóbiások között.

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest

IV. kerület

Egy rakáson találjuk a IV. kerületben az Anód, Katód és Pici utcát. Ha maradunk a kémiánál, akkor a Kripton utca is elég bizarr elnevezés. 

V. kerület

A hírhedt '90-es évekbéli robbantással egybeforrt a neve, ám elég érdekes az Aranykéz utca elnevezés is. A megoldást egykoron az utcában lévő cégérben kell keresni. Vajon, ha meglátjuk a Kéményseprő utca feliratát, ugyanúgy meg kell fogni egy gombot a ruhánkon? 

VI. kerület

A legrövidebb budapesti utcanév az Ó utcáé

VII. kerület

Férfi keresztnév, de akkor is mosolyogtató az Alpár utca elnevezés. Biztos, hogy sokkal kevesebb ház van a Százház utcában, mint száz.

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

VIII. kerület

Misztikus az Auróra utca, hiszen latinul a hajnalt jelenti, továbbá az Aurora Borealis jelenséget mutatja. A VIII.-ban pláne elég misztikus ez, pedig szépirodalmi kiskönyvet és kört jelöl, Légszesz utca – a világító gázt jelöli, nem holmi légnemű italt. Miért nem négy pacsirta az Ötpacsirta utca

IX. kerület

Kedvesen hangzik az Aranyvirág, a Csengettyű utca és a Pöttyös utca is és az Illatos út is sokat sejtet – pedig sajnos nem a leanderbokrokról híres. Az itteni Ferde utcát mi nem láttuk különösebben ferdének. 

X. kerület

Az Ászok utca a Kőbányai Sörgyárra utal, vicces módon egy óvoda is helyet kapott a sörös utcában. Kedvesen becéző a Bojtocska utca, ami egyébként egy sziklakerti növény neve. A Gépmadár park valóban repülőkre utal a Kerepesi út mentén. A Hízlaló tér neve természetesen a kőbányai sertéstelepes idők emlékét hordozza, de biztos jelentett már pár kellemetlen pillanatot erőscsontú lakóinak. A Kisbacon utca nevét egy erdélyi, Kovászna megyei városról kapta. Szigorúan 'bacon' és nem 'békön'. Takarék és Tarkarét utca is van a X. kerületben, amiből sok félreértés akadt már. Az egyik legszebb neve a Tündérfürt utcának van, pedig kicsit sem romantikus a környék.

Fotó: Hatyányi Norbert / We Love Budapest

XI. kerület

Az Andalgó utcát a Kopaszin találjuk, szóval igazán beszédes a neve: sétálni, andalogni szoktak itt. A Billegető közben annyira nem jellemző ez. Aranyos mind a Bogyó, a Pajkos, mind a Cirmos, a Fogócska, a Lecke vagy a Csöpp utca is. A legkedvesebb neveket valószínűleg a XI.-ben találjuk, mert csatlakozik még a Holdvilág, a Jégvirág, a Kakukkhegyi út, a Rózsabarack utca, a Szöcske lépcső. Őrmezőn a Kérő utca a Menyecske utca mellett kapott helyett.

XII. kerület

Szerencsés az a jóvágású férfi, aki az Adonis utcából jön, kevésbé szerencsés annak, aki egy hajszállal sem szebb az ördögnél. De találunk itt Ámor utcát is. Zugligeten találjuk a Csiga utat és az Őzike közt. A Felhő utca, a Fodor lejtő, a Fülemile út, a Hableány utca, a Hörcsög utca, Pipiske utca, a Kakukk út, Tücsök lépcső, Tündérkert utca, a Kuvik utca, Menyét utca is kedvesek. Juliska utcát is jegyeznek, de a baljósabb csapatba tartozik a Lidérc utca, a Sötétvágás utca vagy az Ördögszikla út. 

XIII. kerület

Nem is olyan rövid a Lehel csarnokhoz vezető Alig utca. Reméljük, hogy jóféle a lakóközösség a Cimbora és a Koma utcában is. Sajnos nincs házasságkötő terem az Esküvő közben, csak egy orvosi rendelőt találunk itt, de a közelben van a Menyasszony, Násznagy és Sógor utca. 

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

XIV. kerület

Cinka Panna egy híres cigány prímás hölgy volt, akiről utcát is elneveztek Zuglóban. Pillangó, Szitakötő, Tengerszem, Tipegő szintén aranyos utcanevek a kerületben. 

XV. kerület

Vajon milyen emlékekre céloztak az Emlék téren? A Hűtő utca reméljük magára, a hűtés folyamatára céloz, nem a szekrény előtt tiszteleg. Nem véletlen az elnevezés, a Kurta utcában nettó három házat találunk. Mesekönyvekre emlékeztet a Mackó utca és a Mézeskalács tér hangzása, míg retró életérzést közvetít a Patyolat köz, és otthonosat az Anyácska utca.

XVI. kerület

Települést és téli ruhadarabot is jelöl a bekecs, de szlengesen manapság a mellszőrzetre használjuk a Bekecs utca nevét. Csak pár kilométer tőle a Borotvás utca, amit még nem szálltak meg a menő belvárosi borbélyok. A XVI.-ban találjuk a Caprera teret – a mediterrán név egy kis szárd szigetet jelöl. A Csillám utca, Cica utca mellé mi még egy egyszarvút is bátran elhelyeznénk a térképen. Furcsán hangzik az Ezerjó utca, de igazából egy őshonos magyar szőlőfajtát jelent. A farkasok különösen fontosak itt: Farkasfog utcától a Farkasszőlőig elég sok változatot találunk. Formás és Egyenes utca is megtalálható a kerületben. Mesebeli a Hófehérke utca, az Ikarus tér viszont a görög mondakör helyett az egykori járműgyárról lett elnevezve. A Lőcs utca eredetileg egy tengelyalkatrésről kapta nevét, de lássuk be, szintén a szlenges értelmére asszociálunk. A Pejkó utca szintén mesés, hiszen egyből a csodaszép paripára gondolunk. Elég egyedi a Sasszem utca is.

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

XVII. kerület

A kerületben sok az utcanévbokor, vagyis olyan helyek, ahol egy témára rímelnek az utcák, így van ez például a Madárdombon, ahol Flamingó közön át a Búbosbanka utcától a Vadkacsáig számos madárnevet találni. A Vadkacsát sokszor Vadmacskának, vagy Vasmacskának tévesztik errefelé. Elég technikás a Csillagmotor utca, de csatlakozik hozzá a Dugattyú utca is. A gurmé vonal is előjön a XVII.-ben: Vanília utca, Ananász utca és Fodormenta utca is van errefelé. A romantika itt a Holdsugár utcánál tetőzik, de azért a Méhecske utcát sem hagynánk ki a felsorolásból. Ahogy elég egyszerűek voltak a Jó utcával és meglehetősen kibabráltak a Zsák utca lakóival, akik biztosan sokat magyarázták már, hogy nem az utca átkelőforgalmi besorolásáról beszélnek. A kerület nyertese viszont a Sisakos sáska utca

XVIII. kerület

Jó lehet a Fiatalság utcában megöregedni, és kilépni a Kerékvágás utcából. Nem is Kispesten, hanem Pestszentlőrincen van a Kispesti utca, ami valójában így már nem is kispesti utca. A Gilice, a Hópehely, a Delfin utca is aranyosak. 

XIX. kerület

Itt találjuk ugyan a Katica utcát, a Cukrász utcában pedig valószínű sajnos nem csak cukrászok laknak, de Kispesten a többi utcanév kevésbé izgalmas, inkább hagyományosnak mondhatóak.

Fotó: WeLoveBudapest Instagram

XX. kerület

Ritka utca
és Ritka köz. Pesterzsébeten tényleg ritka a különleges utcanév. 

XXI. kerület

Nem úgy Csepelen, ahol a Borz utca, Cincér utca, Cirmos sétány, Csikó sétány, Hód utca, Nyuszi sétány, Puli sétány lágy kezdés. Itt nem ritkák az iparos kerület miatt a indusztriális elnevezések sem. Így például a Csapágy utca, vagy a Kokilla, ami kohászati öntőformát jelöl. Csipkerózsa is külön utcát kapott és a világűrről sem feledkeztek meg Csepelen: Kozmosz sétány, Merkur utca, Tejút utca is megtalálható itt. Valamint a legendás Fradi utca – Csepelen. 

XXII. kerület

A csicsörke egy madár, ami utcát is jelöl erre, de Fülesbagoly utcát és Gerlicét is találunk Budafokon, madarak és madárfütty nélküli lehet az itteni Halk utca. A Halpénz utca népiesen a halpikkelyt jelenti. A Hittérítő utcában vajon gyakrabban csöngetnek az említett emberek? Jópofa a Csipkebogyó vagy a Méz utca, de megmosolyogtat a Por köz és a Sóhaj utca is.

XXIII. kerület

Soroksáron van egy Fodrász utca, de úgy fest, még senki nem adta be a ziccert: nem vágnak hajat arrafelé. A Homokszem utca szép név, a Láva utca gyerekkori emlékeket ébreszt és egyáltalán nincs a közelben vulkán, viszont a kerületi versenyt egyértelműen a Micimackó utca nyeri. A Pimpó utcára gondolva a növény helyett inkább Janka néni jelenik meg lelki szemeink előtt, a Rianás utca a jég hasadására céloz, nem az amerikai énekesnőre.

Fotó: Bódis Krisztián / We Love Budapest

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!