Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Budapest és nevezetességei - Cikkek

Csúcstechnika a pincéből: a Bizsók Hangsugárzó Manufaktúra

Fotó: Visontai Márton

2014. április 11., péntek — Efendi Leopold

Egy lerobbant pesti bérház nem sok jót sejtető pincéjébe lépünk be: itt tervezik, gyártják és tesztelik a legmagasabb minőséget képviselő Bizsók-féle hangfalakat. Mindössze hárman vannak, de a nagyok közül bárkivel fölveszik a versenyt. Itt minden teljesen egyedileg tervezett, kézműves körülmények között gyártott és nem annak néz ki, mint ami.

Kézzel készült és hitech

A Bizsók Hangsugárzó Manufaktúra története sok-sok évvel ezelőtt kezdődött.  amikor a névadó Bizsók Vajk egyszerűen különbözni akart: olyan hangfalat kezdett el építeni, ami máshogy néz ki, mint a boltban kapható tucattermékek. Az egyedi formákkal és színekkel nem volt gond, de rájött, hogy nagyon szofisztikált technika húzódik meg a legkisebb hangfalban is. "Nem egy atomreaktor, de azért elég bonyolult" - mondja nevetve.

Fotó: Visontai Márton

Sokáig ezért maga tökéletesítette a cuccokat, majd hét évvel ezelőtt találkozott Ákossal, aki villamosmérnökként olyan elektronikát fejlesztett, ami egyébként önmagában több millióba kerülne. Végül Dávid tavaly nyáron csatlakozott, aki formatervezőként sokat tesz a brand és a termékek még profibbá tételéhez.

Fotó: Balkányi László - WLB

Mindössze hárman vannak tehát, de a termék teljesen egyedi és bárkivel felveszi a versenyt. Azt vallják, hogy ez egy technikai eszköz, ezért a mérések, tesztelések során nagyrészt a precízen kalibrált mikrofonokra és hangfalakra hagyatkoznak. "Mi másokkal ellentétben nem füllel építünk" - mondják.

Fotó: Balkányi László - WLB

A kézműves hagyomány mégis érezhető minden egyes darabon: mindent egyedileg, a hely adottságaihoz terveznek, amit a legdurvább alapossággal, nyolcvan lépésben kiviteleznek. A logó lézerrel vágott, a csatlakozók egyedi fejlesztésűek, a hangfalak dobozát adó falemezeket maguk vágják és illesztik. Vajkra jellemző, hogy egy évekkel ezelőtt készített bemutatódarabbal azért elégedetlen, mert az egyik, soha sem látható csavarmenet belülről nincsen színre fújva...

Fotó: Visontai Márton

Zaj mindenütt

A hangfalak mellett egy másik fontos "szolgáltatás" a helyek akusztikai vizsgálata. Persze a romkocsmák filozófiájától messze áll a csúcstechnika bevetése, de tényleg elég frusztráló tud lenni, amikor egy helyen folyamatosan ordítani kell. Sok tulajdonos ezt egy még nagyobb erősítővel kívánja orvosolni, ami a totális csődhöz vezet.

Fotó: Balkányi László - WLB

De nemcsak vendéglátósok, hanem cégvezetők is kezdik fölismerni a hangok fontosságát a hétköznapokban: egy csendes tárgyalóban kevésbé vagyunk stresszesek és könnyebb a partnerünkre - így az üzletre - koncentrálni. A problémákat nem feltétlen nehéz orvosolni, de mindenképp szakember kell hozzá.

Fotó: Visontai Márton

Hangfalak és köntörfalak

A tervezőiroda-műhely-stúdióban a falon függő kép, a legjobb lakberendezési áruházakba illő fotel, puff, kanapé, mind egy kamuflázs mögé rejtőző hangfal. A lényeg, hogy ők nem hivalkodó darabokat gyártanak, hanem olyan tárgyakat, amik nem zavarnak, mégis szépen szólnak az adott enteriőrben megbújva.

make a gif at gickr.com

A kanapéra ülve tényleg királynak érezzük magunkat: a legjobb zenék szólnak, dzsessz, Oasis, egy kis Strauss, képzeletben nem nehéz messzire jutni és ellazulni - egyébként pedig érdemes a srácok facebook-oldalához csatlakozni, mert időnként megosztják a legjobb zenéiket.

Fotó: Visontai Márton

Ettől zseniális Budapest: sétálsz az utcán, a cipőd magasságában pedig lehet, hogy éppen három srác olyan cuccokkal kísérletezik, ami világszám.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!