Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Budapest és nevezetességei - Cikkek

Budapesti park mustra - Mega összeállítás + térkép

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

2014. március 21., péntek — Dezse Balázs

Az “üljünk be valahova” helyett már inkább a szabad levegőben gondolkozunk. A több hónapos, szürke hamuesős időjárás után életre keltek a napfényre éhes zöld színtestjeink, testünk fotoszintetizálni vágyik. Itt az idő, kapjuk fel párunkat, kutyánkat, gyerekünket, a szomszéd Ági néni unokáját, és hamuba sült pogácsát, aztán üljünk ki valahova. Ezzel a listával segítünk parkot választani. Mega-összeállítás.

Sportolós, piknikezős, közösségi

Margitsziget

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Margitsziget

1138 Budapest, Margitsziget
Részletek

A budapestiek legnépszerűbb parkja a multifunkciós Margit-sziget, ahol lehet futni, piknikezni, szórakozni, baseballozni, kutyát sétáltatni, tehát úgy igazából bármit, ami eszünkbe jut és a tavaszhoz köthető. Itt senki nem néz furán, ha egy kicsit elveszi az ember eszét a hormonpezsgés. A zenélő szökőkút kifejezetten jól körbeülhető, és akár egy egész éjszakát is el lehet mellette tölteni. Ha mindent tudni akarsz a Margit-szigetről, akkor itt bővebben olvashatsz róla.

Népliget

Fotó: Budapest Világnéző

Ez Budapest egyik legnagyobb parkja. Az 1860-es években kialakított terület pázsitos, fás, sétányos pihenőhely, ahol remekül lehet kutyát sétáltani, vagy a virágporgyűjtögető méhekről elmélkedni. A park közvetlen szomszédságában található a Népliget buszpályaudvar, tehát ha megjönne a kedvünk egy kis kalandhoz, akkor akár utazhatunk is.

Városliget

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Budapest

Városliget

1146 Budapest, Városliget
Részletek

A Városliget több ezer fával, kialakított pihenőhelyekkel, eldugott padokkal, Petőfi Csarnokkal, Vajdahunyad várral és Állatkerttel van felszerelve. Méretei szinte minden szabadidős tevékenységre alkalmassá teszik, és mivel közel akkora, mint az Endor bolygó, ezért bőven van elég hely arra is, hogy 74-Z típusú birodalmi lebegőmotorral cikázzunk a fák között.

Erzsébet tér

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Erzsébet tér

1051 Budapest, Erzsébet tér
Részletek

A köznyelvben sokszor “Erzsiként” előforduló tér kétségtelenül a város legnépszerűbb tere, amiről központi elhelyezkedése és szuper adottságai tehetnek: nagy zöldterületek, padok, árnyas fák, kutyafuttató, minden van itt a környéken, gördeszkaparkkal van felszerelve, A tér épp most esik át egy nagyszabású felújításon, ami egyébként rá is fért, mert az elmúlt években sikerült a belvárosi fiatalságnak egy cseppet lelakni a helyet. De ez nem meglepő, mert tény, hogy itt a legjobb a fűben borozás, és a kisbolt sincs messze.

Szabadság tér

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Szabadság tér

1054 Budapest, Szabadság tér
Részletek

Budapest talán legszebb tere a banknegyed közepén, egy igencsak frekventált helyen található, aminek az a jó oldala, hogy bárhonnan gyorsan megközelíthető. Igazából a hivatalos tavasz akkor érkezik el, amikor ezt a parkot ellepik a piknikező párok, a kutyájukkal frizbiző fiatalok és a padon üldögélő idősek. Itt mindenki megtalálja a kikapcsolódás lehetőségét. Külön jópontot kap a tér a nagyon szórakoztató, mozgásérzékelős szökőkút miatt is, ahol a felnőttek is szívesen játszanak.

Kossuth tér

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kossuth tér

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér
Részletek

A frissen átalakított Kossuth tér a régi nyomasztó külső után most a város leglátványosabb parkjai közé került. A részletek egyszerűek, de elegánsak, plusz van 33 méter magas országzászló, és középen egy hatalmas gránitburkolat. Persze nem ezen kell ülni, a tér két oldalán árnyas parkok kínálkoznak olyan padokkal, amelyekkel tavasszal valószínűleg a világ összes idejét el lehet majd tölteni az ücsörgés különböző változataival.

Kopaszi gát

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Kopaszi gát (Lágymányosi-öböl)

1117 Budapest, Kopaszi gát
Részletek

A Kopaszi gát, vagyis a Lágymányosi öböl a Duna jobb partjának egyik ikonikus pihenőhelye. Ezen a 10 hektáros területen éttermek, kávézók és teraszok nyíltak egy rendberakott, gyönyörű vízparti környezetben. Tökéletes kirándulóhely, ami még a lokálpatrióta pestieknek is kötelező.

Népsziget

Fotó: Futóversenyek

A Népszigetet valamiért  mindenki elfelejti, pedig a XIII. kerületben van, és egy elég nagy zöldterületről van szó a Hajógyári-szigettől északkeletre. Az 1960-70-es években elég nagy sportélet volt itt: rengeteg kajak- és kenutelepeket alakítottak ki, illetve télikikötőket is építettek. A sziget természetesen ma is remek hely az elvonulásra, a kikapcsolódásra, de biciklitúrák esetén is útba lehet ejteni.

Óbudai-sziget

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget)

1033 Budapest, Óbudai-sziget
Részletek

Sziget fesztivál miatt világszerte híres sziget az év többi részén nem annyira népszerű zarándokhely, viszont érdemes néha-néha idelátogatni, ha nyugalomra vágyik az ember. Az év legnagyobb részében nincsenek itt üvöltöző francia fiatalok, sem pedig a sört vízipisztollyal lövöldöző holland lányok (ez nagy kár), ami van viszont, az csend és nyugalom, fák, továbbá renegeteg kikapcsolódási lehetőség.

Szent István park

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Szent István park

1137 Budapest, Szent István park
Részletek

Ez Budapest egyik legnépszerűbb pihenőhelye, amely a Duna-parti elhelyezkedése miatt szuper kilátást biztosít a Margit-szigetre és a budai hegyekre. Jó időben gyakran akadnak itt különböző rendezvények, koncertek, de ezek nélkül is remek hely, ha kutyasétáltatásra, kéz a kézben sétálgatásra, vagy egy szabadban elfogyasztott reggelire vágyunk.

Millenáris park

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Millenáris Park

1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.
Részletek

Fiatalos és modern. Így lehetne talán a legjobban jellemezni a Mammut mögött lévő Millenárist, amely a sok kulturális esemény mellett egy tökéletes parkot is magáénak tudhat: rengeteg a pad, a zöld terület, de van tó kacsákkal, illetve egy hangulatos kávézó is. Tökéletes kiakapcsolódás, feltéve, ha betartjuk a park sok szigorú szabályát. Nem lehet például alkoholos italt bevinni, nem lehet kutyát bevinni, nem mehetünk bele a tóba és tilos szemetelni. Jó hír viszont, hogy vannak biztonsági őrök, biciklitároló és 10-től 23 óráig nyilvános wc is működik.

Olimpia park

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Olimpia park

1055 Budapest, Olimpia park
Részletek

A frissen felújított Kossuth tér és a Jászai között elhelyezkedő parkot idén újították föl, így ma már ez is egy olyan része a városnak, ahol szívesen töltjük el méregdrága szabadidőnket. Ez egy többfunkciós nyitott közösségi tér, ahol piknikezni, pihenni is lehet, de rekreációs funkciókat ugyancsak betölt. Hajóformájú mászókával, kutyafuttatóval egészül ki, valamint az Olimpiai játékok tiszteletére épült emlékművel, amiről egyébként a nevét is kapta.

Római-part

Fotó: Szántó Gerzson - We Love Budapest

Római-part

1031 Budapest, Római part
Részletek

Legendás zarándokhely azoknak, akik minden napjukat vízparton töltenék, hekket vagy lángost ennének, és talán meginnának mellé egy jó korsó sört a friss levegőn. Emellett a Római népszerű kerékpáros útvonal és futópálya is, de sok helyi választja ezt a szakaszt a kutyák sétáltatására. Jó időben kihagyhatatlan. Nem csak budaiaknak.

Hegyoldalak, panoráma, kirándulás

Gül baba türbéje

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Gül Baba türbéje

1023 Budapest, Mecset utca 14.
Részletek

A legromantikusabb romantika, amit Budapesten el lehet képzelni a Rózsakerthez és a legészakibb iszlám zarándokhelyhez, Gül baba türbéjéhez köthető. A Margit híd budai hídfőjétől nem messze magasodó parknál jobbat kívánni sem lehetne, ha a szabadban szeretnénk eltölteni az időt. A nyáron árnyékos fákban, és hangulatos padokban bővelkedő környék a szerelmespárok egyik kedvenc helye, de gyakran jönnek ide fiatal társaságok borozni, vagy inspirációra vágyó költők verset írni. Érthető.

Normafa

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Normafa

1121 Budapest, Normafa
Részletek

Nem kell hobbitnak lenni, ha az ember rengeteget akar sétálni, és el akar jutni egy hegyre. Itt egy kicsit olyan, mintha jó messzire mentünk volna a várostól: a levegő friss, a kilátás magáért beszél. Kirándulásra, családi programokra keresve sem találhatnánk jobbat, de akkor is érdemes ide elzarándokolni, ha valaki éppen írna egy könyvet, de nem jön az ihlet. És hogy mi az a Normafa? Schodelné Klein Rozália itt énekelte 1840-ben Bellini Norma című operáját, a dolog pedig annyira jól sikerült, hogy név megragadt.

A Gellért-hegy

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Gellért-hegy

1118 Budapest, Gellért-hegy
Részletek

A város közepén 235 méter magasan terül el a vadregényes romantika megtestesülése: parkok, fák, párok neveivel telefaragott padok, plusz a pesti oldalra nyíló kilátás a tuti képlet a tökéletes kikapcsolódáshoz. Rengeteg  jó tulajdonsága mellett különleges képessége még, hogy itt van a Filozófusok kertje, amely az egyik legideálisabb kiülős hely a városban szerintünk, de persze az is remek érzés, amikor az ember elindul és csak elvész valahol a hegyoldalban. Eddig mindenki meglett, szerencsére.

Vadregényes, első csók kompatibilis

Múzeumkert

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Magyar Nemzeti Múzeum

1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.
Részletek

Nemzeti Múzeum parkja elkerített sziget a város közepén, és egyébként a környékbeli egyetemisták egyik kedvenc helye, amikor épp nincs kedvük órára menni. De ez nem csak egy egyszerű park, hiszen a fűben ülés mellett választhatjuk a múzeum lépcsőjét, ahonnan remekül lehet sasolni egy kávéval/itallal a kézben, hogy mi történik a körúton, de ha el akarunk rejtőzni, akkor bevonulhatunk a susnyásba is, ahol csak azok láthatnak, akik ott vannak, ahol mi.

Károlyi-kert

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Károlyi-kert

1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 16.
Részletek

Az egykor egy barokk palotához tartozó kertet 1932-ben nyilvánították közkerté, azóta pedig a város egyik legtitokzatosabb, legvadregényesebb parkjaként tartjuk számon, sőt, viktoriánus leánykéréseket is el tudnánk képzelni ide. Az ELTE bölcsészkarának közelsége miatt, a jó időben sok diák jön ide olvasgatni, ismerkedni, de a modern játszótér miatt a családosok körében is nagyon népszerű. Negítívum, hogy kutyát és alkoholt elvileg nem szabad behozni.

Városmajor

Fotó: Wikipédia

Városmajor

1022 Budapest, Városmajor
Részletek

A budai romantika egyik fényes ékköve kétségtelenül a Városmajor, ahová pestiek viszonylag ritkán merészkednek, a helyiek körében viszont nagy népszerűségnek örvend. Tulajdonképpen semmilyen különleges képessége nincsen: nincsen alatta földgáz és Attila király sírjára sem itt fognak valószínűleg rábukkanni, de mégis van valami különleges varázsa, ami miatt nehéz megállni, hogy ne járjuk be az egészet, vagy ne pihenjünk meg az egyik padon.

Tabán

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Tabán

1016 Budapest, Tabán
Részletek

Tabán alatt a budai Várhegy, a Gellért-hegy és a Naphegy közé eső háromszöget szokás érteni, de valójában ehhez a városrészhez tartoznak a Gellért-hegy északi részének dimbes-dombos utcái és a Naphegy déli része is. Ez a terület egykor önálló településnek számított, de később Buda, majd pedig Budapest városrésze lett. Kezdetben két szintes, sűrűn épített házak jellemezték, ma viszont már főleg romantikus, bokrokkal és fákkal benőtt parkként tekintünk rá. Olyan hely ez, ahol még maga Jean-Jacques Rousseau is elmorzsolna egy szentimentális könnycseppet.

Mechwart liget

Fotó: Zöldkalauz

18 000 négyzetméteres park, amelyet 2010 nyarán teljesen felújítottak. Most a budai oldal egyik legszebb kiépített parkja, szökőkúttal, játszótérrel, díszkövekkel és rengeteg üldögélési lehetőséggel. Nem meglepő módon, főleg helyiek látogatják.

Vérmező

Fotó: Panoramio

Horrorisztikus neve ellenére ez egy igencsak békés rész, bár 1795-ben itt fejezték le Martinovics Ignácot és a társait. Itt, a vár árnyékában ma már viszont nyugodt az élet, az ég kék, a fű zöld, a fák lombjai dúsak. Tökéletes egy nagy sétára, vagy arra, hogy levigyük az ebet egyet futni, és leragadjunk egy padon az élet értelmén rágódva, ami, mint tudjuk, 42. 

Füvészkert

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

ELTE Füvészkert

1083 Budapest, Illés utca 25.
Részletek

Az ELTE különleges oktatási egysége és az ország első botanikus kertje, és nem csak a Pál Utcai Fiúk miatt népszerű. Olyan érdekességek között pihentethetjük itt megfáradt gondolatainkat, mint a 150 éves páfrányfenyők, az orchideák, és a több száz fajta különleges kaktusz. Tökéletes helyszín, ha az ember el szeretne kicsit bújni a világ elől, akkor pedig még jobb, ha ezt valaki mással szeretné megtenni.

Feneketlen-tó

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Feneketlen-tó

1114 Budapest, Frankfurt-sétány
Részletek

Feneketlen-tó 1877-ben alakult ki, amikor a téglagyár munkásai agyaggödröt ástak ide. Még mindig jobban jártak, mint a Gyűrűk Ura törpjei, akik mohón, túl mélyre ásva egy démot szabadítottak ki véleletlenül. Ma már a Kosztolányi Dezső téren nyoma sincs kéngőznek, és oligocén kori agyagra sem gondolunk, hiszen ez a hely számunkra a pihenést, a piknikezést, a romantikus összeölelkezést és a bután semmibe nézést jelenti.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!