Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Budapest és nevezetességei - Cikkek

Budapest 2014: így változott a város idén

Fotó: Bódis Krisztián - WLB

2015. január 7., szerda — Bagi László

A tavalyi év végén összegyűjtöttük nektek a 2014-re várható budapesti fejlesztéseket, az év végéhez közeledve pedig mérleget vontunk és megnéztük, mi minden készült el idén: eredeti formában helyreállított műemlékek, az új metróvonal látványos állomásai, felújított közterek, zöld parkok - bőven van még tennivaló, de a város rendezettebb és szebb lett 2014-ben.

A legnagyobb - és legjobban sikerült - fővárosi fejlesztések közt volt idén a Kossuth tér rendbetétele. Az építkezést sokan kritizálták, azonban a befejezés után mindenki meggyőződhetett, hogy megérte a várakozás: a térkő elegáns lett, a korábbinál több a pad és a zöld felület, az egész tér áttekinthető, ami csak kiemeli Steindl Imre épületének karakterét.

Fotó: Bódis Krisztián - WLB

Az akkor még bőven épülőfélben lévő területet Tima Zoltán építésszel jártuk be az év elején, aki számos érdekességet mesélt nekünk, majd tavasszal megnéztük az elkészült teret is.

Fotó: Balkányi László - WLB

Idén befejeződött a Parlament épületének évtizedek óta tartó felújítása, eltűntek az állványok, valamint megújult az épület díszkivilágítása is. Elsőként néztük meg a tér északi része alatt kialakított új látogatóközpontot, aminek egyik fő látványossága a Parlament makettje. Jó időben az itteni Duna-parton horgonyoz ezentúl a szépen felújított S. M. S. Leitha múzeumhajó: a Lajta monitor a Monarchia egyik utolsó hadihajója volt; tényleg megéri megnézni. A Kossuth tér és környéke nemcsak a városlakók számára lett sokkal kellemesebb, hanem a látogatók számára is sokkal több látványosságot kínál, és a korábbi balkáni viszonyokat elhagyva sokkal rendezettebb lett.

Fotó: Balkányi László - WLB

Nem kevésbé fontos a Ferenciek tere átalakítása: faltól falig megújult maga a tér az Egyetemi Könyvtártól a ferences templomig, a felszabadult területet pedig aluljáró és füstölő buszok helyett végre új kávézók és ezek teraszain napozó emberek foglalják el.

Fotó: Bódis Krisztián - WLB

A feleslegesnek bizonyuló, óriási területet elfoglaló aluljáró betemetésével sokkal tágasabbak és elegánsabbak lettek a híd felé vezető szakasz közterei is. A Klotild-paloták egyike már díszkivilágítást kapott, az egykori Királyi bérpalota és a Párizsi udvar pedig a közeljövőben szintén megújul.

Fotó: Balkányi László - WLB
Fotó: Bódis Krisztián - WLB

Szintén jól sikerült a Batthyány-örökmécses körüli utcák, valamint a népszerűsége miatt lelakott Erzsébet tér rekonstrukciója, amit a Design Terminálnak helyet adó, Bauhaus és szocreál elemeket is felvonultató egykori buszállomás felújítása követett.

Fotó: Bódis Krisztián - WLB
Fotó: Bódis Krisztián - WLB

Az előzőeknél megosztóbb a Madách tér: ahogy korábban is leírtuk, autók nélkül sokkal használhatóbb és emberközelibb lett a terület, de a felhasznált anyagok minősége, a terv átgondolatlansága azonban hagy némi hiányérzetet és így a tér jelenleg nem éri el Wälder Gyula a teret körülvevő téglaépületének építészeti színvonalát.

Fotó: Balkányi László - WLB

Nemcsak közterek, hanem jelentős zöldterületek is újjászülettek idén: az újjáépített és immár szobrászatilag is korhű módon helyreállított Margit híd közelében fekvő Olimpia park éppúgy alkalmas egy kellemes Duna-parti piknikre, mint például egy focimeccsre, a korábban rossz hírnévnek örvendő józsefvárosi Teleki térre szinte rá sem lehet ismerni, a kelenföldi Bikás park is sokat fejlődött, a futópálya mellé sportpályák, szabadtéri kondipark és kis tó kerültek, valamint újjászületett a margitszigeti Japánkert is.

Fotó: Balkányi László - WLB
Fotó: Balkányi László - WLB

A Várkert Bazár felújítását sokan és sokféleképpen próbálták bemutatni. Véleményünk szerint a többszörös, bohózatba illő átadási ceremóniákon túl kell lépni, hiszen a felújítás fontos lépés a város életében. Ybl Miklós egyik fő műve a város egyik kiemelt pontján fekszik, egyedi és megismételhetetlen. Az idén 131 éves épületegyüttes és az eddig elhanyagolt neoreneszánsz kert megmentése tényleg az utolsó órában történt. A Várkert a főváros egyik top látványossága lehet a jövőben.

Fotó: Juhász Norbert - WLB
Fotó: Balkányi László - WLB

A négyes metró valójában egy választási Jolly Joker volt, hiszen hosszú éveken keresztül lehetett főpolgármesteri választást nyerni az építés puszta ígéretével. Ennek a mókás-tragikomikus időszaknak vége, hiszen idén márciusra elkészült a hetvenes évek óta (!) tervezett vonal. Természetesen lehet a költségeken, az állomások elhelyezkedésén és a vonal hosszán vitatkozni, de a metró sokak életét könnyíti meg, az ingatlanok az állomások környékén értékesebbek lettek és csökkent a környezetszennyező buszok száma is a vonal mentén. Ami pedig osztatlan sikert aratott, az a tíz állomás kialakítása. Már most látni olyan turistákat, akik nem is feltétlen az utazás miatt ereszkednek le a föld alá, hanem az építész szakma által is díjazott állomásokat szeretnék végigfotózni - így tett Bódis Krisztián is, aki a metró első napját fényképezte nekünk végig.

Fotó: Bódis Krisztián - WLB

A város közlekedését érintő fejlesztéseket tényleg nagyon hosszan lehetne sorolni, ezért ezek közül itt most csak néhányat emelünk ki. Apróbb zökkenőkkel, de elindult a régóta várt bérbiciklirendszer: a MOL BUBI számos európai város hasonló rendszereinek tapasztalatai alapján fejlesztették ki és a jelek alapján igencsak sikeres. Újjáépült és füvesítve lett több villamospálya, a legismertebb ezek közül az 1-es vonal, amelynek szerelvényei hamarosan a Fehérvári útig közlekednek, elhaladva többek közt a Tüskecsarnok mellett.

Fotó: Kiripolszky Csongor - WLB

A húsz év után befejezett épületben egyszerre 4000 fő foglalhat helyet, így alkalmas sportversenyek és koncertek megrendezésére is, a tömegsportot pedig a számtalan edzőterem - valamint a hamarosan megépülő új uszoda - szolgálja.

Fotó: Balkányi László - WLB

Budapest utánozhatatlan adottságai közül is az egyik legjobb, hogy míg más fővárosokban csak uszodákat találunk, nálunk számos gyógyfürdő üzemel, amelyek most ráadásul komoly fejlesztésekbe fogtak.

Fotó: Rudas Fürdő

Befejeződött a Rudas felújítása, így az épület egyik végén több száz éves török kori medencékben, a másik végében a legmodernebb wellness-részlegben ejtőzhetünk. A szaunázás után kevés pihentetőbb dolog van, mint felmenni a tetőteraszon található szabadtéri jakuzzihoz, majd gyönyörködni a pesti panorámában. Szintén megújult a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda és a ferencvárosi Dandár is.

Fotó: Balkányi László - WLB

Kelenföld igen sűrűn lakott, de évtizedek óta nem volt saját temploma, ezért egy kívülről nem túl sokat mutató, de belülről modern és visszafogott templomot építtettek a helyi katolikusok. A Bosnyák téri templom a második világháború vége óta várt a befejezésre, ami a torony megépülésével most teljessé vált.

Fotó: Balkányi László - WLB

Emellett befejeződött az egyik leglátogatottabb budapesti műemlék, a Mátyás-templom, valamint a klasszicista Kálvin téri református templom felújítása is.

Fotó: Balkányi László - WLB

Budapesten a hetvenes évek óta nem épült stadion, így a Fradi új, európai színvonalú otthonára már szükség volt a városban. Az aréna éppúgy alkalmas focimeccsek, mint koncertek vagy bokszgálák megrendezésére. Az épület funkciói végiggondoltak, a környezettudatos részleteknek köszönhetően pedig szó szerint zöld stadion épült.

Fotó: Nagy Anita - WLB

Évtizedek óta omladozott a Gomba épülete a Móricz Zsigmond körtéren. A jól sikerült rekonstrukció a hatalmas üvegfelületekkel és sok betonnal megőrizte az épület könnyed eleganciáját, amelyet éjszaka csak fokoz a tető alatti vonalon futó világítás. Az eredetileg HÉV-megállónak épült épületben BKK-ügyfélszolgálat és kávézók nyitottak.

Fotó: Balkányi László - WLB
Fotó: Balkányi László - WLB

A Dísz téren álló Honvéd Főparancsnokság felújítása is évtizedek óta beszédtéma volt. Az épületet úgy sikerült új életre kelteni, hogy nem tettek hozzá és nem is vettek el semmit belőle, csak a meglévő értékeire és a megmaradt elemekre koncentráltak. Ugyanez igaz a Vigadó épületére is, amely hosszú rekonstrukció után készült el.

Fotó: Balkányi László - WLB
Fotó: Balkányi László - WLB

Befejeződött a Ludovika Campus főépületének rekonstrukciója is. A Közszolgálati Egyetem által használt helyiségek megőrizték a régi épület értékeit, de megfelelnek az oktatás mai követelményeinek is. Az egyetemváros építése folytatódik, így egy-két éven belül valószínűleg rá sem lehet majd ismerni a kissé lepusztult Orczy-kertre

Fotó: Bódis Krisztián
Fotó: Balkányi László - WLB

Ha mérleget kell vonnunk, azt látjuk, hogy felgyorsult a belváros megújulása, egyre több a rendezett, európai köztér és sok történelmi értékről kerül le a por- és koromréteg. Van még tennivaló a belvárosban is, a rozsdazóna megújulása közel sem ilyen ütemű, de Budapest mindezzel együtt jelentős fejlődést élt át az elmúlt időszakban. Az év elején összegyűjtöttük nektek a várható fejlesztéseket, ezeknek a nagy része valóban elkészült - ami pedig a jövő évre maradt, arról hamarosan egy újabb összeállítással jelentkezünk.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!