Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Budapest és nevezetességei - Cikkek

Blaha – a főváros olvasztótégelye

Fotó: Bódis Krisztián

2014. április 21., hétfő —

A Blaha Lujza tér aluljárója a főváros lüktető középpontja, különböző népek, kultúrák és társadalmi rétegek metszéspontja. Szinte mindent lehet itt kapni a csipkés fehérneműtől a csilllámos, mikulásos mobiltokig. Állandóak verekedések és a lopások is. Mégis vannak olyanok, akik semmiért sem cserélnék el „Blahás életüket”.

Blaha Lujza tér

1085 Budapest, Blaha Lujza tér

Budapestet nem lehetne elképzelni az örökké hömpölygő, olykor szívszorítóan nyomasztó és veszélyekkel teli Blaha Lujza tér nélkül. A teret nemzetünk „csalogányáról”, Blaha Lujzáról, a híres színész- és énekesnőről nevezték el 1918-ban. A művésznő a Rákóczi út és az Erzsébet körút sarkán álló házban, a Nemzeti Színházzal szemben lakott. A színház a XIX. század közepétől állt itt, a budapesti 2-es metró építése miatt a felújításra szoruló épületet végül 1964-ben felrobbantották. Az aluljáró pedig 1966-ban épült meg.

Fotó: Bódis Krisztián

Miután bemutattuk az Astoriát, aluljárós sorozatunk következő részében a Blaha földalatti világát térképeztük fel. Olyan emberekkal beszélgettünk, akikkel szinte minden nap találkozhatunk, de történetüket eddig nem ismertük.

Fotó: Bódis Krisztián

Népek tengere

Az aluljáró egyszerre idézi fel bennünk a balkáni és a távol-keleti piacok miliőjét. A koszos, földalatti dzsumbujt egy jó ideje a portyázó galambok is a birtokukba vették. Itt minden sarokból szomorú kilátástalanság és nyomor hunyorog ránk. Ez az a hely, ahol szinte bármit lehet kapni – nagy előnye az olcsóság – van itt táska-, cipőbolt, mobilárus, parfüméria, vegyeskereskedés, virágárus és még fehérnemű boltocska is. Az aluljáróban körülbelül fele-fele a külföldi és magyar árusok aránya - vannak itt afrikai, arab vietnámi eladók is. A legtöbb külföldi boltos alig, vagy nem is beszél magyarul. Bizalmatlanok, a fényképezőgép láttán pedig a legtöbben elijednek.

Fotó: Bódis Krisztián

Azért így is akadt olyan, aki szívesen mesélt. A mobilboltos Salem Ossama eredetileg idegenvezetőként dolgozott Egyiptomban. Budapestre magyar származású felesége miatt költözött 15 éve, négy gyermekük született. Mint mondta, egyszer már megpróbálták kirabolni, de a tolvaj után futott és visszaszerezte tőle a telefont. „Szinte semmit sem ér a térfigyelő kamera és a rendőrök jelenléte sem segít sokat” – magyarázta.

Fotó: Bódis Krisztián - Salem Ossama

Őslakosok

Ottjártunkkor egy utcalakó társaság stílszerűen épp Kylie Minogue szájtátós plakátja alatt szalonnázott. A banda egyik tagját, a kalapos Luigit szinte mindenki ismeri a téren. Negyven éve zenél, évekig Stuttgart utcáin is gitározott. Sokan már a neten terjedő videókban is hallhatták énekelni. 

Itthon a rendőrök gyakran elzavarják őket az aluljáróból, Németországban azonban egészen más a rendszer. Miután igazoltatják, kihívják a Caritast, akik meleg pokróccal és élelemmel látják el a hajléktalanokat. Elkeseredve mesélte, hogy pár napja ellopták a gitárját, így azóta nem tud zenélni. „Pénzadományok helyett sokkal nagyobb szükségem lenne egy új hangszerre” – magyarázta.

Az italra gyűjtő Ilona szintén évek óta az utcán élÖt gyermeke van és már több unokája is. Családtagjainál azonban nem szeretne lakni. „Gyakran látogatom a lányaimat, de úgy érzem, zavarnám őket, ha odaköltöznék.” Nem szívesen megy szállóra sem, mivel Budapesten nagyon kevés, a páros, koedukált szálló. „Nem szeretek sorban állni, és a párom nélkül nem szeretnék menni sehova” – árulta el.

Fotó: Bódis Krisztián - Luigi

Bűntanya

Sokak a tömeget és a zsúfoltságot használják fel pénzszerzésre. Hajni adománygyűjtő, könyvjelzőket árul, szinte egész nap mélyben van. Szerinte nagyon veszélyes a tér. Pár napja például két gyerekes nő kapott hajba, végül a rendőrök választották szét őket. A lopások is mindennaposak, – táskákat másodpercek alatt kinyitják a zsebesek vagy egyszerűen kicsalják a pénzt a gyanútlan járókelőktől. „A térfigyelő kamerák beszerelése óta nagyobb a biztonság, például azóta alig vannak seftelők” – tette hozzá.

Az általunk megkérdezett járókelők nagy része napközben gyakran megáll az aluljáróban, vásárol a kisboltokban. Este azonban,  amikor „kinyílik Mordor kapuja” a lehető leggyorsabban rohannak át az aluljárón.

Fotó: Bódis Krisztián

Acélidegek

A földalatti tér egyik szenzációja – a járókelők kedvence – a futurisztikus szerelésben pózoló acélember. Váci Zeusz akár hat órát is képes a furcsa pózban állni mozdulatlanul. Szerinte művészi tevékenység az amit folytat és ebből is él. Mint mondta, évekig a Váci utcában „szobrozott” azonban az utóbbi időben kiszorították onnan. „Gyakran bábukat tesznek ki a kereskedők, és sokan tévesztik őket össze az igazi élőszobrokkal, inkább azoknak dobnak be pénzt” – magyarázta.

Fotó: Bódis Krisztián - Váci Zeusz az érdeklődés középpontja

Virágok közt

Illatozó nárciszok és orchideák közt találtuk meg Magdit, aki mintegy 15 éve dolgozik virágárusként. Már több aluljáróban is árult, szerinte a Blaha az egyik legveszélyesebb hely ezek közül. Habár amióta vannak térfigyelő kamerák nagyobb a biztonság, de késelésekkel a mai napig lehet találkozni. Szerinte a legzavaróbb az, amikor Szilveszterkor megjelennek a petárdások és az aluljáróban durrogtatnak.

Reggel héttől este kilencig a földalatti butikban rostokol. Szinte mindenkit ismer már itt, gyakran odaköszönnek neki a járókelők, vannak állandó vevői is. A virágok ugyan nem olcsóbbak mint az utcai bódékban, de nagy a választék és különösen szép a csomagolásuk is.. Mint mondta,  nem szívesen dolgozna utcai bódéban, már megszokta az aluljárós létet. "Imádok kirakatot rendezni, virágokat csomagolni. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek a munkájuk egyben a hobbijuk is” – büszkélkedett.

Fotó: Bódis Krisztián - Magdi és a virágok

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!