Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Budapest és nevezetességei - Cikkek

A Liszt Ferenc téren adták át a tizedik köztéri biciklipumpát

Fotó: Rácmolnár Milán / BVA

2017. május 17., szerda — Tompos Viktor

Felavatták a tizedik közösségi kerékpárpumpát a Liszt Ferenc téren, az év végén pedig már húsz helyen fújhatjuk fel bringánk kerekeit városszerte. A köztéri szerkezetek minden szeleptípushoz tudnak csatlakozni.

Fotó: Rácmolnár Milán / BVA

Újabb állomásához érkezett ma a főváros köztéri kerékpárpumpa rendszerének kiépítése a Liszt Ferenc téri tizedik darab átadásával. Mint arról már beszámoltunk tavaly nyári cikkünkben, a program három különböző gyártmányú eszköz Bálna melletti közpumpa tesztjével kezdődött. A folytatásban a próbán legjobban teljesítő magyar termékkel télen kezdték el benépesíteni Budapestet, és még további tíz pumpát helyeznek el városszerte az év végéig.

Fotó: Rácmolnár Milán / BVA

A Fővárosi Önkormányzat és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. programjában a Magyar Kerékpáros Klub nyújtott szakmai segítséget a legmegfelelőbb szerkezet és helyszínek kiválasztásában. A szervezők igyekeztek úgy lefedni egész Budapestet, hogy a fontosabb bringaútvonalak biciklitámaszai mellé kerüljenek a gumik felfújását segítő berendezések. A BVA oldalán pumpatérképet is találunk.

Fotó: Rácmolnár Milán / BVA

A vandálbiztos, betonba rögzített pumpák mutatják a keréknyomást és az összes elterjedt szeleprendszerhez csatlakoztathatók. A megújult sötétkék Budapest arculatot magukon viselő szerkezetek oldalán mellékeltek használati útmutatót és elérhetőséget is meghibásodás vagy rongálás esetére.

Fotó: Rácmolnár Milán / BVA

Az eddigi tapasztalatok szerint a pumpák jól vizsgáztak és még focilabda vagy babakocsi gumijának felfújására is alkalmasak, a projektgazdák pedig folyamatos karbantartást ígérnek. Íme, a tíz helyszín, ahol orvosolni tudjuk nyomásproblémáinkat:

  • Hűvösvölgyi út, 
  • Római Part, 
  • Újpest - Városkapu, 
  • Liszt Ferenc tér, 
  • Kápolna utca (X. kerület), 
  • Szent Gellért tér, 
  • a Margit-sziget északi
  • és déli része, 
  • Pesti út (XVII. kerület), 
  • Weiss Manfréd út (XXI. kerület)

A pumpaavatón a bringás civil szervezet képviselőjétől megtudtuk, hogy a legfrissebb felmérés szerint a budapestiek hét százaléka jár rendszeresen kétkerekűvel, az országos arány pedig eléri a 25 százalékot. Van igény tehát a jól felfújt bringabelsőkre.

Fotó: Rácmolnár Milán / BVA

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!