A kormányzati Budapest-politika szakmai műhelye nem új cégként, hanem az évek óta működő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával jön létre.

A Budapest Fejlesztési Központ (röviden: BFK) feladata lesz a városépítésben való közreműködés, a kormányzati budapesti közlekedéstervezési, várostervezési munka elvégzése, a fővárosi önkormányzattal való együttműködés, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatása, részben döntéseinek végrehajtása. A központ emellett városkutatásokat folytat, gyűjti a nemzetközi tapasztalatokat, legjobb gyakorlatokat, valamint szakmai konferenciákat, társadalmi párbeszédet is szervez majd budapesti ügyekben.

A BFK nem új cégként, hanem az évek óta működő Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja átalakulásával jön létre, tulajdonjogát a Miniszterelnökség gyakorolja. Létrejöttével a kormány a budapestiek érdekében végzett fejlesztési feladatait rendezi új szervezeti keretbe, nem vesz át önkormányzati feladatokat, hatásköri változás nem történik, ilyen kormányzati szándék nincs.

A fejleményekről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár tájékoztatta az MTI-t. Fürjes Balázs az új Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójánakVitézy Dávidot kérte föl, aki a felkérést elfogadta.

Meggyőződésünk, hogy Vitézy Dávid személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent a kormányzati Budapest-munkában. Vitézy Dávid a BKK korábbi sikeres vezetőjeként az egyik legtapasztaltabb, legjobb városfejlesztési szakember, remekül fognak együtt dolgozni Fürjes államtitkárral” – fogalmazott Gulyás Gergely. Fürjes Balázs szerint Vitézy Dávid „remek igazolás, nagy munkabírású, fiatalon is tapasztalt klasszissal gyarapodott a kormányzati Budapest-csapat.” Vitézy Dávid kompetens vezető, tudását Karácsony Gergely is nagyra tartja, nem véletlenül kérte föl a BKK vezetésére – fűzte hozzá.

Vétek lenne kihagyni őt a budapesti munkából. Ezért kerestem meg azzal, hogy ha már nem vállalta a BKK vezetését, szálljon be a városépítésbe az új Budapest Fejlesztési Központ vezetőjeként. A fővárosiak nyernek azzal, hogy Vitézy Dávid elfogadta a felkérést” – mondta el Fürjes Balázs, hangsúlyozva: „Budapest nem csatatér, a város fejlődése mindannyiunk közös ügye, a budapestiek együttműködést várnak a kormánytól és városvezetéstől, nem háborút.„ Mint fogalmazott: „Vitézy Dávid, akit minden oldal elfogad, akinek szakértelmét mindenki elismeri, hasznos szereplő lesz a fővárossal közös munkában”.