Az apró lépések is számítanak, sőt, azok számítanak igazán, ha a klímaváltozás mérsékléséről van szó. Egy kreatív tudástár abban segít, hogy anélkül sajátítsuk el a zöld szemléletet, hogy belehülyülnénk a betarthatatlan elvárásokba.

Az Urbanplayer adta hírül, hogy elkészült a magyar Hannabi dizájnbútor márkáhozköthető Zöld Bakancslista. Az egyedi bútorokat gyártó vállalkozás vezetői eddig egy, a környezetvédelem és zöld életmód témában létrehozott Facebook-oldallal segítették a tájékozódásban az arra nyitott közönséget, most pedig egy tapasztalatcserére sarkalló Facebook-csoportot is létrehoztak.

Rácz Anikó és alkotótársai (a szintén ötletgazda Sós Dóra, Dubóczky Anna grafikus, valamint Tompa Bori, Csordás Levente illusztrátorok) hónapokra lebontva veszik sorra a teendőket és ötleteket, amelyekre felépíthetjük a fenntartható életmódváltást az év első hat hónapjában. Fontos, hogy nem egyszerre kell mindent elsajátítani; érdemes apránként belevágni, és nem rögtön maximalizmussal közelíteni a témához, és csak annyit vállalni, amennyit elbírunk, amennyit az erőforrásaink, élethelyzetünk lehetővé tesz.

A január a tervezésé, a február és március a külső és belső energiák okos használatáról szól. Április a víz hónapja, majd májusban és júniusban nagyító alá vesszük a vásárlói szokásainkat és felkészülünk a júliusi Zero Waste-re, ami lássuk be, elég komoly kihívás egy duplán becsomagolt védőgázas világban. Ha túléltük, júliusban frissítjük a második félévet, jön a Zero Waste nyaralás, a közlekedés, és a tudásmegosztás témája, majd decemberben adományozással zárjuk le az első zöld évünket” – írják a bakancslista bevezetőjében.

Az alapvető háztartási tudnivalókon kívül a pszichológiai faktor is erős, a tippek (főleg az első hónapokéi) arra is jók, hogy kicsit összekapjuk magunkat, elrendezzük a mindennapokon eluralkodó feszkót, lelassítsunk és befelé figyeljünk. Januárban ennél több nem is biztos, hogy szükségeltetik. Hajrá!

A Zöld Bakancslistát itt találod!