December elején nyitotta meg kapuit az V. kerület Arany János utca 7. szám alatt az Archivo Pop-Up Photo Gallery, ami egészen karácsonyig tart majd nyitva, mindennap déltől este 21 óráig. A galériában három fiatal hazai fotóművész képeit tekinthetjük meg, sőt meg is vásárolhatjuk azokat, amivel ráadásul még jótékony célt is szolgálunk. De a galériába akkor is érdemes betérni, ha nem vásárolunk, egyfelől a remek fotók, másfelől pedig az otthonosan barátságos hangulat miatt. Visszafogottság, letisztultság, fehér falak és minimalizmus jellemzi az Archivo Pop-Up Photo Gallery-t, ahol tényleg az elsőrangú képeken van a hangsúly.

Akik jártasak valamennyire a magyar fotóművészetben, azok számára ismerősen csenghet Bakonyi Bence, Dóka Béla és Álovits Bálint neve. Utóbbi nevéhez fűződik az úttörő kezdeményezés, az Archivo Pop-Up Photo Gallery, melynek alapvető célja, hogy a magyarországi kortárs fotóművészetet minél több helyre és emberhez eljuttassa, és így szélesebb körben ismertté is tegye. Arra ösztökélnék ezzel a kortárs magyar fotográfia hazai szerelmeseit, hogy belevágjanak a számukra tetsző művészek műveinek gyűjtésébe. 

Az ötletet egy külföldön több helyen is létező gyakorlat adta. Azok a kiadók, melyek megjelentetik a művészeik monográfiáit, a nagyobb vásárokon azok limitált kiadásait is elérhetővé teszik, vagyis a könyv mellé a vásárló kap egy keret nélküli, kisméretű, aláírt és sorszámozott printet is az adott művész egyik munkájából. Álovits Bálint ezt adaptálta és transzformálta az itthoni viszonyokra. Úgyhogy aki karácsonyig betér az Arany János utcai galériába, a három fiatal, hazai fotóművész munkáit nemcsak megtekintheti, de ha tetszik neki valamelyik, akkor meg is vásárolhatja azt. 

Álovits Bálint szerint a kezdeményezés misszióként is felfogható. Manapság Magyarországon ugyanis még elég mostohán bánnak a fotóművészek munkáinak gyűjtésével. Ha valakinek lenne erre elkölthető pénze, inkább ruhát, órát vagy egyéb drága használati tárgyat vásárol, ha pedig mégis a művészet mellett tör lándzsát, akkor meg inkább festményekre költ. Az Archivo Pop-Up Photo Gallery megnyitásával viszont azt szeretnék elérni, hogy ez a helyzet megváltozzon. 

Bakonyi Bence, Dóka Béla és Álovits Bálint elismert fotóművészek, akik jelen vannak hazai és nemzetközi galériáknál, munkáikkal gyakori vendégei a nagyobb vásároknak. Rendszeresen adnak el képeket, de jellemzően inkább külföldre. Itthon egyelőre nehezebb ügy értékesíteni egy-egy nagyobb méretű fotót, mert az ár magas, akár többezer euró is lehet. Ezért azt találták ki, hogy a pop-up galériában és az ehhez szervesen kapcsolódó, január elsejéig élő online felületen eladásra kínálják néhány munkájukat, a megszokottól kisebb méretben, alacsonyabb, szinte bárki számára elérhető áron.

Olyan munkák szerepelnek a kínálatban, melyek nemcsak megtalálhatók a művészek archívumaiban, de fontosak is a számukra. Vannak köztük kisebb sorozatok, képpárok, és akadnak köztük olyanok is, melyek a művészek korábbi sorozataiból maradtak ki, ezért ezek sosem kerültek eladósorba, talán annyira nem is ismert fotográfiáik. 

A képek felkasírozva, a lehető legjobb minőségben és bekeretezve (barna tölgyfa vagy fehér hársfa keretben) kerülnek eladásra, ezért a vevőnek már csak annyi a dolga, hogy hazavigye, és a falra akassza. Méret tekintetében a fotók kerettel együtt 40 cm szélesek és 25 cm magasak. Minden képből 10 db-ot adnak el, az ár pedig igazán nem magas: 45 ezer Ft (130-150 euro). Ráadásul még nemes célt is szolgálnak a vásárlók, hisz minden kép árának 5%-a a Segítő Angyalok nevű alapítványhoz kerül, ami hajléktalanok és hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetésével és szórakoztatásával foglalkozik. 

Amennyiben működik a dolog, akkor jövő év áprilisában egy újabb pop-up galéria nyílik majd Budapesten, a tervek szerint még több hazai művész bevonásával. Karitatív tartalom akkor is társul majd a művészet mellé, a tervek szerint szegény, de tehetséges gyerekek támogatására mennek majd az akkori 5%-ok. Április után pedig Londonban is nyílik egy hasonló alkalmi galéria a kortárs magyar fotó külföldi népszerűsítése céljából. Ami abszolút érthető, hiszen a magyar fotóművészet nemcsak színvonalas, hanem világszínvonalú, és ezért a jelenleginél jóval nagyobb figyelmet érdemel.