A téli időszak nemcsak a hideg érkezését jelenti, hanem szezonváltást is a gasztronómiában. Új ízek, hangulatok jelennek meg ilyenkor, a legjobb éttermek szakácsai az ünnepekre hangolódva álmodják meg az új évszak lélekmelegítő finomságait. A La Perle Noire alkotói már gőzerővel tervezgetik az étlapot és az itallapot, mi pedig bepillantottunk a kulisszák mögé, ahol nemcsak a téli à la carte menübe futottunk bele, hanem megtudtuk, milyen különleges finomságoké lesz a főszerep karácsony és szilveszter este, és hogyan készülnek fel az idei céges rendezvények megvalósítására, ahol örömmel közreműködnek minden változatos igényt kielégítve.

Lőricz György étel-, Mesterházy Péter pedig az italfronton erősíti a La Perle Noire csapatát, egymást inspirálva, egymáshoz igazodva találják ki azokat a különleges, nem mindennapi gasztronómiai költeményeket, amelyekért idén télen is érdemes lesz ellátogatni hozzájuk. Minden évben valami klasszikusból valami egészen újat sikerül megteremteniük, így ezúttal is ismerős ízekkel találkozhatunk, de új köntösbe bújtatva.

Természet inspirálta fogások

A sok szép és ízletes fogást elnézve nem állhattuk meg, hogy ne tegyünk egy próbát velük mi is. A természet, mint téma már messziről látva is visszaköszön a tányérunkról, mind az ízekben, mind a megjelenésben. ,,A téli menü hangulata tükrözi az időjárást, kissé borús, ködös, hűvös” – osztja meg velünk koncepcióját Gyuri. Alapanyagokként gomba, gesztenye, fenyő jelenik meg a leglátványosabban, és számítani lehet az olyan nehezebb húsok jelenlétére is, mint a gyöngytyúk, továbbá előkerül  alapanyagként a birs és a csipkebogyó is.

Az idei ünnepi előrejelzés: étel az italban és ital az ételben

A karácsony és a ponty kéz a kézben járnak, ezt a La Perle Noire-ban sem tervezik másképp. Ezért egészen biztos, hogy a téli menü szereplője lesz az akasztói ponty, a különböző házi füstölésű ételek, a halászlé és a máj. Négyfogásos polgári menü jellegű, reformételekkel készülnek, mindenki által ismert, de újragondolt darabokkal, és öt pluszos fine dining-gal. ,,Egy pörköltből is ki lehet hozni olyat, amin meglepődhetünk” – vallja Gyuri, aki folyamatosan tartósít, savanyít, fermentál, ahogy azt nagymamájától tanulta, Peti pedig olyan alapanyagokat von be a koktélok kikeveréséhez, amik a tányéron is szerepelnek.

Szarvasgombás old fashioned 4 cl single malt scotch 2 teáskanál barna cukor 1 cl citromlé 1 db tojásfehérje 1 réteg reszelt szarvasgomba 2 csepp angostura bitter

Új fűszerek is megjelennek a téli menüben, amik illatukkal segítenek ráhangolódni az évnek erre a bensőséges időszakára: fenyőmag, mézvirág, csipke, marinált gomba. Az ételek tervezését a gasztroművészek saját emlékeik és az utazásaik alatt szerzett legkedvesebb tapasztalataik bevonásával, nosztalgikus téli érzéseikből inspirálódva keltik életre. A tervezés eredménye a már megszokott kifogástalan minőségű izgalmas ételvariációk, elegáns exkluzív tálalásban. Lesznek kikacsintások nemzetközi klasszikusok felé, de alapvetően a magyar ízlés olvasztótégelyébe születnek újra ezek az ételek is.

A fenyő megteremti a hidat a gomba és a gin között, hiszen mindkettőben fontos szerepe van ennek a téli alapanyagnak. Az étel és az ital jól kigondolt csapatot alkot, nem csak alapanyagukban, de ízükben és a színvilágukban is harmonizálnak egymással a téli menüben. A téli koktéllapra november végén váltanak, olyan szívmelengető ízek bevonásával, mint a csokis mogyoró, a sóskaramell, a mandula és a szilva. ,,A koktélokat alkoholmentesen is el tudjuk készíteni, hiszen nem a szeszre épülnek, hanem az ételhez passzoló alapanyagokra”– avat be minket Peti a téli koktélok varázslatos világának alapelveibe. A hideg okozta didergés elűzésére kiváló meleg koktélok közül válogathatunk, amelyek teára, kávéra, forró csokira épülnek. A desszerteknél megelevenedik a téli erdő varázsa, így a szemet is jól kell lakatni. ,,Ha a fogyasztás élményéhez egy emléket is tudsz kapcsolni, jobban fog esni az étel, és ha a desszert megmosolyogtat, már nyert ügyed van!” – vallja az alkotó.

A La Perle Noire már éve óta hódol az ünnepeknek, ezért decemberben is minden héten csütörtökön, pénteken és szombat bárzongorista és a kísérője segítenek minket átszellemülni, hangulatosan feldíszített teraszukon pedig a céges karácsonyi rendezvények résztvevői élvezhetik a legkedveltebb téli finomságokat, mint a puncs, a sült gesztenye, a kürtőskalács és a forralt bor. S ha a szentestét és a szilvesztert is ebben a miliőben szeretnénk eltölteni, arra is van lehetőség, hiszen nincs más dolgunk, mint asztalt foglalni a számunkra legkedvesebb év végi ünnepre.