Arra ösztönöznék a járókelőket, hogy lassuljanak le, töltsék stresszmentesen ezt az időszakot, a pörgést cseréljék élményekre és művészetre.

A SlowXmas kezdeményezésben a Falk Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a KultUnio (a VII. kerület multikulturális negyede) és a Ráday Soho (Ráday utca) vesznek részt. Az utcák sajátos miliője ilyenkor otthonos, emberközeli viszonyaival igyekszik felébreszteni az ünnepi hangulatot, aminek lényege egykor az összegzés, a leülepedés, az év értékelése volt.

November 30. és december 24. között minden napra tartogatnak valamit az arra járóknak, a programokban kiállítások, színházi előadások, jazzkoncertek, workshopok, irodalmi beszélgetések és gyerekprogramok is szerepelnek. A Ráday utcában előtérbe kerül a bor és a csokoládé; főzhetünk például forralt bort csapatokban, és megversenyeztethetjük főztünket a Claro Bisztró törzsközönségével. Ismét lesz Szauna-sziget a Gárdonyi téren, ahogy a KÖNYV CSERE BERE sem maradhat el: a december 7-ei akció célja, hogy az általános és középiskolás gyerekek minél több ifjúsági könyvhöz juthassanak hozzá a Mitziben felállított standokon.

A Falk Miksa utcában december 11-én Séta üzletről üzletre lesz idegenvezetéssel, ahol a galériások ajánlanak karácsonyi ajándéknak egyedi, különleges műtárgyakat. A KultUnióban, azaz a VI., VII. kerület multikulturális negyedében részt vehetünk például a Bézs Rádió nyilvános műsorfelvételén, de lesz továbbá csoportos meseterápia, vagy éppen szórakoztató rocktörténet is programok között.

A karácsonyi készülődést idén a „zero waste” jegyében tervezik környezetbarát csomagolási technikákat bemutató workshopokkal, valamint SlowXmas textilszatyrokkal, hogy aztán a résztvevők otthon az eldobható csomagolóanyagoknak búcsút intve öltöztessék fel ajándékaikat. Számos lehetőséget kínálnak az adományozásra és a jótékonykodásra is. A programok ezen a linken érhetőek el.