A budapesti színházak között elsőként lép a környezettudatosság útjára a Katona József Színház. Ezt jelképezi többek között az Előcsarnokban felállított K: logó, amelynek korábbi piros színét zöld, ún. stabilizált mohaszőnyeg váltotta fel.

Az átalakulást a Wallgo Design csapatával közösen valósították meg. A nézők között felmérést végeztek a témában, ezért jutottak arra, hogy 2020-tól kezdve fokozatosan csökkentik és papírtakarékossá teszik nyomtatott anyagaikat, majd középtávon ezeket korszerű, digitális megoldásokkal helyettesítik.

„Hulladékmennyiségünk csökkentése érdekében a társulati büfékben és a K:antinban minimalizáljuk az egyszerhasználatos műanyagokat, ezeket biológiailag lebomló vagy többször is használható anyagokkal helyettesítjük. A színház területén a közelmúltban bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést, az üzemeltetési és közönségforgalmi terekbe kihelyezett gyűjtőedények az elterjedt rendszer szerint külön kezelik a leggyakoribb, újrahasznosítható hulladékfajtákat” – írják közleményükben.

A színház csatlakozott a 10 millió FA civil közösség egyik kezdeményezéséhez. A Hagyd élni – élni hagy alternatív karácsonyfa formatervező pályázat célja felhívni a figyelmet az ünnepi célú fakivágás méreteire. A szervezőkkel együttműködve különdíjat ajánlanak fel a számukra legszimpatikusabb pályamunka beküldője számára: a díjazott alkotást a tervező segítségével megvalósítják, majd december 6-án, a hivatalos eredményhirdetés másnapján, az ünnepi készülődés jegyében felállítják a teátrum előcsarnokában.

Onnantól egy hónapig megtekinthető lesz a K:antinban mint a Katona hivatalos karácsonyfája. A pályázat beadási határideje november 25. Az anyagokat elektronikusan a hagydelni@gmail.com címre kell elküldeni, de postai úton, vagy személyesen is eljuttatható a Dynamo Bike and Bake címére (1053 Budapest, Képíró utca 6.)