Budapest

Magyar alapanyagok, francia technológia, rengeteg vaj, és különleges italszelekció – Corvin Gastropub

Fotó : Koncz Márton / WLB

A francia konyha kétségkívül az európai gasztronómia egyik csúcsa volt a nouvelle cuisine megjelenése után. Azóta is sikk franciásnak aposztrofálni egy konyhát, de elég kevés helynek sikerül a gall konyha esszenciáját megragadni. Nos, a Corvin Gasztropubnak sikerült.

A franciás bisztrókonyha egyfajta fogalom, amibe sok minden belefér – és elég sok, különböző stílusú étteremre ráhúzzák a jelzőt, függetlenül attól, hogy találó-e vagy nem. A Corvin Gastropub esetében – mely nevében egyáltalán nem hivalkodik a bisztró hívószóval – kifejezetten helytálló a definíció.

A vár alatt, a Fő utca mentén pont szemben a békebeli hangulatot árasztó Corvin térrel három hónapja nyitott meg a kerület legújabb helye. A tulajdonosi kör nem kezdő – hozzájuk köthető az egyik első belga söröző Budapesten, a Belgian Brasserie Henri, a Pater Marcus és a Horgásztanya Étterem is. A korábbi helyek nevéből és jellegéből könnyen kikövetkeztethető, hogy a tulajdonosok értenek a sörhoz – eredetileg a Corvin Gastropubot is a portfólió újabb sörözőjének tervezték, de aztán meggondolták magukat. Egyrészt azért, mert úgy gondolták, az új hely túl szép ahhoz, hogy egyszerű sörözőként végezze, másrészt szerintük a környék megérdemel végre egy helyet, ahol minőségi rövidital és borválaszték is van, illetve a Belga Apátsági Söröző séfje, Tabányi Gábor, aki 16 éve viszi az első étterem konyháját, szeretett volna valami mást mutatni a nagyközönségnek.

Mint mondja, a Belga Sörözőben az ételek kilencven százaléka sörrel készül, itt azonban szabad kezet kapott. Számára a francia konyha az alap – nagyon sokat tanulmányozta a technikáikat, receptjeiket, az ételek történetét, és bár a Corvin Gastropubot nem nevezné francia konyhának, franciás alapokon nyugvó, nemzetközi bisztrókonyhának viszont nagyon is – ennek egyik legerősebb bizonyítéka, hogy amikor csak lehet, vajjal készíti az ételeket.

A kis belső helység kialakításakor központi szerepet kapott a bár – hiába vannak fókuszban az ételek, az italválaszték nem elhanyagolható szegmens, 10 sörcsapjuk van, ebből 6 csapon állandó kínálat lesz, a 4 másikon pedig vendégszereplők fognak váltakozni. A magyar kisüzemi sörök mellett cseh és német söröket tartanak, de az országban egyedülállóan csak náluk lehet megkóstolni egy belga különlegességet, amit egy belga-magyar házaspár főz Bastogne-ban.

Fotó: Koncz Márton / WLB

40 különböző borból válogathatunk, jórészt magyar borászatoktól, de az indusztriális, ketreces italpolcon van pár olasz, spanyol és Új Zélandi palack is, rövidek közül pedig főleg az újhullámos whisky-k és ginek találhatóak az itallapon. Gin-tonicban is erősek, nemcsak, hogy különböző tonic-ok közül válogathatunk, olyan különlégességeket is megkóstolhatunk, mint a paradicsomos-bazsalikomos, vagy a narancsos-szegfűszeges gin-tonic.

Fotó: Koncz Márton / WLB

Hogy az erős italválasték ellenére tulajdonképpen az ételeken van a hangsúly, az abból is látszik, hogy nyitott konyhával dolgoznak – így ebéd, vacsora vagy épp koktélozgatás közben megleshetjük Gábor és csapata működését is. Az étlapot három havonta tervezik váltogatni, természetesen szezonalitás szerint – emiatt, illetve a bisztrós jellegnek köszönhetően nem is túlságosan hosszú. Van azonban hetente változó ebédmenü, (3 fogás 2800 Ft, 2 fogás 2300 Ft) melyben helyet kapnak az a la carte-ra amúgy nem jellemző magyarosabb ízek is. Van egy külön bár menü is, amit főleg az italok mellé terveztek, itt krémeket, sonkát, minihamburgert is találunk – mi azonban egy bundázott garnélát (2500 Ft)  kóstoltunk konyakos majonéz-mártogatóssal és roppanós kápiával.

Fotó: Koncz Márton / WLB

Az étlapon jelenleg a késő nyári, kora őszi kínálat található, előételnek a céklarizottót (2600 Ft) választottuk kecskesajttal. Bár a rizottó top helyet foglal el a könnyen elrontható ételek listáján, Gábor egy nagyon kellemes darabot készített: al dente, mégis krémes, őszies, de nem túl földes. Jól illik hozzá a kérgesre sütött, belül lágy kecskesajt-korong.

Fotó: Koncz Márton / WLB

Főételnek halat kóstoltunk – a márna (4000 Ft) viszonylag ritkán szerepel hazai étlapokon, pedig könnyű, semleges íze miatt azok is nyugodtan választhatják, akik egyébként nem nagy halrajongók. A márnához két különleges köret jár: egy darabos, mégis extra krémes padlizsánkaviár, és egy fehérborral készített édeskömény saláta, puha, krémes édesköménycsíkokkal, és egy citromos, olívás, fehérboros szósszal. Ehhez a fogáshoz érdemes külön egy kis bagettet kérni – egyrészt, mert nagyon finom, friss, roppanós héjú kenyeret tartanak, másrészt, mert a laza, citromos “szaftot” vétek a tányéron hagyni!

Fotó: Koncz Márton / WLB

Desszertnek jelenleg a vanília és a csokoládé biztonságos duójából szemezgethetünk – ezúttal a vaníliára szavaztunk. A friss bazsalikommal sütött piskótába (1500 Ft) töltött vaníliás mascarponekrém fügével nagyon jó választás volt – gyerekkorunk vaníliás túrókrémére emlékeztetett, felturbózott változatban.

 

Összességében a Corvin Gastropub egy nagyon kellemes hely jól átgondolt étel és itallappal, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy lokációja ellenre nem csak a turisták, de helyiek is szép számmal látogatják.

Corvin Gastropub
  • 1011 Bp Corvin tér 6
  • H-V: 12:00-24:00