Szeptember 19. és 25. között ismét rengeteg izgalmas programot rendeznek Budapesten, a napsütéses idő pedig továbbra is szuper hátteret biztosít a tartalmas fővárosi időtöltéshez. Ez alatt az egy hét alatt érkezik a Színházak Éjszakája, a World Press Photo Kiállítás, a Telekom Electronic Beats Festival, a Kulturális Örökség Napjai, a Cirko-Gejzír mozi 25. születésnapját ünneplő fesztivál, újra nyílt napot tartanak a Kőbányai víztároló medencében és premier előtt nézhetjük meg az Akik maradtak című filmet is.

Csütörtök

Szeptember 19. és október 23. között már második alkalommal költöznek be a világ legjobb sajtófotói a Magyar Nemzeti Múzeumba. A sok esetben megrázó, de a világról rengeteget mesélő képek mellett két kísérőkiállítást is megtekinthetünk. Borsi Flóra első jelentős magyarországi kiállítására készül, amely az „Imagine” címet kapta, a párizsi Louvre és a londoni Saatchi Gallery után végre idehaza is láthatjuk a végletekig manipulált alkotásait. A kiegészítő programok közt továbbá a „Digital Storytelling” verseny díjazottjainak munkái is láthatók lesznek.
Idén szeptemberben újra a Telekom Electronic Beats Festival indítja a budapesti klubszezont, szeptember 19. és 21. között az elektronikus zene megbízható alakjai mellett izgalmas és feltörekvő nevek segítségével zárják le véglegesen a 2019-es nyarat. A bulik mellett persze most is fontos szerepet kapnak majd az off-programok is, amik TEB Cinema, Lifestyle Market és kerekasztal-beszélgetések, valamint előadások formájában jelennek meg a fesztiválon. A húzónevek közt olyan előadókat lelünk, mint Sevdaliza, a ModeselektorJennifer Cardini és Motor City Drum Ensemble.

Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, melynek keretében magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az informális csoport első hivatalos eseményén kortárs szerzők osztják meg az érdeklődőkkel a témához többé-kevésbé kapcsolódó szövegeiket. Felolvasnak: Áfra János, Bende Tamás, Fenyvesi Orsolya, Ferencz Mónika, Izsó Zita, Kerber Balázs, Simon Márton, Sirokai Mátyás, Terék Anna, Varga Zoltán Tamás, Závada Péter, Zilahi Anna. Szeptember 19-én 17 órától egészen 21 óráig a zene kerül középpontba a Stylewalker Nighton, ugyanis a 2019-es Stylewalker nagykövete, Odett elhozza a ZenélAzUtca vlog néhány szereplőjét, akik ezen a napon az V. kerületi magyar design üzletekben fognak zenélni.
Újra a metálé a főszerep szeptember 19-én a Budapest Parkban, amikor egy különleges jubileumnak lehetünk szem- és fültanúi. A tavalyi Nagy-szín-pad tehetségmutató versenyének győztese, a Fonogram-díjas Apey & the Pea ugyanis fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli a Park színpadán egy hamisítatlan zúzdával. A zenekarral készült interjúnkat itt olvashatjátok.

Az EUnderground Nemzetközi Fesztivál a 20. század történelmét szeretné közelebb hozni a fiatalokhoz úgy, hogy a volt szocialista országok egy kevésbé ismert kulturális örökségét tárja fel: az 1945-89 közötti kelet- és közép-európai ellenkultúra mozgalmait. A hét ország közreműködésével megvalósuló fesztiválon megemlékeznek azokról a művészekről, akik a totalitárius állam cenzúrájának áldozatai voltak, mert a hivatalos ideológiától eltérő állásponttal rendelkeztek vagy alternatív művészeti eszközöket és kifejezési formákat használtak.

Péntek

A Cirko-Gejzír mozi születésnapi fesztiválján nyolc neves rendező tizenkét különleges filmjével várják az érdeklődőket, amelyeket eddig nem láthattunk mozivásznon a hazai mozikban. Látható lesz többek között a cannes-i filmfesztivál szemtelenül fiatal, többszörösen díjnyertes fenegyerekének, a kanadai Xavier Dolannak egy korábbi filmje, az Anyu; a Monty Pythonból ismert Terry Gilliam évtizedeken át készülő alkotása, a Don Quijote gyilkosa; valamint Paolo Sorrentinótól A család barátja is.

A következő Filmszerész filmklubban Tóth Barnabás, Akik maradtak című új filmjét nézhetjük meg premier előtt, a vetítést követően pedig a rendezővel beszélget Kovács Gellért. 

Közvetlenül a háború utáni Magyarországon egy magányos, finom lelkű nőgyógyász rendelőjébe elhoznak egy kissé dühödt, késő pubertás korral és családja elvesztésével küzdő vadóc kamaszlányt. Az orvos személyében a kislány azonnal felismeri a lelki társat. Hiszen egymástól függetlenül ugyanazt a traumát élték át, szeretteik elvesztését.

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozatot, az Ékszerek Éjszakáját, ahol kiváló hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival találkozhatnak az érdeklődők.
Ötödik születésnapját ünnepli idén az MFÖEK, azaz a Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát csapata, mely idő alatt már több mint 350 tappancsosnak sikerült gazdát találniuk. Szeptember 20-án, a Mika Tivadar Mulatóban szülinapoznak, ahol a Gustave Tiger, a Skeemers, a Fat & Cute és a The California Nightmares is színpadra lép.
Judafest kiemelten foglalkozik a magyar, zsidó alkotók műveivel, előadásával, az őket érintő eseményekkel, problémákkal. A Judafest célja, hogy minél több részben vagy egészben a zsidóságtól eltávolodott embert újra bekapcsoljon a közösség életébe. Az idei fesztivál programjai közt találunk workshopokat, előadásokat, kocsmakvízt, slam poetry-t és gyerekprogramokat is.
Rembrandt halálának 350. évfordulója alkalmából nyíló kamarakiállítás Rembrandtra mint mesterre és tanítóra kívánja felhívni a figyelmet. A kiállítás teljes egészében a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének és Régi Képtárának anyagából valósul meg. Rembrandt és követőinek rajzaiból több mint 40 lapot őriz a múzeum Grafikai Gyűjteménye. A mester rézkarcaiból csaknem az összes lap megtalálható a gyűjteményben, miként a tanítványok rézkarcai is.

Szeptember 20-21-én zöld forgataggá változik a Szabadság tér – a belvárosba költöznek az ország erdői. Állami erdőgazdaságok mutatják be a magyar erdők értékeit, 15 tematikus sátorban lehet megismerkedni többek között az erdészek munkájával, a fák, bokrok terméseivel, a vadon élő állatokkal, az erdei kisvasutakkal, a legérdekesebb hazai túraútvonalakkal, a különböző fafajtákkal, különleges erdészeti gépekkel. Koncertekbűvészműsorbábosokkézműves foglalkozásokvetélkedők, illetve játékos és ismeretterjesztő feladatok is színesítik a programot.

Szombat

A Kulturális Örökség Napjai ingyenes épületlátogató hétvégén olyan épületek nyitják meg kapuikat, melyek az év nagy részén zárva vannak a látogatók előtt. A KÖN az Európa Tanács által 1984-ben indított Európai Örökség Napok rendezvénysorozat részeként indult el Magyarországon 1999-ben. A „nyitott kapuk” néven is ismert hétvége célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét épített örökségünk szépségeire, egyben sérülékeny mivoltára.

A 2019-es Színházak Éjszakáján összesen 34 fővárosi színház tárja ki kapuit egészen éjszakába nyúlóan, sőt némelyik másnap hajnalig. Nyílt próbákra, kulisszajárásokra, színházi várossétákra, közönségtalálkozókra, interaktív élményekre és afterparty-ra is számíthatunk szeptember 21-én, ha kiváltjuk a karszalagot, mellyel már kora délutántól fejest ugorhatunk az olyan helyszínek programjaiba, mint az Átrium, a Jurányi Ház, a Katona József Színház vagy az Örkény István Színház.

Nemzetközi street food és food truck fesztivált szerveznek a szeptemberi autómentes hétvégén az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úttól egészen az Operáig. Több mint 50 food truck kínálatából lehet majd válogatni szeptember 21-én és 22-én, köztük a Hungarian Street Food Awards idei győzteseivel.
Szeptember 21-én ismét megrendezik a Winelovers 100 Nagykóstolót, ahol nem csupán a kapcsolódó kiadványt lehet majd beszerezni, hanem természetesen a legjobb idei magyar borokat meg is ízlelhetjük. A 100-as listáról összesen 60 tétel lesz elérhető a Corinthia Hotel Budapest termeiben, a borászok 50 további bora mellett.
Kulturális Örökség Napjai alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence. A budapesti vízellátás építészeti és üzemeltetési szempontból egyaránt egyik legérdekesebb létesítménye reggel 9 órától délután 4 óráig tekinthető meg. A belépés díjtalan és nem szükséges hozzá regisztráció, azonban a látogatási feltételek betartása kiemelten fontos biztonsági szempontból.

Szeptember 21-én, szombaton tűzi műsorra az Uránia Nemzeti Filmszínház az idei KAFF, azaz a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a 11. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál válogatott alkotásait.
Már második alkalommal rendezik meg a Csak a Mentes Őszi Vásárt, melynek helyszíne ezúttal a Dürer Rendezvényház lesz. Szeptember 21-én és 22-én több mint 60 kiállítóval, előadásokkal, workshopokkal készülnek a szervezők a glutén-, cukor- és laktózmentes, valamint vegán termékek, szolgáltatások iránt érdeklődő közönségnek.

Vasárnap


A holdra szállás 50. évfordulója alkalmából a Vasarely Múzeumban megrendezett kiállítás anyaga a hidegháború legkiélezettebb évei alatt született – sok esetben a technológiába vetett bizalom eufóriáját közvetítő – alkotásokkal mutatja be a művészet és a világűr kapcsolatát. A tárlatot szeptember 22-ig lehet megnézni.
A kora ősz / késő nyár egyik legizgalmasabb koncertjének ígérkezik Marissa Nadler fellépése az A38 Hajón, aki tavaly megjelent, For My Crimes című albumának dalaival tér vissza Budapestre. A valahol az americana és a dreampop határmezsgyéjén mozgó, de még a black metal felé is kacsintgató énekesnő zenéje Anna Calvi, sőt Lana Del Rey rajongói számára is érdekes lehet.

Jurányi Házban az ősz során először rendezik meg az Adománytaxi saját vásárát szeptember 22-én, ahol már az őszi-téli időszakra válogathatunk majd a ruhadarabok között. A bevételt az Adománytaxi munkáján keresztül az ország legelmaradottabb települései kapják meg.

Hétfő

Felgyorsult idő, összefolyt nappalok, végeláthatatlan feladatok – ez jelenti ma a létezést. Vajon meddig bírjuk még tartani a lépést a mesterséges életmódunkkal? Mit tehetünk azért, hogyösszhangban legyünk a természetes létformánkkal egy modern világban is? A szeptemberi SlowHow előadáson Dr. Purebl György ismerteti velünk az elmúlt évek áttörő kutatási eredményeit a bioritmus, azaz a cirkadián ritmus működéséről, és annak jelentőségéről a modern kori testi és lelki betegségeink kialakulásában. Továbbá kiderül, hogyan élhetünk a belső óránk szerint a mai világban.
  • Nézz körbe Budapest legjobb kilátópontjairól!


Friss gyűjtésünkben összeszedtük a város 14 legjobb kilátóhelyét a belvárostól a környező hegyekig, amelyeket érdemes kipróbálni, amíg kitart a napsütéses idő. A válogatásban helyet kaptak jól ismert és kevésbé elturistásodott pontok is a Citadellától a Guckler Károly-kilátóig.

Kedd

Budapest legújabb irodalmi fesztiválja idén először hozza el a világirodalmat a fővárosba szeptember 24. és 28. között. Az első PesText Fesztivál középpontjában a visegrádi országok irodalma áll majd, de jelentős szerepet szánnak a szervezők a magyar származású, de külföldön alkotó íróknak is. A programok közt felolvasóesteket, kerekasztal-beszélgetéseket, koncerteket és előadásokat is lelünk, olyan helyszíneken, mint a Petőfi Irodalmi Múzeum és az A38 Hajó.
Helmet idén lesz 30 éves, ennek apropójából pedig Page Hamilton és bandája úgy döntöttek egy 30 állomásos európai, majd egy 30 megállós amerikai turnéval ünnepelnek, mindenhol egy 30 számos szettel. A bűvös 30-as buliból természetesen a frontember egyik kedvenc városa, Budapest sem maradhat ki.


A koncert szereplői különböző felállású zenekarok vezetőiként vagy tagjaiként mindnyájan többször is megfordultak már az Opus Jazz Club színpadán. Mostani koncertjük ugyanakkor unikum, mivel bár a négy zenész első alkalommal áll össze, mégis erős láncot alkotnak, hiszen összeköti őket a quartetben foglalt három duó korábbi alkotómunkája.

Szerda

A szeptemberi szarvasbőgés idején vezetett túrákat szervez a Budakeszi Arborétum, a hónap végéig reggeli és esti időpontokban is megfigyelhetjük a hazai erdők egyik legérdekesebb jelenségét. A séta útvonala az Arborétum elkerített részén visz, a túravezető elsősorban az itt megtalálható élővilágot mutatja majd be.
Több mint kétórás műsorral készül a Kobuci Kert színpadára a Kaukázus, hiszen ezúttal olyan dalokkal is kibővítik a repertoárt, amelyek eddig nem fértek bele a szokásos műsoridőbe. Az estét Kardos-Horváth János nyitja majd szólóban, egyetlen gitárral, ezt követően pedig csatlakozik hozzá a teljes zenekar.

További budapesti programokat ezen a linken találtok!