Mindenki használja a BKV-t, de a sofőrökön, jegyellenőrökön és pénztárosokon kívül ritkán kerülünk személyes kapcsolatba közel 10 ezer fős nagyvállalat dolgozóival. Júniusban a cég elindított egy kampányt, aminek köszönhetően közelebb kerülhetünk hozzájuk, mint valaha.

A BKV – Szeretem csinálni! elnevezésű Facebook-csoportot akkor is szemügyre vehetjük, ha nem csatlakozunk hozzá. Metró-, villamos-, és buszvezetők, műszaki és adminisztratív munkakörökben dolgozók, menetellenőrök, diszpécserek, jegyellenőrök osztják meg a BKV-hoz kerülésük történetét, motivációjukat, mindennapjaikat, örömeiket, hobbijaikat, és hogy miért szeretik a munkájukat.

Van köztük mechanikai műszerész, aki már 31 éve van a cégnél, pék, aki 3 éve váltott járművezetői állásra, olyan zenész, aki nagybőgőtanárként diplomázott, de annyira rajongott a vasútért, hogy inkább a 49-es villamost vezeti. Női hajóskapitány is mesél arról, milyen nőként a Dunán kormányozni, és akad olyan buszsofőr, aki magánemberként zenél, énekel, színészkedik és fotóz (ami az eredeti szakmája).

„…a 68-as az abszolút kedvencem. Ugyanis azon a környéken lakom, ismerem az embereket, így gyakran viszek ismerősöket is. Nagyon szeretnek velem jönni, vannak idősebb törzsutasaim, akik csak velem hajlandóak utazni. Azt mondják, nem sietnek, inkább megvárnak engem” – vallja az egyik női buszsofőr, aki a 68-as mellett a 183-as és a 198-as vonalakon közlekedik.

A posztokat olvasgatva erős közlekedési szakzsargonnal szembesülhetünk, illetve a ténnyel, hogy a BKV berkein belül erős az átjárás az egyes szakmák között: van, aki szerkocsis szerelőként, mentésirányítóként, villamos-és buszvezetőként is dolgozott már. Jellemző, hogy valaki a felmenőit követve áll a vállalat szolgálatába, élete párja is innen kerül ki, illetve a többség már kiskorában erősen vonzódott a közlekedési eszközökhöz, a vasúthoz, buszokhoz, metrókhoz, és „gyerekkori álma vált valóra” azzal, hogy csatlakozott a BKV-hoz.

A BKV - Szeretem csinálni! csoporttal ide kattintva ismerkedhetünk meg, egyébként már 949 tagja van. Az utasok sincsenek kizárva a csoportból, megjegyzéseket, kommenteket is fűzhetnek a posztokhoz, "amennyiben kulturált módon teszik".