Sok kicsi sokra megy, és figyelem felhívásnak sem utolsó, így harmadik alkalommal indította el Szívószálmentes Augusztus kampányát a Felelős Gasztrohős Alapítvány. Sokkoló adat, de csak a magyarországi vendéglátóhelyeken annyi szívószál fogy, amivel két és félszer körbetekerhetnénk a Földet.

Az utóbbi években elindult egy jelentős változás – a saját bőrünkön érezhető  klímakatasztrófa és következményei nyomán egyre erősödik a társadalmi kommunikáció arról, mit lehetne tenni, a figyelemfelhívástól az aktív változások eléréséig. 

Manapság már a csapból is műanyag folyik – minden értelemben –, ezért feltételeznénk, hogy a korábbi évekhez képest tudatosabban fogyasztjuk a plasztik termékeket, de sajnos a statisztikák mást mutatnak. A 2018-as, több mint 100 ország részvételével megrendezett International Coastal Cleanup eseményen, melyen több ország partszakaszain szedtek szemetet, a top10 összegyűjtött hulladék között a szívószál még mindig ott volt. A maximum 15-20 percig használt színes műanyagdarabnak 500 év kell ahhoz, hogy lebomoljon, ami eléggé abszurd és éretlemetlen pazarlás.

Sokat gondolkoztunk az Alapítvánnyal azon, hogy idén is megrendezzük-e a Szívószálmentes Augusztus kampányunkat, hiszen mi is tisztában vagyunk vele, hogy a klímakatasztrófát vagy a műanyagszennyezés kérdését nem a szívószálmentesség fogja megoldani. Azt is látjuk azonban, hogy a sokkoló hírektől sokan lefagynak, nem tudják, hogyan, mivel induljanak neki a környezettudatosabb életmódnak. Úgy gondoljuk nekik jó kezdés lehet ez a kihívás.” – mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

A kezdeményezéshez csatlakozó fenntartható vendéglátóhelyek, éttermek kávézók (ahol a minősítési kritériumok között szerepel a szívószálmentesség január óta) mellé idén újdonságként néhány strand és mozi büféje (a balatonalmádi Nereus Park Hotel strand büféje, a makói Hagymatikum, a szegedi Belvárosi Mozi, a dunaújvárosi Dózsa Mozicentrum és a budapesti Kino Café) is csatlakozott, valamint egy „külsős” vendéglátóhely a Market Budapest is.