Mi történik, ha elveszik? Hogy bírja a zajt? Milyen programokra lehet elvinni? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Ma már nem számít tabunak gyerekkel szórakozni vagy fesztiválozni, és a Sziget Fesztivál sem csak az esti koncertekről és a féktelen bulizásról szól. Inkább egy újhullámos „búcsú”, egy nagy szabadtéri szórakoztatóközpont, ami minden ízlésre és korosztályra nyújt élvezhető programot, 11 éves kor alatt ráadásul ingyenes, így ha magunkkal vinnénk a gyerkőcöt, nincs anyagi vonzata. A fesztivál tényleg egy önálló birodalom csillogó dizájnnal, fényekkel, amelyek már önmagában elvarázsolják nemcsak a kicsiket, hanem a felnőtteket is.

Persze minden gyerek más és más, nem mindenki viseli jól a forgatagot és az információdömpinget, és apró újszülöttekkel, csecsemőkkel lehet, nem érdemes a tömegbe vetni magunkat. M. Horváth Veronika Házikót, Sziget Kulturális Szervezőiroda promóciós vezetőjét kerestük meg kérdéseinkkel: szerinte egészen kicsi csecsemőkkel nem szoktak kimenni a szigetelők (csak nagyon ritkán a fanatikusok, vagy ha van nagyobb testvér), inkább három évtől ajánlott a fesztivál látogatása.

Mi történik, ha elkeveredik?

Jó tudni, hogy a belépésnél a gyerek speciális karszalagot kap, amire ráírják a szülő nevét és a telefonszámát. Így ha elveszettnek tűnő gyerekbe botlanak a fesztiválozók, van kit keresni. Az utóbbi években nem jutott tudomására a szervezőknek ilyen eset – amúgy 5000 gyerekkarszalagot szoktak kiadni évente, ami elég nagy számnak tűnik.

Bírja-e a zajt?
Ha a nagy koncerteket is látogatnánk a csemetékkel, érdemes magunkkal vinni füldugót vagy fültokot. Ha elfelejtenénk, a fesztiválon is beszerezhetjük őket a Hallás Társasága Alapítvány standjánál a Civil faluban, ahol ajándékba zajvédő füldugó, kölcsönbe korlátozott számban zajvédő fülest adnak.

Milyen programra menjünk?

Napközben jóval kisebb a tömeg, és már reggeltől belefuthatunk gyerekkompatibilis programokba. A Színház-és Táncsátorban már reggel 10-től vannak programok és előadások, lent a Duna-parton, a strandnál pedig délelőtt 11-től energetikai kezelésekben is részesülhetünk, később táncworkshopokon, jógán vehetünk részt.

A kicsiket elkápráztathatja a Vándor Vurstli múltidéző házi vidámparkja is, ahol célbadobó, -lövő és -találó játékszerkezetek, horgászatok, vadászatok, jövendő mondók, bűvész, bábosok, minden nap más vendégművészek, mini dobozszínház, marionettbábos szórakoztatják a közönséget. 16:30-20:00 között érdemes a környéken bóklászni, mert a Színházsátor és a Vurstli melletti sétaúton minden nap élőszobor-bajnokság zajlik a világ minden tájáról jelentkező művészekkel.  

Az Artzone-ban a művészeti intézmények hallgatói, képzőművészeti csoportok és profi galériák kapnak helyet, és számos kézműves foglalkozásra benevezhetjük a gyereket, készíthettünk fesztiválos fejdíszeket, csillámos sminket, egyedi, újrahasznosított táskákat, szivárványos hajfonatokat és karkötőket is. Emellett különleges, virágokból épített állatokra és varázslényekre is bukkanhatunk.

A Magyar Zene Háza klasszikus zenei színpadnál minden nap 6-tól lehet vezényelni a zenekart, ami egy gyereknek is szuper élmény. A Hangoló hasonló műfaj, minden nap 13:00-20:00 között lehet kipróbálni az elektromos dobot, zongorát és gitárt. A Hungarikum falu is tartogat meglepetéseket a gyerekeknek, kipróbálhatják a Skanzen népi játékait, kézműves mesterségekkel ismerkedhetnek, és megtanulhatják a néptánc lépéseit is.

A Luminárium a Sziget egyik legelvarázsoltabb helye idén is. Ezúttal egy 19 tojás formájú kupolából álló labirintust épített fel a tervezőcsapat. Arra érdemes figyelni, hogy kánikulában odabent még nagyobb meleg tud lenni, érdemes felhős napon benézni ide, ha van választásunk.

Nagyobb korú gyerekekkel megnézhetjük a Gamelandhub-ot is, ahol Rubik kocka-oktatásban vehetünk részt, továbbá logikai játékokkal, darts-oktatásokkal, ügyességi, gyorsasági játékokkal, társasájátékokkal (Dixit!) múlathatjuk az időt, ps4 és xbox is rendelkezésre áll.

Mit együnk, mit igyunk?
A Szigetre bátran be lehet vinni fejenként 2,5 liter alkoholmentes italt, de idén a vízlelőhelyeket is feltüntették a szolgáltatási térképen arra az esetre, ha újratöltenénk a kulacsunkat. Szendvicseket is bevihetünk nyugodtan, a szabály a "kereskedelmi mennyiséget nem meghaladó mértékű" étel bevitelét teszi lehetővé.  Ha kint keresnénk harapnivalót, szinte végtelen számú lehetőségünk van, ha nem bánjuk a magasabb árakat. Ha édességgel kényeztetnénk a gyereket (mégiscsak fesztivál van!), ott a Churros, a fánkozó, a fagyis, de egészséges ételekre is van szerencsére alternatíva: idén nyílt meg az Eco Food Court fenntarthatóságra törekvő szolgáltatókkal, vegán és vega ételekkel, halakkal és tanyasi csirkékkel.

Családi kemping és pelenkázók
A családi kempingben 30-40 család lakik most, köztük németek, ukránok, hollandok, olaszok és még magyarok is. Ezt a nagy játszótéri csúszda köré rendezték be, egy fokkal nyugodtabb, mint a többi sátorozóhely, és vannak hozzáértő animátorok, ha a szülők épp nem vinnék magukkal a csemetéket. A közelében lévő épített mosdóban, illetve a kempingben is találunk pelenkázót – ha babával vagyunk, bemehetünk a sátorhelyre pelenkázni.