Budapest

Green Guide Budapest néven ingyenes, szubjektív térkép jelent meg – zöld útmutató egy fenntarthatóbb városhoz

Green Guide Budapest, térkép, fenntarthatóság

Ingyenes térkép jelent meg Green Guide Budapest néven, amely amellett, hogy az ökodizájn boltokat, bolygóbarát finomságokat kínáló helyeket, csomagolásmentes és bioboltokat gyűjti össze, a szemléletformálás részeként parkokat, piacokat szerepeltet, mint a fenntarthatóbb élet fontos csomópontjai. Ráadásul csodásan is néz ki, és most már mindenki a kezébe vehet angol és magyar nyelvű változatban is.

A RisoPlant csapatának régóta dédelgetett álma volt egy olyan projekt megvalósítása, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy Budapesten is egyre több lehetőség van arra, hogy kis odafigyeléssel egy fenntarthatóbb életet éljünk, illetve szerették volna, ha azok, akinek ez fontos, meg is ismerjék egymást. 

Fotó: Green Guide Budapest

A közösségi finanszírozási kampánynak és Konkoly Niki, Nosek Mimma és Erdész Dávid munkájának hála most el is készült a kis zsebetérkép, amelynek célja a kapcsolatépítés, és az, hogy a klímakatasztrófából ne (csak) a szorongást éljük meg, hanem a kommunikáció és a tájékoztatás erősítésével tegyenek is valamit – megmutassák, hogy igenis egyre több helyen jelenik meg a zöld szemlélet .

Fotó: Green Guide Budapest

A Nosek Mimma tervezte riso technikával készült térképre pillantva azonnal feltűnik, hogy a megszokott látványosságok és turistacélpontok helyett itt a parkok, piacok szerepelnek, mint a fenntarthatóbb élet fontos csomópontjai. Ezen túl a pesti és a budai oldal bontásában is kereshetünk helyekre pontos címmel, összesen hét kategóriában, mindegyikhez tartozik egy rövid leírás is. Az ökodizájn- és ajándékboltok között olyan szerencsére egyre ismertebbé váló nevek is felbukkannak, mint a Printa, a Stilshop vagy éppen a Csendes Concept Store

Fotó: Green Guide Budapest

A bolygóbarát finomságokat kínáló helyek közé olyanokat válogattak be, ahol lehetőség szerint van vega és vegán opcióra is, a csomagolásnál figyelnek a fenntarthatóságra, amit lehet, helyi termelőktől szereznek be, és organikus alapanyagokkal (is) dolgoznak. Abszolút nem volt követelmény, hogy minden szempont teljesüljön, de az irányvonal tartása fontos volt. A termelői piacok mellett külön öröm, hogy a hagyományos vásárcsarnokok is felkerültek a térképre. Az egyre szaporodó csomagolásmentes boltok is értelemszerűen szerepelnek, illetve izgalmas az a gyűjtés, ami azokat a tudásközpontokat, közösségi helyeket veszi számba, akik a környezeti ügyek iránt elkötelezettek, mint a Humusz Szövetség, vagy éppen a Helloanyu! és a Cargonomia. Plusz pont, hogy a teljes szelektív hulladékgyűjtőpontokat is feltüntették a térképen, illetve egy link is található a pontos helyükkel.

Fotó: Green Guide Budapest

A papírtérkép megjelenésével együtt (amelyek hamarosan elérhetőek lesznek a rajta szereplő helyeken) elindult egy online változata is, ami a tervek szerint folyamatosan fejlődni fog a jövőben, ahogy a print változat is egy hosszú út első lépése, az alkotóknak még rengeteg ötletük és tervük van a jövőre nézve.