A 2013-ban indult Fekete az újhullámos kávézók első vonalas élharcosa volt anno – mára egész kis birodalom épült az egykori kávézó köré. Hat évvel a nyitás után remek brunchok, saját pékség, dizájnbolt és hostel tartoznak a birodalomhoz!

A Fekete története 2013-ban kezdődött, akkoriban, mikor még újhullámos kávénak hívtuk azt, amit ma specialtynek. A Kiskörútra nyíló aprócska kávézóban csak pár asztal volt, a kávéhoz viszont már akkor is nagyon értettek. Eleinte csak kisebb falatokat kínáltak a nordic stílusú újhullámos kávék mellé, sajtokat, hideg tapasokat, süteményeket, majd, ahogy nőtt a befogadóképességük, a konyha is terebélyesedett lassan.

Négy éve költöztek be a nagyobb, udvari helyiségbe, a konyha pedig 2017 óta domináns. „Vidékre” is elkezdtek terjeszkedni – ugyanebben az évben Budaörsön nyitott meg a Major, ami nemcsak kávézó és étterem, de kulturális tér is, ahol egymást érik a különböző események.

Az anyahajóban, az Astorián a brunch azóta is nagyon fontos szegmens: hét közben nyitástól délután 2-ig, hét végén pedig délután 4-ig várja azokat, akik egy jó kávéra, egy remek brunchra vagy sütire várnak. A Fekete ugyanis nemcsak, hogy saját maga pörkölteti a kávét, a tökéletesség érdekében idén tavasszal saját pékséget is nyitottak, nor/ma néven a Kecskeméti utcában, ahol skandináv stílusú kovászos kenyereket és péksüteményeket készítenek.

Gerzsenyi András tulajdonos elmondta, hogy úgy érzi, a világos pörkölésű, nordic jellegű kávéjuk mellé legalább ilyen minőséget szeretett volna ételben is – a kávéhoz a reggeli és a brunch illik a legjobban, így hát szükség volt a kimagasló minőségű kovászos kenyérre és pékárura. Bár van pár ilyen hely a városban, úgy érezték, a gördülékenység érdekében egy saját pékség lenne a legkézenfekvőbb, főleg, mert ételfronton is a skandináv életérzést szerették volna erősíteni. Legfrissebb újításuk pedig a házban található lakás, ami egyfajta hostelként erősíti tovább a Fekete birodalmat Herbarium Noir néven.

A nor/ma-val megtámogatott nyári ét-és itallapon egyaránt megtalálhatóak a kánikulához illő kávékülönlegességek, mint a shakerato(950 ft) a nitro cold brew (1000ft)  vagy az espresso tonik (1100 ft), és az olyan, tökéletes napkezdéshez illő fogások, mint a granola, a shakshuka, az amerikai palacsinta, a házi quiche vagy egy jó ham and eggs.

A vendégek nagy kedvence a lazacos briós (1850 ft)  házi brióssal, füstölt lazaccal, krémsajttal, tükörtojással, zöldsalátával és málnapürés balzsamecettel ebédnek is tökéletes, ha nem érünk rá hosszan bruncholni.

A shakshukával(2350 ft) épp fordított a helyzet: alapvetően ebédre ennénk, de egy dőzsölős brunchnak is a része lehet, igaz, akkor nem biztos, hogy több étkezést akarunk beiktatni a nap folyamán, ugyanis meglehetősen kiadós. A shakshuka pár év alatt kiverte a top bruchfogások közül az angol reggelit, a legtöbb helyen a lecsós emlékeket kongató piros változattal találkozunk, a feketében azonban a zöld shashuka hódít. A zöldborsós, cukkinis, korianderes alapban visszafogott, mégis illatos keleti fűszerek vannak, ezen kívül tojás és feta dobja fel. Természetesen jár mellé a ház félbarna, kovászos kenyere is.

A palacsinta (1650 ft) – meglepő és örömteli – nem úszik juharszirupban, helyette egy kisebb gyümölcskosarat építenek rá, friss erdei gyümölcsös öntettel és némi csokiszósszal garantálják, hogy az egymásra pakolt három palacsinta ne legyen száraz. Így a melegben örültünk neki, hogy a tömör cukor juharszirup helyett nyáriasított, gyümölcsös verziót kaptunk!