Azzal az örömhírrel indult a hetünk, hogy megnyitott a budai Maros utcában a Kell fagylalt?. És hogy egy új fagyizó nyitása miért váltott ki ilyen hatást a szerkesztőségünkben? Mert az apró üzletben egy régi kedves ismerős, a Balaton-felvidék legjobbjának tartott Kő fagyi? fagylaltjait mérik. Nem is késlekedtünk eljönni, nyitás után egy nappal már az ajtóban toporogtunk, hogy újra elnyalhassunk egy Feri-féle őszibarack, pisztácia, tökmag-tejszín és mangó gombócot. Bizony, így sorban, mert ha egyszer elkezdi az ember, nehéz abbahagyni. Közben pedig beszélgettünk azokkal az emberekkel, Garai Danival és Bálint Áronnal, akik elhozták mindezt Budapestnek.

Megvan a Káli-medencei Mindszentkálla kultikus fagyizója, a Kő fagyi? Az a hely, ahol egy barátságos kőszörny fogad kinn a kapuban, és sok-sok maradandó élményt okozó fagyi odabent a pultban? A régi parasztházban kialakított helyet mindig útba ejtjük egy-egy balatoni utunk során, és kis testvérünk, a We Love Balaton is többször tesztelte már.

Mostantól azonban elég a Déli pályaudvarhoz közeli Maros utcáig mennünk, ha rákívánunk a krémes és ízgazdag gombócokra, megnyílt ugyanis a Kő fagyi? városiasodott változata, a Kell Fagylalt?. Az egyértelmű kérdésre pedig egyértelmű a válasz, így a nyitás után egy nappal jöttünk is egy kóstolásra.

A Kell Fagylalt? Garai Dániel és Bálint Áron közös vállalkozása. Izgalmas kalandok elé állították magukat a fagyikészítés ötletével, egyikük sem foglalkozott ugyanis hasonlóval korábban. Dani az energiaiparban töltött hosszú évek után, pályaváltóként vágott bele a projektbe, Áronnak némileg több kötődése van a gasztronómiához (és a Balatonhoz is): az ő családja készíti a Spájz szörpöket, Keszthelyen – amiket egyébként itt is kínálnak.

A helyzetüket azonban nagyban megkönnyítette a kőfagyis Feri, vagyis Biszku Ferenc, aki 45 éves fejjel vágott bele a Balatonnál a fagyikészítésbe. Ma már talán nincs is olyan, aki nem ismeri a környéken – mindezt anélkül hogy különösebben hirdetné magát, így a srácok jó helyre fordultak szakmai támogatásért. Feri segített az indulásban, tanácsokkal, receptekkel és a fagyialappal – jelenenleg az általa kifejlesztett 40 ízzel dolgoznak.

Ez azt jelenti, hogy kapni náluk többek között őszibarackot, mangót, pisztáciát, tökmagos és amarénás tejszínt, sós karamellt, mákot, diót és meggyet is (350 Ft, a pisztácia 550 Ft) – édes vagy normál tölcsérben, esetleg dobozkában. Dani és Áron azonban kísérletező kedvű, ezért ha már kellőképp magabiztosnak érzik magukat, új ízeket is terveznek kipróbálni. A cél, hogy a jó alapanyag-jó fagyi vonal mentén adjanak majd egy helyi, urbánusabb felütést is a kínálatnak. Azt is el tudják képzelni, hogy ezek az ízek aztán vendégszerepelhetnek Mindszentkállán, a Kő fagyi? specialitásai pedig Budán.

Arra a kérdésre, hogy a recepteken és szakmai tanácsokon túl mit hoztak még magukkal a Balaton-felvidéki faluból, mit szeretnének átmenteni az ottani romfagyizóból, egybehangzó volt a válasz: a közösségi érzést és a barátságos hangulatot. Ezért is találták ki, hogy a pici üzlet előtt teraszt létesítenek, a járdán álló fa alá pedig padot eszkábálnak, hogy így az utcára folyhasson ki a közösségi élet, és kellemes árnyék alatt lehessen elnyalni 1-2-3-4 gombócot.