Az a sejtés motoszkál bennünk, hogy ez a jövő: a külvárosokban, vagy azok szélén gasztronómiailag igényes helyeket nyitni. Egyre többen költöznek ki a belvárosból, ahova egyre nehezebb bejutni, még nehezebb parkolóhelyet találni. Az Essence Delicates vállaltan azoknak szól, akik nyitottak a minőségre, és nem akarnak beautózni vagy BVK-zni a centrumba. A minőségért pedig Újlipótváros híres kávézó-delikáteszének, a Sarki Fűszeresnek egykori üzletvezetője, Czinege Tamás felel.

A Nagy Lajos király útja–Erzsébet királyné útja csomópontnál megáll az 5-ös busz, a 3-as és a 69-es villamosok, és az M3-as bevezetőre pár perc alatt eljutni innen. Sőt ez a környék talán az utolsó, ahol az autópályán Kelet-Magyarországra indulván még beszerezhetünk ezt-azt, elviteles kávét, péksüteményt, kenyeret, ajándék bort, és így tovább, tehát logikusan nézve egy forgalmas és jól megközelíthető lokációról beszélünk.

Mindezt árnyalja, hogy a többsávos Nagy Lajos király útja első ránézésre sivár vidéket metsz ketté. Pedig az út mögött már zöldövezet következik családi házakkal, és több cég székhelye, irodája is található erre, valamint több magánóvoda is, a babakocsis anyukák például hamar felfedezték a delikátesz-kávézót. Nem messze van egyébként az Uzsoki Utcai Kórház és az Országos Idegklinika is, felvetve a lehetőséget, hogy ha látogatóba igyekszünk, egy itt beszerzett finomsággal biztos feldobjuk a bent tartózkodó szerettünk napját.

A tulajdonos, Szabó Tímea borász a környéken nőtt fel, így jól tudta, hogy nagy igény lenne egy többfunkciós szolgáltatóra, de XIII. kerületi lakosként Czinege Tamás annyira már nem volt elragadtatva az ötlettől. Viszont már az átalakítás során kilincseltek és kíváncsiskodtak a helyiek, mi is lesz itt, és a nyitás után rögtön megtalálták a kávézót.  Lett egy hely, ahová beülhetnek beszélgetni, borozni, vagy ahová beugorhatnak jó minőségű tésztáért, paradicsomszószért és parmezánsajtért, ha olasz ízekre támad kedvük, anélkül, hogy be kéne elmenniük a belvárosi Culinarisig.

Nehéz lenne meghatározni a profilt, annyi mindent kínál, de kezdjük talán a kávéval, ami Timiéknek is a legelső ötlete volt. A Gardelli pörkölőbajnok kétféle kávéját készítik, világos és sötétebb pörkölésűt is. Ha sütiznénk hozzá, péksüteményekből és házi desszertekből válogathatunk: a pisztácia manapság nagy sláger, nem véletlen, hogy a pisztáciakrémes croissant a legkeresettebb tétel. A málnás tarte-ba is ez kerül, és szicíliai társaival simán felveszi a versenyt, ami azért is figyelemre méltó, mert Piszkor Norbert, a cukrászuk saját maga készíti fehércsokoládé alappal. Gluténmentes alternatívát a somlói, mindenmentest egy chimagos-málnás desszert nyújt.

Ha egy fokkal kiadósabb harapnivalóra vágyunk, a YouTyúk tojásaiból készült ham & eggs, a grillsajtos szendvics vagy kétféle rilette-ből, savanyúságokból és édes kalácsból álló csemegetál is rendelkezésre áll. Minden apró részletről hosszasan tud mesélni Czinege Tamás; a kalács például szintén házi, a paradicsomot maguk szárítják, a savanyúságban egyszerre édes, egyszerre sós afrikai paprika és fehérborecetben érlelt gyöngyhagyma is fellelhető. A kemencés mangalicacsászár egy teljes egészében ökologóiai gazdaságban élő malacé, akinek még a takarmánya is bio. A sztárséfek által használt Thiercelin 1809 fűszereket használják, amit kimérve megvásárolhatunk, hazánkban kizárólag ebben a boltban.

Hosszasan lehetne még sorolni, mi honnan van, és mi a különlegessége, de a leglényesebb, hogy mindent, amit a tányérunkon találunk, meg lehet vásárolni az üzletben is. Eggyel beljebb lépve a csemegepult mögött mortadella, San Daniele-i sonka, chorizo, 30 hónapig érlelt juhsajt, öregberegi kecskesajt és társaik hűsölnek. Mellettük igazi műemlék található, az 1940-es évekből származó Berkel sonkaszeletelő, amit az Anyukám mondta étteremből sikerült megszerezni.

Még hátrább, a polcokon többek között mustárok, ajvárok, pesztók, Artizán-lisztek, különleges borok, proseccók, cavák és az országelső 1 Csepp Pálinkák sorakoznak, és persze nem feledkezhetünk meg az olívaolajokról és ecetekről sem, melyekből Tamás kóstolót is rögtönzött is nekünk. A kóstolással egyébként mindenki élhet, aki betéved, és megtudhatja, mit is jelent, ha egy olívaolaj virágos, mézes, szalmás vagy épp „kaparós”. Akár japán yuzucitrommal együtt préselt olajat is kóstolhat, vagy a fenyő-, cseresznye- és meggy-, vagy mangóecetet megízlelve elfelejtheti, amit az ecetekről eddig gondolt.

Czinege Tamás hétköznaponként áll a vásárlók rendelkezésre, hétvégén „padavanjai”, az üzlet hozzáértő dolgozói tartanak okosítást a kínálatból. A merőleges kis utca árnyat adó fái alá még kerthelyiséget is terveznek, egyelőre a lakókkal egyezkednek róla.